Problemen voor Spaanse dames: vijftien(!) speelsters in staking

23 september 2022, 10:38   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het Spaanse dameselftal heeft een groot probleem. Vijftien speelsters hebben de voetbalbond laten weten niet langer voor de nationale ploeg te willen uitkomen. Reden van de staking is het aanblijven van Jorge Vilda als bondscoach.

De vijftien hadden drie weken geleden al geprobeerd Vilda weg te werken. Eerst door in gesprek te gaan met Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalbond. Toen dat niet tot het ontslag van de bondscoach leidde, gingen ze vervolgens de confrontatie met de bondscoach rechtstreeks aan. Maar daarin zou Vilda hebben geweigerd afstand te doen van zijn functie.

De speelsters hebben daarop individueel een brief aan de bond geschreven, waarin zij aangeven niet terug te zullen keren in de Spaanse selectie totdat de situatie is opgelost. Als gevolg van het aanblijven van Vilda zouden ze geschreven hebben dat hun gezondheid en emotionele gesteldheid lijden onder het aanblijven van de geplaagde keuzeheer.

De voetbalbond lijkt niet van plan toe te geven aan de druk die de internationals uitoefenen. In een statement schrijft het over 'een niet eerder in de voetbalgeschiedenis vertoonde situatie die aan alle sportieve waardigheid voorbij gaat'. De federatie laat daarnaast doorschemeren dat de weigering tot schorsingen van twee tot vijf jaar voor de betrokken speelsters kan leiden, maar verklaarde vooralsnog hen niet op te roepen 'tot zij hun fout toegeven en hun verontschuldingen aanbieden'. Om toch een representatief elftal op te kunnen stellen zou de bond overwegen desnoods jeugdspeelster op te roepen voor het nationale team.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen