Lyrische kritieken voor Frenkie, 'Alleen fysiek moet hij oppassen'

24 september 2022, 09:36

Wim Kieft heeft in zijn column in De Telegraaf andermaal de loftrompet over Frenkie de Jong gestoken. De oud-spits van het Nederlands elftal ziet in de middenvelder van FC Barcelona alleen maar kwaliteiten en heeft bovendien een aanbeveling voor wie er naast De Jong op het middenveld van Oranje zou moeten spelen.

'Stel je die hem op na een jaar niet gespeeld te hebben, dan blaast hij nog z'n partijtje mee', schrijft Kieft over De Jong. 'Van nature bezit hij met zijn techniek zoveel voetballend vermogen en is zijn oriëntatiegevoel zo sterk ontwikkeld dat hij altijd overeind blijft', vervolgt hij. Toch moet De Jong in de ogen van Kieft er wel voor waken voldoende wedstrijdritme te behouden: 'Alleen fysiek moet hij oppassen, want hij maakt bij FC Barcelona niet overdreven veel speelminuten.'

Voor Memphis geldt in de ogen van Kieft hetzelfde. 'Hij speelt meer op intuïtie en op kracht', begint Kieft. 'Omdat hij tevens wat zwaarder is, duurt het langer om in zijn ritme te komen.' Het is in de ogen van de oud-aanvaller te hopen dat Memphis en zijn collega-aanvaller Steven Bergwijn fit blijven in de aanloop naar het WK. 'Dan kom je al snel uit bij Vincent Janssen, Wout Weghorst en Luuk de Jong. Met zulke spelers kan Oranje niet starten op een WK', maakt Kieft duidelijk.

Voorkeur voor Berghuis

Als het aan Kieft ligt was de grootste openbaring van de wedstrijd tegen Polen het spel van Steven Berghuis. De Ajacied viel al vroeg in de wedstrijd in voor de geblesseerd geraakte Teun Koopmeiners, en zou als het aan Kieft ligt de voorkeur moeten krijgen tegen kleinere tegenstanders. 'Met Oranje meer in balbezit kan je beter met Steven Berghuis spelen dan met Koopmeiners', analyseert Kieft. Toch zou Koopmeiners tegen de toplanden wellicht de voorkeur moeten krijgen, omdat Berghuis dan in de ogen van Kieft in de problemen komt: 'Tegenstanders van niveau zoals Liverpool vorige week gunnen hem op het middenveld de tijd niet om te komen tot de juiste keuzes', doelt Kieft op het door Ajax verloren Champions League-duel.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen