Van Bijlow tot Brobbey: de opvallende afwezigen bij Oranje

16 september 2022, 14:46   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Louis van Gaal heeft vrijdagmiddag zijn selectie voor de Nations League-duels met Polen en België bekendgemaakt. De bondscoach houdt van een verrassing en grijpt ook de laatste interlandperiode voor de start van het WK in Qatar aan om enkele nieuwe namen aan het werk te zien. Zo behoren Andries Noppert, Remko Pasveer en Kenneth Taylor voor de eerste keer tot de definitieve selectie. Daar tegenover staat de absentie van een aantal opvallende namen. 

Justin Bijlow

Liefst vier keepers mogen zich na dit weekend melden bij het Nederlands elftal. Van Gaal heeft gekozen voor Jasper Cillessen, Mark Flekken, Noppert en Pasveer. Bijlow ontbreekt. En dat mag toch wel een grote verrassing worden genoemd. Bijlow werd nog niet zo lang geleden alom beschouwd als beste of in ieder geval meest talentvolle doelman van Nederland. De Feyenoorder moet nu echter serieus vrezen voor zijn deelname aan het WK. Oranje komt volgende week voor de laatste keer bij elkaar in de aanloop naar de start van het eindtoernooi. Het zou op z'n minst opvallend zijn als Van Gaal Bijlow tóch nog meeneemt naar Qatar. Tenzij hij de komende maanden de sterren van de hemel keept...

Brian Brobbey

Ajax baarde begin dit kalenderjaar opzien door Brobbey na een halfjaar op huurbasis terug te halen naar Amsterdam. De centrumspits had een paar maanden daarvoor nog transfervrij de overstap gemaakt naar RB Leipzig. In Duitsland kwam Brobbey er echter niet aan te pas, waardoor hij afgelopen zomer zelfs definitief zijn rentree maakte bij Ajax. De Amsterdammers telden een slordige zeventien miljoen euro voor hem neer. Dat maakte de nodige tongen los, maar Brobbey heeft de afgelopen tijd bewezen dat hij de Amsterdammers in de toekomst een veel hoger bedrag kan opleveren. Dat is ook Van Gaal opgevallen. De bondscoach nam hem op in zijn voorlopige selectie, maar daar bleef het bij. Van Gaal kiest tóch voor Vincent Janssen. Een nieuwe teleurstelling voor Brobbey. Vorige week raakte hij immers al zijn basisplaats kwijt bij Ajax...

Jeremie Frimpong

Er zijn weinig spelers zo zeker van hun basisplaats in Oranje als Denzel Dumfries. De oud-speler van Sparta, sc Heerenveen en PSV is niet meer weg te denken van de rechterflank. Maar wie neemt Van Gaal mee naar Qatar als stand-in van de vleugelverdediger van Inter? De keuze leek te gaan vallen op Frimpong. De rappe vleugelverdediger maakte vorig seizoen al veel indruk bij Bayer Leverkusen en trekt die lijn rustig door. Afgelopen dinsdag verzorgde hij als invaller nog twee assists in de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid. Daarmee bevestigde hij dat hij klaar is voor Oranje. Maar Van Gaal denkt daar anders over. 

Joey Veerman

De middenvelder viel de afgelopen weken niet alleen op door enkele opvallende uitspraken, maar ook met zijn prestaties op het veld. Dat Veerman over een geweldige pass beschikt, was al bekend. Maar hij bewijst dit seizoen ook makkelijk te kunnen scoren. Veerman was dit seizoen al vier keer trefzeker. Zijn plek in de voorlopige selectie was dan ook niet meer dan verdiend. Door de blessure van Georginio Wijnaldum, die naar alle waarschijnlijkheid pas na het WK zijn rentree maakt, leek Veerman serieus te mogen hopen op deelname aan het eindtoernooi. Maar nu Van Gaal hem niet heeft geselecteerd voor de duels met Polen en België, lijkt de middenvelder daar een streep door te moeten zetten. 

Pascal Struijk

Kiest hij voor België? Of toch voor het Nederlands elftal? Lang was het de vraag welke keuze Struijk zou gaan maken. Tot vorige week. Tijdens een programma van ESPN maakte Struijk bekend dat hij voor Oranje kiest. Niet heel gek, aangezien hij begin deze maand door Van Gaal werd opgenomen in de voorselectie. Struijk leek als een van de weinige linksbenige centrumverdedigers een goede kans te maken op een definitieve oproep, maar die laat voorlopig op zich wachten. 

Xavi Simons

Hij behoorde weliswaar niet tot de voorselectie, maar de aanvallende middenvelder maakte de afgelopen weken zo'n dusdanig goede indruk dat een oproep voor Oranje toch niet helemaal kon worden uitgesloten. Simons verruilde Paris Saint-Germain afgelopen zomer voor PSV en dat heeft voor het talent heel goed uitgepakt. Hij moest in eerste instantie nog genoegen nemen met een reserverol, maar is inmiddels niet meer weg te denken uit de basiself van Ruud van Nistelrooij. Simons werd niet voor niets verkozen tot Speler van de Maand in de Eredivisie en behoort ook nog eens tot de laatste veertig kanshebbers voor de Golden Boy Award. 

Ryan Gravenberch

Ook Gravenberch maakt nog kans om verkozen te worden tot het beste Europese talent onder 21 jaar. Dat heeft de middenvelder te danken aan zijn ontwikkeling bij Ajax. Die beloonde hij afgelopen zomer met een toptransfer naar Bayern München. In Duitsland zal Gravenberch echter heel veel geduld moeten opbrengen. De concurrentie op het middenveld is immers niet gering. Zo moet Gravenberch vooralsnog onder meer Jamal Musiala en Leon Goretzka voor zich dulden. Gravenberch zit vaker op de bank dan hem lief is en dat kost hem ook een plek in de selectie van Oranje. Deelname aan het WK lijkt daarmee ook voor hem van de baan. 

Malen en Groeneveld

Er zijn natuurlijk nog meer opvallende/namen die de komende interlandperiode en mogelijk ook het WK in Qatar aan zich voorbij moeten laten gaan. Donyell Malen en Arnaut Danjuma Groeneveld maakten van de week hun rentree binnen de lijnen, maar die kwam uiteraard te laat om een serieuze optie zijn voor Van Gaal. De bondscoach zal de verrichtingen van Malen en Groeneveld ongetwijfeld op de voet volgen, al is de concurrentie voorin niet gering. Van Gaal doet tegen Polen en België een beroep op Memphis Depay, Steven Bergwijn, Cody Gakpo, Wout Weghorst en Vincent Janssen. En dan is Noa Lang nog geblesseerd. Ook de aanvaller van Club Brugge, die zijn gewenste transfer zag uitblijven, lijkt het WK uit zijn hoofd te moeten zetten. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen