'Engelse topclubs willen multi-club-model City kopiëren'

29 september 2022, 09:00

Arsenal, Liverpool en Chelsea zouden onderzoeken of het mogelijk is het businessmodel van Manchester City te kopiëren. In navolging van de club uit Manchester zouden de drie clubs, allen in Amerikaanse handen, een netwerk van clubs willen opbouwen. Dat schrijft de Engelse krant The Guardian in een woensdag verschenen artikel.

Manchester City maakt onderdeel uit van de City Football Group, een netwerk van clubs in elf landen, waaronder drie in Europa. Girona (Spanje), Lommel (België) en Troyes (Frankrijk) vallen ook onder de groep. Een belangrijk voordeel van een dergelijk netwerk is de mogelijkheid spelers in zwakkere Europese competities in aanmerking te laten komen voor een werkvergunning in Groot-Brittanië, analyseert de krant.

Chelsea-eigenaar Todd Boehly zou de recent aangestelde directeur Tom Glick opdracht hebben gegeven het proces van uitbreiding vorm te geven. Volgens The Guardian kijken de Londenaren daarbij speciefiek naar investeringen in België en Portugal. Boehly zou zelf contact hebben opgenomen met de machtige spelersmakelaar Jorge Mendes, en hebben gevraagd welke clubs in diens thuisland Portugal in aanmerking zouden kunnen komen voor een annexatie. De krant weet tevens te melden dat een poging van Chelsea om binnen te komen bij het Braziliaanse Santos op niets uit is gelopen.

Arsenal zou het vizier eveneens op België, Portugal en Brazilië hebben gericht. De eigenaren van Liverpool, Fenway Sports Group, verkochten juist afgelopen jaar hun aandeel in het bedrijf RedBird Capital, dat in augustus AC Milan overnam en daarnaast voor 85 procent eigenaar is van het Franse Toulouse. Fenway zou wel overwegen in andere clubs te gaan investeren. Naast City is ook het netwerk van Red Bull, dat in Europa met RB Leipzig en Red Bull Salzburg aan de weg timmert, een voorbeeld voor de Engelse clubs. "Red Bull doet het goed met twee clubs in de Champions League", zegt Chelsea-eigenaar Boehly. "We willen onze jonge aankomende sterren buiten onze eigen clubs ontwikkelen", gaat hij verder, "en de juiste manier is dat te doen bij een andere competitieve club in Europa".

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen