Waarom Ajax nu zelfs het ijzersterke Liverpool kan verslinden

13 september 2022, 17:00

Ajax speelt dinsdagavond zijn tweede wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. De ploeg van trainer Alfred Schreuder brengt een bezoekje aan Liverpool. Waar dat twee jaar geleden een onmogelijke opgave leek, liggen er inmiddels zeker kansen op Anfield voor de Amsterdammers.

Premier League

Na zes speelrondes in de Premier League is Arsenal nog steeds de verrassende koploper. De grootmacht uit Londen heeft al vijftien punten verzameld en doet het dus uitstekend in Engeland. De afgelopen jaren waren het steeds Liverpool en Manchester City die de strijd om de bovenste plaats van de ranglijst met elkaar uitvochten. City is met veertien punten niet ver van Arsenal, maar dat geldt wel voor Liverpool. De ploeg van manager Jürgen Klopp heeft pas negen punten verzameld en staat op de teleurstellende zevende plek.

Het voetbaljaar van The Reds begon nog uitstekend met een 3-1 overwinning op City in de strijd om de Community Shield. In de competitie wil het echter vooralsnog niet bepaald vlotten met de Scousers. Er werd nog wel gewonnen van AFC Bournemouth (9-0) en Newcastle United (2-1), maar daar bleef het wat overwinningen bij. Er werd verloren op bezoek bij rivaal Manchester United en Liverpool speelde al drie keer onnodig gelijk. Dat gebeurde op bezoek bij het gepromoveerde Fulham, thuis tegen laagvlieger Crystal Palace en in de derby tegen Everton.

Lees ook: Ajax krijgt tegen Liverpool te maken met oude bekende

Pak slaag in Napels

De afgelopen vijf edities van de Champions League stond Liverpool drie keer in de finale. Alleen tijdens seizoen 2018/19 trok de ploeg van Klopp aan het langste eind door Tottenham Hotspur te verslaan. In 2018 en 2022 bleek recordwinnaar Real Madrid te sterk. Het is dus geen verrassing dat de ploeg van Klopp ook dit seizoen wordt gezien als serieuze kanshebber. Dat liet de finalist van vorig voetbaljaar echter totaal niet zien tijdens de eerste groepswedstrijd van de nieuwe editie van het miljardenbal. In Napels ging het helemaal mis.

Daar opende Liverpool groep A namelijk met een uitwedstrijd tegen SSC Napoli. Klopp trad op Italiaanse bodem gewoon aan met grote spelers als Virgil van Dijk, Fabinho, Mohamed Salah en Luis Díaz. Toch was het dankzij Piotr Zielinski al na vijf minuten raak voor de thuisploeg. In de eerste helft deden ook André-Frank Zambo Anguissa en Giovanni Simeone nog een duit in het zakje, terwijl Victor Osimhen zelfs nog een strafschop miste. De tweede helft was amper begonnen of Zielinski had er al 4-0 van gemaakt. De eretreffer van Díaz haalde niks meer uit.

Personele problemen op Anfield

Klopp heeft tegen Ajax niet de beschikking over een topfitte selectie. De Duitse oefenmeester wist al dat hij Jordan Henderson, Alex-Oxlade Chamberlain, Naby Keïta, Ibrahima Konaté en Curtis Jones sowieso moest missen tegen de Amsterdammers. Daar kwam deze week ook nog linksback Andy Robertson bij. Hij raakte in de wedstrijd tegen Napoli geblesseerd en zit niet bij de wedstrijdselectie. Er was overigens niet alleen slecht nieuws voor Klopp. Fábio Carvalho, die deze zomer overkwam van Fulham, is wel weer fit genoeg om mee te doen.

Lees ook: Vermoedelijke opstelling Ajax: Brobbey opnieuw op de bank

Eredivisie

Terwijl Liverpool alle zeilen bij moet zetten om nog serieus mee te gaan doen in de titelstrijd, is Ajax nog steeds de koploper van de Eredivisie. De regerend landskampioen liet in de competitie nog geen steek vallen en heeft na zes speelrondes al achttien punten. Fortuna Sittard (3-2), FC Groningen (6-1), Sparta Rotterdam (1-0), FC Utrecht (2-0), SC Cambuur (4-0) en sc Heerenveen (5-0) werden achtereenvolgens aan de zegekar gebonden. Toch worden de Amsterdammers nog steeds op de hielen gezeten door Feyenoord (zestien punten) en PSV (vijftien punten).

De enige tik die Ajax dit seizoen kreeg was de pijnlijke 3-5 nederlaag tegen PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. In tegenstelling tot Liverpool begon het elftal van Schreuder wel op uitstekende wijze aan de Champions League. Vorige week kwam Rangers FC op bezoek in de Johan Cruijff ArenA, waar Ajax uiteindelijk bleef steken op 4-0. Nadat de score werd geopend door Edson Álvarez, deden ook Steven Berghuis en Kudus een duit in het zakje. Het slotakkoord was diep in de tweede helft voor Steven Bergwijn. Een goede generale voor de kraker van vanavond.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen