Wat kan oud-volleybalcoach bijdragen aan Oranje in Qatar?

Wat kan oud-volleybalcoach bijdragen aan Oranje in Qatar?

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

22 september 2022 – Peter Murphy maakt sinds deze week deel uit van de begeleidingsstaf van het Nederlands elftal. De Brabander heeft een verleden als volleybaltrainer, maar is al jaren actief in de voetbalwereld. Zo was hij tussen 2011 en 2018 in dienst van Ajax, en daarna bij de PSV-jeugd. Tegenover de NOS legt Hennie Spijkerman (71) uit wat Murphy voor Oranje kan betekenen.

Spijkerman was in 2011 verantwoordelijk voor de komst van Murphy naar Ajax. De toenmalig assistent van Frank de Boer kende de methodes van Murphy sinds hij  een cursus bij hem volgde in 2007. De methode van Murphy heet ActionTypes, en benadert op wetenschappelijke wijze de onbewuste voorkeuren die spelers en trainers hebben. Spijkerman geeft een voorbeeld over de 'oogvoorkeur' die spelers hebben. "Als een linker centrale verdediger een voorkeur naar links heeft en de rechter naar rechts, dan kan de ongeziene ruimte aan de binnenkant te groot worden", legt Spijkerman uit. "Daar kan de tegenstander gebruik van maken. Daar probeer je iets tegen te doen door ze iets anders te positioneren."

Bij Oranje gaat Murphy zich onder meer bezig houden met een belangrijk onderdeel van elk groot toernooi: strafschoppen. Zo werd al bekend dat een aantal keepers die afvielen voor de selectie die het opneemt tegen Polen en België, waaronder Justin Bijlow, zich deze week toch melden bij Oranje om deel te nemen aan een aantal tests rond penaltyseries.

Expertise breed inzetbaar
Bondscoach Louis van Gaal is blij met de bijdrage van Murphy aan dat proces, maar laat duidelijk blijken dat diens expertise op veel meer vlakken zal worden ingezet. "Als de wetenschap ons kan helpen aan middelen waarmee we onze tegenstanders in verlegenheid kunnen brengen, dan willen wij als staf kijken hoe we dat in de praktijk kunnen uitvoeren", zei Van Gaal op de persconferentie van afgelopen maandag. Hennie Spijkerman is er van overthuigd dat Murphy veel kan toevoegen aan het Nederlands Elftal. "Dat hij kwaliteiten heeft, staat buiten kijf. Het is wel belangrijk dat hij de ruimte krijgt."

Reacties

gerelateerd