Romée Leuchter bezorgt Ajax gelijkspel op bezoek bij Arsenal

20 september 2022, 22:25

De dames van Ajax hebben in Londen met 2-2 gelijkgespeeld tegen Arsenal. In de heenwedstrijd van de tweede ronde in de Women's Champions League kwamen de Amsterdammers vroeg op voorsprong. Arsenal, waar Vivianne Miedema de hele wedstrijd speelde, kwam snel langszij en nam na rust een voorsprong, maar Ajax had het laatste woord.

Ajax begon goed aan het duel in Londen. Sherida Spitse deed al een goede poging, maar na een kwartier werd het Romée Leuchter die de Amsterdamse ploeg op voorsprong schoot. De aanvalster kwam goed naar de eerste paal en schoot raak op aangeven van Chasity Grant. Lang mochten de Ajacieden echter niet van de voorsprong genieten, want slechts enkele minuten later was het alweer gelijk. Stina Blackstenius kon een van de lat teruggekaatste hoekschop in de rebound binnenschieten: 1-1.

Na rust werd de druk op de Ajax-dames steeds groter. Na een minuut of tien kreeg Arsenal de ultieme kans op een voorsprong toen Soraya Verhoeve een overtreding op Beth Mead maakte. Er was enige twijfel of de overtreding nou binnen of buiten het strafschopgebied was gemaakt, maar de arbitrage besliste dat het er binnen was, en dus kreeg Arsenal een strafschop. Arsenal-aanvoerder Kim Little faalde niet vanaf de stip en schoot de 2-1 achter Ajax-keepster Lize Kop.

Toch had Ajax het laatste woord, en wéér was het Leuchter. Van dichtbij werkte 21-jarige aanvalster haar tweede van de avond achter Arsenal-doelman Manuela Zinsberger. Even leek Katie McCabe Arsenal alsnog de volle buit te bezorgen, maar haar treffer in de laatste minuten werd afgekeurd wegens buitenspel. En dus nemen de Ajax-dames een keurig gelijkspel mee terug naar Amsterdam. Volgende week woensdag vindt daar de return tussen beide teams plaats. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de groepsfase van de Women's Champions League. De finale van het toernooi wordt begin juni 2023 in het Philips Stadion in Eindhoven gespeeld.