Barça geen lachende derde: Real maatje te groot voor Atlético

18 september 2022, 22:59

Real Madrid blijft voorlopig koploper in Spanje. FC Barcelona had stiekem gehoopt dat de grote concurrent punten zou laten liggen tegen Atlético Madrid, maar de Madrileense derby werd een prooi voor de regerend landskampioen: 1-2.

De schrik nam flink toe bij Real Madrid toen Karim Benzema zich op bezoek bij Celtic al in de eerste helft moest laten vervangen. De Fransman, die in de competitie in de eerste vier wedstrijden goed was voor drie doelpunten en een assist, staat door een spierblessure een paar weken buitenspel. Maar wie dacht dat Real Madrid afhankelijk is van Benzema, komt bedrogen uit. Nadat RCD Mallorca en RB Leipzig al werden verslagen, moest zondagavond ook Atlético eraan geloven.

Hoeveel ploegen zouden inmiddels al het gevoel hebben gehad dat ze niet per se de mindere waren ten opzichte van Real Madrid? Atlético zocht na 45 minuten met dat gevoel de kleedkamer op. De ploeg van Diego Simeone had na de 2-0 nederlaag bij Bayer Leverkusen in de Champions League nog wat recht te zetten en ging dan ook goed van start. De eerste mogelijkheden in de Madrileense derby waren voor Felipe en Yannick Carrasco, maar zij kregen hun inzet niet in het doel. En dan zul je altijd zien dat het aan de andere kant wél raak is.

Rodrygo maakte op aangeven van Aurélien Tchouaméni de openingstreffer. De openingsfase was weliswaar voor de thuisploeg, maar de bezoekers zaten desondanks na achttien minuten in een zetel. Het werd er voor rust nóg mooier op voor Real. De ploeg van Carlo Ancelotti liet de bal verzorgd van voet naar voet gaan, alvorens Federico Valverde na een inzet van Vinícius Júnior op de paal de 0-2 in het dak van het doel schoot. Zo speelde Atlético helemaal geen slechte eerste helft, maar stond het na 45 minuten wel op een ruime achterstand.

Die werd er in de slotfase pas kleiner op. Real Madrid liet de bal ook in de tweede helft aan Atlético, dat er echter niet in slaagde Thibaut Courtois in de verlegenheid te brengen. Maar bij een van de weinige keren dat de Belg in actie moest komen, zag hij er niet goed uit. De bal landde uit een hoekschop pardoes op de schouder van Mario Hermoso, die de spanning terugbracht. Maar diezelfde Hermoso maakte de laatste minuten van de wedstrijd niet mee. De verdediger werkte een tegenstander naar de grond en kreeg daarvoor zijn tweede gele en dus rode kaart.

Real Madrid trok de voorsprong over de streep en blijft zodoende zonder puntenverlies. De voorsprong op FC Barcelona is weer drie punten. Atlético staat op de zevende plaats, met acht punten minder dan de koploper.