De tops en flops van de zevende speelronde in de Eredivisie

19 september 2022, 10:00

De zevende speelronde van het Eredivisie-seizoen zit erop. PSV werd de winnaar van het weekend door Feyenoord te verslaan en Ajax van de troon te stoten. Henk de Jong gaf een gedenkwaardig interview, Cody Gakpo liet zien dat hij niet alleen uitblinkt tegen de kleintjes en Go Ahead Eagles is een flikflakkende publiekslieveling rijker. FCUpdate.nl zet de tops en flops van de speelronde op een rijtje.

Tops

Topperwaardige topper

Met PSV - Feyenoord en AZ - Ajax kende de zevende speelronde van de Eredivisie twee topwedstrijden. In Eindhoven vond het meest meeslepende voetbalgevecht van Super Sunday plaats. Van het eerste tot het laatste fluitsignaal zat het publiek op het puntje van de stoel. Het was een topper zoals een topper hoort te zijn. Beide ploegen gingen vol voor de winst en dat leverde een spektakelstuk met zeven doelpunten op. Eerder dit seizoen werd in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV ook al volop gescoord. Het belooft wat voor de rest van het seizoen.

Gakpo staat op

"Hij staat er nooit in grote wedstrijden", wordt weleens gezegd over Cody Gakpo. Maar tegen Feyenoord stond de aanvoerder van PSV er wel. En hoe. Gakpo was bij alle doelpunten betrokken. Bij de 1-1, 3-2 en 4-3 leverde hij een piekfijne voorzet af, de 2-1 maakte hij zelf. De monden van de critici zijn voorlopig gesnoerd. Gakpo is hard op weg om dit zijn meest productieve seizoen tot dusver te maken. Na zeven wedstrijden in de Eredivisie staat de teller al op acht doelpunten en zes assists. Vorig seizoen maakte hij twaalf doelpunten en verzorgde hij dertien assists. Als hij zo doorgaat, dan heeft hij zichzelf voor de lange winterbreak al verbeterd.

Henk de Jong scheldt, maar vermaakt ook

Het mooiste interview van het weekend werd na de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en SC Cambuur gegeven door Henk de Jong. De club uit Leeuwarden kreeg al in de achtste minuut een rode kaart en vlak voor rust werd een tweede speler van het veld gestuurd. De Jong was zijn frustraties niet de baas en mocht eveneens al in de eerste helft inrukken. In gesprek met ESPN onthulde de trainer het scheldwoord dat hij had gebruikt: slappe lul. "Dat neem ik niet terug", zei de trainer, die erkende dat Sander van der Eijk hem, Mees Hoedemakers en Alex Bangura terecht van het veld had gestuurd. Een slechte avond voor Cambuur, maar het interview van De Jong is er een om in te lijsten.

Flikflakkende Edvardsen

Hij kan voorlopig niet meer stuk in Deventer. Oliver Edvardsen bezorgde Go Ahead Eagles de volle buit tegen FC Emmen door twee keer te scoren. De eerste van de middag maakte hij door de bal behendig over FC Emmen-doelman Eric Oelschlägel heen te wippen. Het publiek trakteerde hij vervolgens op een heuse flikflak. Dat deed hij weer toen hij tien minuten na rust zijn tweede van de wedstrijd maakte. Ditmaal schoot hij raak op aangeven van Mats Deijl. Eerder dit seizoen was de Noorse aanvaller ook al trefzeker tegen PSV en Feyenoord. Het seizoen is nog maar een paar wedstrijden onderweg, maar de Eredivisie lijkt een publiekslieveling rijker.

Flops

Domme actie Te Wierik

Hij had met al zijn ervaring beter moeten weten. Mike te Wierik zette in de blessuretijd van de wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en FC Groningen een wel heel risicovolle tackle in het eigen strafschopgebied in. Tobias Lauritsen werd niet of nauwelijks geraakt, maar sprong wel op en kreeg een penalty van Danny Makkelie. De bal had misschien wel helemaal niet op de stip gelegd moeten worden, maar Te Wierik had de scheidsrechter daarentegen ook geen aanleiding moeten geven om dat wel te doen. "Die tackle was niet nodig", legde trainer Frank Wormuth de schuld bij Te Wierik. Een domme en dure fout van de routinier.

Over je team benadelen gesproken...

Mats Seuntjens dingt ook mee naar de prijs voor domste actie van het Eredivisie-weekend. Met geel op zak besloot de middenvelder van Fortuna Sittard in de 78ste minuut van de wedstrijd tegen Excelsior een compleet onnodige overtreding te maken. Het leverde hem zijn tweede gele kaart van de avond op. Daardoor leek voor het slecht gestarte Fortuna een punt het hoogst haalbare. Dankzij een laat doelpunt van Rémy Vita werd echter alsnog de eerste zege van het seizoen geboekt. De rode kaart van Seuntjens is daardoor snel vergeten in Sittard. Maar het blijft natuurlijk vreemd dat iemand die de aanvoerdersband draagt zijn ploeg zo benadeelt.

Arbitrale dwalingen

Het was Super Sunday in de Eredivisie, maar de arbitrage liet zowel in Eindhoven als Alkmaar behoorlijk wat steken vallen. Had Allard Lindhout, die over de hele wedstrijd gezien verdienstelijk floot, in aanloop naar de 2-1 van Gakpo niet voor een overtreding van Ibrahim Sangaré moeten fluiten? En bij de 4-3 van Armando Obispo had PSV natuurlijk geen corner, maar Feyenoord een doeltrap moeten krijgen. Bij AZ tegen Ajax kwamen meerdere spelers in aanmerking voor een rode kaart, maar Bas Nijhuis trok er geen enkele. Met name de harde overtreding die Tijjani Reijnders in de slotfase maakte op Brian Brobbey, was waarschijnlijk door bijna iedere andere Nederlandse scheidsrechter zwaarder bestraft.

Schreuder mist frisheid, maar...

"We waren niet fris genoeg", zei Alfred Schreuder na afloop van de verloren wedstrijd tegen AZ. Die conclusie trokken Kenneth Pérez en Arnold Bruggink in de studio van ESPN ook. Dat de spelers van Ajax niet fris genoeg waren, was wel te verklaren. Eerder in de week speelden de Amsterdammers immers de loodzware Champions League-wedstrijd tegen Liverpool. Schreuder besloot om tegen AZ met dezelfde spelers te starten, terwijl hij de laatste tijd vaak heeft gezegd dat hij meer dan elf basiswaardige spelers in zijn selectie heeft zitten. Tegen AZ diende de gelegenheid zich aan om de kracht van de brede selectie te gebruiken door met frisse krachten als Brian Brobbey, Lucas Ocampos en Davy Klaassen te starten. Zij kwamen echter pas in de tweede helft binnen de lijnen. Had Schreuder niet gewoon met ze moeten beginnen?