AZ zet ondanks vervelende avond fraaie reeks in Europa voort

15 september 2022, 20:49   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

AZ heeft in de tweede Conference League-wedstrijd van het seizoen in een matige wedstrijd de volle buit weten te behalen. In de thuiswedstrijd tegen FC Vaduz liet de ploeg van Pascal Jansen weinig sprankelend voetbal zien, maar wist het na een rode kaart voor de doelman van Vaduz uiteindelijk toch ruim te winnen (4-1). AZ behoudt hierdoor de koppositie in groep E, maar zal met het positiespel nog niet tevreden zijn.

Jansen spaarde in de basisopstelling enkele sterkhouders richting de topper tegen Ajax van aankomende zondag, waardoor onder anderen Mees de Wit, Bruno Martins Indi en zelfs basisdebutant Yusuf Barasi aan de aftrap mochten verschijnen. Dit leidde echter niet tot het gewenst effect, want AZ begon net als afgelopen zondag erg slordig aan de wedstrijd en wist geen hoog tempo te hanteren. Dit zorgde er dan ook voor dat de Alkmaarders wel het merendeel van het balbezit in handen hadden, maar niet tot echte kansen kwamen.

In de negentiende minuut kwam AZ met een beetje geluk dan toch op voorsprong. Barasi werd goed ingespeeld door Tijani Reijnders en schoot vanaf de rand van het zestien meter gebied, waarna zijn bal van richting werd veranderd en over de doelman heen in het doel belandde.

De openingstreffer zorgde echter niet voor een omslag in de wedstrijd, want drie minuten later stond Vaduz alweer op gelijke hoogte. Sterspeler Tunahan Cicek kreeg te veel ruimte op het middenveld en wist Anthony Goelzer aan de linkerkant weg te sturen, die knap raak schoot in de verre hoek. Dit betekende meteen het eerste doelpunt voor Vaduz op een Europees eindtoernooi. In het restant van de eerste helft bleef het positiespel matig aan de kant van AZ en bood de voetbaldwerg uit Liechtenstein knap verweer, waardoor AZ onder een striemend fluitconcert de kleedkamers opzocht.

In de tweede helft had AZ het verdedigend beter onder controle en hanteerde het een hoge druk op het middenveld van Vaduz, maar bleef de ploeg erg slordig in de passing. In het eerste kwartier waren er dan ook weinig grote kansen waar te nemen. In de 60e kantelde de wedstrijd echter volledig. Jens Odgaard werd goed diep gestuurd en wist de bal langs doelman Benjamin Buchel te krijgen, die vervolgens aan de noodrem trok en met een directe rode kaart het veld moest verlaten.

Hierna kreeg AZ de controle over de wedstrijd dan toch in handen en zette het druk op het strafschopgebied van de tegenstander. Vaduz kwam niet meer van de eigen helft af en werd volledig omsingeld door de Alkmaarders, maar grote kansen leverde het in eerste instantie niet op. In de 81e minuut kwam de bevrijdende treffer dan toch voor AZ, nadat Sam Beukema een perfecte voorzet van invaller Milos Kerkez binnen kon koppen. Het slotoffensief van AZ had toch het gewenste effect gehad en de Alkmaarders speelden de wedstrijd professioneel uit. In de blessuretijd kon Vaduz het niet meer belopen met tien man, waardoor ook Yukinari Sugawara en Dani de Wit nog een doelpunt op hun naam mochten schrijven.

Zo heeft AZ na twee wedstrijden zes punten weten te pakken in de groepsfase van de Conference League en gaat het aan kop in groep E. Ondertussen houdt AZ ook een indrukwekkende reeks Europese wedstrijden in stand waarin zij 21 thuiswedstrijden niet hebben verloren. Aankomende zondag zal het echter anders voor de dag willen komen, dan wacht de kraker in de Eredivisie tegen koploper Ajax.

Beoordelingen AZ:

Hobie Verhulst 6, Yukinari Sugawara 6.5, Sam Beukema 7, Bruno Martins Indi 6 (67. Maxim Dekker 6.5), Mees de Wit 5 (78. Milos Kerkez -*), Tijjani Reijnders 6.5, Jordy Clasie 6 (67. Peer Koopmeiners 6), Dani de Wit 5.5, Myron van Bredrode 5 (78. Riechedly Bazoer -*), Jens Odgaard 6.5, Yusuf Barasi 6.5 (67. Mayckel Lahdo 6).

Man of the Match: Sam Beukema

*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen