Oranje op Rapport: Pasveer blinkt uit, matige Klaassen en Janssen

25 september 2022, 22:57   Bijgewerkt: 26 september 2022, 14:47

Het Nederlands elftal heeft zich zondagavond zonder groots te spelen geplaatst voor de Final Four van de Nations League. België werd voor de tweede keer verslagen en belangrijker nog: Oranje hield opnieuw de 'nul'. Bondscoach Louis van Gaal zal vooral tevreden zijn over het optreden van zijn achterhoede. 

Remko Pasveer: 7

Van Gaal selecteerde liefst vier keepers voor de interlands tegen Polen en België. Het was de verwachting dat de bondscoach minstens twee in actie wilde zien. Maar Van Gaal koos tegen zowel Polen als België voor Pasveer. Dat was gezien zijn optredens bij Ajax terecht. Zijn uitstekende vorm etaleerde hij vanavond op bekend terrein. Fraai was zijn redding op een poging van Amadou Onana in de tweede helft. Van Gaal zei voorafgaand aan de wedstrijd er nog niet over uit te zijn wie de eerste keeper wordt in Qatar, maar kijk niet vreemd op als Pasveer het doel gaat verdedigen.

Denzel Dumfries: 6.5

De commentator bij de NOS zei het goed: het Nederlands elftal moest hard werken om bij de Belgische zestien te komen. Als er één Oranjespeler is die elke wedstrijd strijdt alsof het zijn laatste interland is, dan is dat natuurlijk Dumfries. De vleugelverdediger ging ook tegen België voorop in de strijd, was in de eerste helft de gevaarlijkste aanvaller en kreeg vlak na rust de beste kans op de openingstreffer.

Jurriën Timber: 7

Van Gaal stuurde Timber met een duidelijke boodschap het veld in. De jonge verdediger moest evenals in de eerste wedstrijd tegen België Eden Hazard schaduwen. Dat deed Timber naar behoren. Hoewel Hazard al een tijdje niet meer de speler is die een paar jaar geleden een toptransfer naar Real Madrid verdiende, was Timber wederom een van de lichtpuntjes bij Oranje. 'Pas' 21 jaar, maar hij speelt alsof hij al jaren international is. Behoudens verrassingen is hij zeker van een basisplaats in Qatar.

Virgil van Dijk: 7

Wie we in Qatar ook aan de aftrap kunnen verwachten, is natuurlijk Van Dijk. De aanvoerder straalt zoveel rust uit. Niet alleen in balbezit, ook in balverlies. Hij werd defensief niet echt getest door de Belgen, die in de tweede helft zonder 'echte' nummer negen gingen spelen. In aanvallend opzicht liet hij zich daarentegen flink gelden. Hij scoorde de enige treffer van de avond, maar mooier was zijn crosspass op Kenneth Taylor aan het begin van de tweede helft. De poort gesloten houden is de belangrijkste taak voor Van Dijk. Maar met genoeg diepgang in het elftal is zijn crosspass een serieus wapen.

Nathan Aké: 6.5

De linkspoot heeft zich de afgelopen jaren uitstekend ontwikkeld. Waar er lang veel twijfels bestonden over zijn positie in Oranje, is hij inmiddels niet meer weg te denken uit het centrum. In defensief opzicht liet hij geen steekjes vallen. Maar er wordt natuurlijk meer gevraagd van een verdediger. Aan de bal kan het in ieder geval een stuk beter.

Daley Blind: 6

Door de uitstekende prestaties van Malacia bij Manchester United wordt de vraag wie er nou linksback moet spelen in Oranje steeds vaker gesteld. Maar Van Gaal ziet voorlopig geen reden om Blind uit het elftal te halen. Verdedigend is hij kwetsbaar, maar aan de bal is hij nog altijd van toegevoegde waarde. Zo zette hij Bergwijn in de slotfase nog alleen voor Courtois. De aanvaller liet echter na om het duel in het slot te gooien en het optreden van Blind te bekronen met een treffer.

Marten de Roon: 6.5

Hij zal de schoonheidsprijs nooit winnen en er zullen waarschijnlijk heel weinig Nederlanders zijn die hem in Qatar in de basis willen zien. Maar De Roon bevestigde tegen België opnieuw waarom Van Gaal hem gaat opnemen in zijn WK-selectie. De Roon doet geen gekke dingen en dat is precies wat van hem wordt gevraagd op die positie. Bovendien kon Kevin de Bruyne niet zijn stempel drukken op deze wedstrijd en dat was zeker ook de verdienste van De Roon.

Steven Berghuis: 5

Louis van Gaal eiste van zijn ploeg meer zorgvuldigheid in balbezit. De bondscoach moet zich dan ook flink hebben zitten ergeren toen Berghuis na een kwartier te veel tijd nam en zich eenvoudig de bal liet ontfutselen door Kevin de Bruyne. Gelukkig voor de Ajacied profiteerden de Belgen daar uiteindelijk niet van. Het bleek het startsein voor een teleurstellende avond voor Berghuis. Hij verliet na dertig minuten immers het veld wegens een rugblessure. 

Davy Klaassen 5

Van Gaal was voor de wedstrijd lovend over Klaassen. "Hij loopt weg, zorgt voor balans op het middenveld en scoort ook altijd", zei de bondscoach. Het optreden van Klaassen zal Van Gaal echter niet lang blijven heugen. De middenvelder kreeg de voorkeur boven Cody Gakpo, maar grossierde in balverlies. Bovendien was er van een klik met Janssen geen sprake. Klaassen zocht meermaals de combinatie met Janssen, maar kreeg of de bal niet bij de spits of hij werd niet begrepen. In de slotfase liet Klaassen na de beslissende 2-0 te maken. 

Steven Bergwijn: 5.5

Na ongeveer een uur was Bergwijn eindelijk een keer los. Verlost van de Belgische verdedigers. De Ajacied trok een sprint naar voren en had zo oog in oog met Thibaut Courtois kunnen staan. Maar de pass van Gakpo was niet goed. Bergwijn kreeg de bal niet lekker mee. Weg kans. Het was typerend voor zijn wedstrijd. Hij werd niet tot nauwelijks bereikt door zijn teamgenoten en aan de bal ontbrak de overtuiging waarmee hij in de voorgaande interlands speelde. Dat was ook te zien aan zijn afwerking.

Vincent Janssen: 5

Bij absentie van Memphis Depay kreeg Janssen het vertrouwen van de bondscoach. Waar Janssen in en tegen Polen een prima indruk maakte als invaller, was het zondagavond niet best wat hij liet zien. De centrumspits werd geschaduwd door zijn ploeggenoot bij Antwerp FC Toby Alderweireld, die precies wist wat hij moest doen om hem uit te schakelen. Janssen, normaal gesproken altijd aanspeelbaar, werd moeilijk gevonden door zijn teammaten. Eenmaal in balbezit lukte er heel weinig. Veelzeggend was zijn poging vlak voor rust. Janssen wilde uithalen met links, maar raakte daarbij zijn rechtervoet zijn achterste standbeen.

Cody Gakpo: 6

Gakpo is bij PSV niet van de linkerkant weg te denken, maar Van Gaal heeft een andere rol voor hem in gedachten. Tegen Polen deed Gakpo het uitstekend op nummer-10 positie, waar hij vanavond in eerste instantie ook zijn opwachting maakte. In de tweede helft schoof Gakpo toch weer een linie naar voren. Hij was echter een stuk ongelukkiger in zijn acties dan een paar dagen geleden. Zo had Gakpo zowel Dumfries als Bergwijn richting Courtois kunnen sturen, maar liet zijn pass twee keer te wensen over. De hoekschoppen nam hij een stuk beter. Daaruit kon Van Dijk de winnende maken. 

Kenneth Taylor: 6

Drie dagen na zijn debuut in Oranje mocht de middenvelder wederom opdraven. Taylor maakte direct na rust zijn opwachting. Met de Ajacied erbij had Oranje meer diepte in het elftal. Dat resulteerde na een paar minuten meteen in een schietkans voor Taylor. De tweebenige middenvelder kwam wat minder vaak aan de bal dan hij gewend is en kon daardoor niet echt zijn stempel drukken. 

Tyrell Malacia: 6

Velen hadden de back van Manchester United aan de aftrap verwacht, maar Van Gaal koos 'gewoon' weer voor Blind. Na de pauze maakte Malacia alsnog zijn opwachting. Niet op de plek van Blind, maar op die van Aké. En dat deed hij eigenlijk moeiteloos. Van Gaal heeft er een nieuwe optie bij in het centrum, al gaf de bondscoach na afloop terecht aan dat Malacia in balbezit nog wel wat stappen moet zetten.

Stefan de Vrij: 6

De Vrij is zijn basisplaats kwijtgeraakt bij Inter en moet ook in het Nederlands elftal genoegen nemen met een plek op de bank. Hij maakte tegen België nog wel zijn opwachting als invaller. De defensie van Oranje kwam in de slotfase nog een paar keer in de verdrukking, maar De Vrij en zijn collega's slaagden erin de nul te houden.

Ryan Gravenberch: -

Speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen