Vijf conclusies na de fijne Europese avond van Feyenoord en AZ

16 september 2022, 07:21

Zonder PSV was het voor Nederlandse begrippen een rustige Europese avond. De storm zat met Feyenoord en AZ aan het begin van de avond, waarbij de Rotterdammers vooral in de eerst helft (maar eigenlijk heel de wedstrijd) tekeer gingen. De ploeg van Pascal Jansen boekte op het oog een simpele zege, maar wie verder dan de uitslag kijkt, zag een vervelende Alkmaarse avond wat spel betreft. FCUpdate.nl trekt vijf conclusies na deze wedstrijden. 

1. Feyenoord in topvorm richting PSV

Het antwoord op deze vraag zal zondag moeten blijken, maar misschien is het voor Feyenoord wel fijn dat zij wél speelden en PSV niet. De Rotterdammers hebben fysiek komend weekend een kleine achterstand ten opzichte van de Eindhovenaren die niet speelden, maar qua vertrouwen en vorm heeft Feyenoord na de 6-0 (en 3-0 overwinning op Sparta afgelopen zondag) een flinke slag geslagen. Als het fysiek vol te houden is voor de formatie van Arne Slot, staan ze er op voorhand beter voor dan het stroef draaiende elftal van Ruud van Nistelrooij.

2. UEFA-straffen helpen niet echt

In het prachtige vorige Europese seizoen van Feyenoord was er eigenlijk maar één nadeel: de straffen die het opgelegd kreeg van de UEFA. De Rotterdammers moesten flink betalen en donderdagavond in De Kuip moest er een deel dichtblijven tegen Sturm Graz. Wel werd er voor het duel opnieuw vuurwerk afgestoken en ook bij AZ zal het kleine gedeelte (vak X1 en W) dat dicht moest blijven niet echt helpen. Preventief werkte het voor andere clubs in elk geval ook niet, zo bleek bij de enorme vuurwerkactie van Olympiakos

Bekijk ook: Slot schrikt zich rot van vuurwerk in De Kuip

3. AZ wint, maar nog niet klaar voor Ajax

AZ won donderdagavond met grote cijfers te won van FC Vaduz, maar dit deed geen recht aan het wedstrijdbeeld. Tot aan de rode kaart voor Vaduz kwam AZ niet tot echte kansen en leek het lang een gelijkspel te worden. De ploeg van trainer Jansen speelde afgelopen zondag al een matige wedstrijd thuis tegen FC Twente (1-1) en ook tegen de voetbaldwerg uit Liechtenstein was het positiespel verre van sprankelend. Jansen zelf gaf aan dat hij er 'geen twijfel over heeft' dat AZ aankomende zondag haar eigen niveau zal halen in de thuiswedstrijd tegen Ajax, maar dan zullen de Alkmaarders duidelijk uit een ander vaatje moeten tappen om een resultaat te behalen.

4. Geen touw vast te knopen aan de Europa en Conference League

SS Lazio speelde een week geleden Feyenoord helemaal zoek en verliest donderdagavond met 5-1 bij FC Midtjylland, dat verloor van een met 6-0 verliezend Sturm Graz. AZ wint met 4-1 van FC Vaduz, maar ziet Apollon Limassol (dat vorige week nog gelijkspeelde tegen FC Vaduz) in eigen huis volstrekt kansloos verliezen van Dnipro-1. Beide uitslagen kwamen voor de trainers van de Nederlandse clubs zonder twijfel als een verrassing. "Die had ik in elk geval écht niet zien aankomen", reageerde Slot zelfs. Ook buiten Feyenoord en AZ genoeg opmerkelijks: de Duitse koploper Union Berlin pakte nog geen punt in de Europa League; Real Sociedad verspeelt in eigen huis bijna punten tegen AC Omonia en Fiorentina slaat vooralsnog een absoluut modderfiguur in een vrij eenvoudige poule. Snapt u het nog?

{image[356421][right-half][Santiago Tomás Giménez]}5. Gimenez echt een (kop)specialist

Vorige week viel Santiago Gimenez negatief op met de penalty die hij afpakte, donderdagavond viel hij wederom positief op. Hoewel trainer Slot geen individuen eruit wilde lichten omdat hij dan het team tekort deed, maakt de Argentijnse spits inmiddels serieuze stappen. Voormalig spitsen Pi Air van Hooijdonk en Wim Kieft – bekend van dé kopbal van 1988 – waren onder de indruk van de aanvaller. Ook trainer ASlot was lovend over Gimenez, die met één goal per 24 (!) minuten ook statistisch geweldige dingen laat zien. Gaat hij de strijd met Danilo winnen?

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen