Ajax zakt door het ijs in Alkmaar en is koppositie kwijt aan PSV

18 september 2022, 18:52   Bijgewerkt: 22 september 2022, 13:25

Ajax is zondagavond de koppositie in de Eredivisie kwijtgeraakt aan PSV. De formatie van Alfred Schreuder zakt door het ijs in Alkmaar, waar zijn ploeg terecht met 2-1 onderuit ging. De aangepasde tactiek en het uitblijven van individuele acties aan de kant van Ajax zorgden ervoor dat AZ de Amsterdamse club het eerste puntverlies in de Eredivisie bezorgde.

Vanaf minuut één ontpopte het duel in het AFAS Stadion zich tot een tactisch schaakspel tussen AZ en Ajax. De Alkmaarders begonnen namelijk op een hele andere manier aan het duel met de formatie van Alfred Schreuder. Dat was onder meer ingestoken op meer defensieve zekerheid. Zo speelde Mees de Wit, bankzitter en gehaald als linksback, als linksbuiten.

Het was een van de weinige kansen van de ploeg van Alfred Schreuder in het eerste bedrijf, terwijl AZ al wel wat mogelijkheden had gecreëerd. Na een fout van Devyne Rensch kregen de Alkmaarders na veertig minuten spelen loon naar werken. Mees de Wit strafte de fout van de rechtsback van Ajax af en zette AZ weer naast de regerend landskampioen.

Het werd voor de rust nog erger voor Ajax, dat moeite had om tot fatsoenlijk uitgespeelde aanvallen te komen. Jens Odgaard zette AZ namelijk in de vijfde minuut van de extra tijd op voorsprong, nadat een lange bal ietwat gelukkig bij hem terechtkwam. De Deen wist daar wel raad mee en verschalkte Remko Pasveer in de korte hoek.

Duidelijk was dat er na de rust uit een ander vaatje getapt moest worden door Ajax, maar dat begon in ieder geval niet goed. Direct na rust kreeg AZ een gigantische kans om de marge te verdubbelen, maar een poging van Tijani Reijnders werd op prachtige wijze onschadelijk gemaakt door Pasveer.

Die lijn werd doorgetrokken door de ploeg van Pascal Jansen, dat de zaakjes ook defensief gezien goed op orde had. Via de Yukinari Suguwara werden de Alkmaarders meermaals gevaarlijk, maar telkens was het weer Pasveer die Ajax in de wedstrijd hield. Dat de ervaren doelman van de Amsterdamse club de absolute uitblinker was aan de kant van Ajax, was veelzeggend.

De goal viel uiteindelijk niet meer voor Ajax, dat daardoor kostbaar puntverlies heeft geleden in de Eredivisie. De nederlaag, maar vooral het veldspel van de Amsterdamse club, kwam Ajax ook op sociale media op de nodige kritiek te staan.