BBC publiceert heftige geluidsopnames van piloot gecrashte Sala

BBC publiceert heftige geluidsopnames van piloot gecrashte Sala

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

22 september 2022 – Er is nieuwe informatie over het ongeluk van voetballer Emiliano Sala naar buitengekomen. Via de BBC zijn er woensdag geluidsopnames van de piloot opgeduikeld van vlak voor het ongeval. Daarin sprak hij zich uit over de intstabiliteit van het vliegtuig waarmee hij de voetballer van op dat moment nog Nantes naar Engeland moest vliegen.

De piloot zou met Sala naar Cardiff City, waar de Argentijnse spits voor de plaatselijke FC zou voetballen. Maar al voor de vlucht, die uiteindelijk zou crashen en waarbij zowel de piloot als Sala kwam te overlijden, had piloot David Ibbotson grote twijfels bij de staat van het vliegtuig (Piper PA-46 Mailbu). Een telefoongesprek met een vriend is door de BBC boven water gehaald.

"Normaal zit het reddingsvest onder mijn stoel, maar morgen (tijdens de terug vlucht, red.) heb ik hem de hele reis aan. Dat is zeker", zou Ibbotson onder meer hebben gezegd. "Ze vertrouwen het mij toe om met deze voetballers in dit gevaarlijke vliegtuig te vliegen." Want ook de heenreis was verre van optimaal verlopen, zo merkte hij op dat het linker rempedaal niet goed werkte. "Dit vliegtuig moet terug naar de hangar", had hij onder meer gezegd.

Lees ook: Reconstructie: 2 jaar na de fatale crash van miljoenenspits Sala

Het lichaam van piloot Ibbotson werd overigens nooit in het vliegtuig gevonden, maar volgens het onderzoek van het British Air Accidents Investigation Bureau is een koolmonoxidevergiftiging in de cockpit de doodsoorzaak van de piloot en Sala. Het lichaam van de voetballer werd nog wel teruggevonden in de overblijfselen en ook van hem doken eerder geluidsopnames op. Hij stuurde tijdens de vlucht audio-berichten, waarin hij aangaf bang was dat het vliegtuig 'uit elkaar zou vallen'. 

Na het ongeval werd David Henderson, de man die toestemming gaf om Ibbotson in het toestel te laten vliegen, veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden. De piloot was namelijk helemaal niet bevoegd om het type vliegtuig te besturen. Na de fatale crash blijft het gesteggel om Sala nog maanden doorgaan. Ondanks dat de contracten zijn getekend, weigert Cardiff zeventien miljoen euro af te tikken voor een spits die nooit in Wales is gearriveerd.

Reacties

gerelateerd