Tops en flops: Tadic als vanouds, boze Burak en het Kuip-examen

22 december 2022, 21:56

De zesde speelronde van de Eredivisie is achter de rug. Koploper Ajax is nog altijd zonder puntenverlies, maar wordt op de hielen gezeten door achtervolger Feyenoord. PSV lijkt het momenteel een stuk lastiger te hebben, al wisten ook de Eindhovenaren drie punten te pakken. Toch maakte lang niet iedereen in de Eredivisie een goede indruk. FCUpdate.nl zet de tops en flops van speelronde 6 op een rijtje.

Tops

Tadic eindelijk weer eens belangrijk

Het was tot zaterdagavond nog niet bepaald het seizoen van Dusan Tadic. De aanvoerder van Ajax kreeg na enkele matige optredens veel kritiek te verwerken. Er werd zelfs geopperd dat de aanvaller op de bank plaats zou moeten nemen. Tegen sc Heerenveen bewees Tadic het gelijk van trainer Alfred Schreuder, die hem toch weer het vertrouwen gaf met een basisplaats. Ajax won in de Johan Cruijff ArenA met 5-0 en Tadic was bij drie doelpunten de aangever. Daarmee bracht hij zijn totaal van dit seizoen op vijf in zes duels. De routinier wacht wel nog altijd op zijn eerste treffer van het voetbaljaar.

Aanwinsten slagen voor Kuip-examen

Feyenoord verbouwde deze zomer zo'n beetje de gehele selectie en in De Kuip zijn de verwachtingen hoog. Zondagavond werd Het Legioen in de stadsderby tegen Sparta Rotterdam voorgesteld aan drie aanwinsten. De 22-jarige linksback Marcos López werd door trainer Arne Slot voor de eerste keer in de basis gezet en maakte een uitstekende indruk. Daarnaast liet de oefenmeester twee andere nieuwelingen in de tweede helft invallen. Igor Paixão maakte met een assists op Santiago Giménez een goede beurt in De Kuip, terwijl middenvelder Mats Wieffer ook een prima vuurdoop in Rotterdam-Zuid kende.

Dost helpt Utrecht over dode punt

De altijd hoge verwachtingen bij FC Utrecht zijn ook dit seizoen nog niet helemaal terecht. De manschappen van Henk Fraser sprokkelden pas acht punten bij elkaar en een serieuze aanval op de top drie kan nu al vergeten worden. Samen met het eveneens kwakkelende Vitesse maakte Utrecht er in Stadion Galgenwaard er een draak van een wedstrijd van. Maar gelukkig voor De Domstedelingen heeft men inmiddels de beschikking over Bas Dost. De routinier hielp zijn ploeg met de late 1-0 over het dode punt en staat dit seizoen al op vijf treffers. In Utrecht zullen ze er niet over willen nadenken waar ze zonder Dost zouden staan.

Verrassende matchwinnaar namens Eagles

In Volendam liet een naamgenoot van Dost ook zien een doelpunt te kunnen maken. Dat is echter iets wat niet van Bas Kuipers, die nog nooit scoorde in de Eredivisie, gewend zijn. De aanvoerder van Go Ahead Eagles was met twee treffers erg belangrijk voor Go Ahead Eagles, dat met 2-3 wist te winnen op bezoek bij FC Volendam. Bij een 1-1 tussenstand besloot Kuipers twee keer mee naar voren te gaan bij hoekschoppen en dat bleek een uitstekende keuze. De linksback frommelde zijn ploeg eerst op 1-2 en was niet veel later met een halve omhaal goed voor de 1-3. Volendam deed nog wat terug, maar kwam de goals van Kuipers niet meer te boven.

Flops

Veelbesproken Serdar Gözübüyük

Het meest besproken moment van dit weekend was natuurlijk de strafschop van PSV tegen RKC Waalwijk. De bezoekers leken met een puntje te vertrekken uit het Philips Stadion, maar diep in blessuretijd legde scheidsrechter Serdar Gözübüyük de bal nog op de stip na een botsing tussen Hans Mulder en Xavi Simons. Dat zorgde voor woede aan de kant van RKC. Onder meer aanvoerder Michiel Kramer en doelman Etienne Vaessen spraken schande van de beslissing van de arbiter. Opvallend was dat Gözübüyük na de wedstrijd niet voor de camera van ESPN wilde verschijnen. Dat deed hij vorig seizoen ook niet na een discutabele beslissing bij Feyenoord - PSV.

Olij kent offday tijdens derby

Nick Olij verscheen vorige week nog in menig elftal van de week, maar dat zal dit keer niet het geval zijn. De doelman maakt dit seizoen een prima indruk bij Sparta Rotterdam, dat zondagavond een kansloze nederlaag leed op bezoek bij Feyenoord. Olij had daar een vervelend aandeel in met geklungel tijdens de tweede treffer van de ploeg uit Rotterdam-Zuid. De goalie gooide de bal zomaar in de voeten van Oussama Idrissi, die op zijn beurt de vrijstaande Javairô Dilrosun aanspeelde. De schoot de bal erg matig richting de verre hoek, maar een klein stuitje was Olij te machtig en de bal verdween in het net.

Balk opnieuw voor rust gewisseld

SC Cambuur verloor zondagmiddag in eigen stadion met 0-1 van FC Groningen en staat in de onderste regionen van de Eredivisie. De club uit Leeuwarden heeft in de strijd tegen degradtie nog weinig kunnen genieten van Remco Balk, die wordt gehuurd van FC Utrecht. De aanvaller was nog niet betrokken bij een doelpunt van zijn ploeg, maar stond tegen Groningen wel weer in de schijnwerpers. Balk kreeg namelijk een vroege gele kaart en speelde daarna met vuur. Henk de Jong nam geen risico en haalde hem nog in de eerste helft naar de kant. Dat was al de tweede keer dit seizoen en dat vond Balk zichtbaar niet leuk.

Boze Burak

Met vier doelpunten in zes wedstrijden doet Burak Yilmaz het op dat gebied nog niet zo verkeerd bij Fortuna Sittard. De ervaren spits heeft zijn ploeg echter nog niet kunnen helpen aan veel punten. Fortuna pakte zaterdagavond op bezoek bij NEC Nijmegen het eerste puntje van dit seizoen, maar is wel de hekkensluiter. Buiten de lijnen doet de voormalig international van Turkije ook regelmatig van zich spreken. Na de wedstrijd tegen NEC liet hij zich weer van een bijzondere kant zien. Als aanvoerder van de bezoekers weigerde hij een interview met ESPN omdat dat gesprek in het Engels zou zijn.

Lees ook: Van Hanegem kritisch op Van Nistelrooij en 'kan genieten' van Yilmaz

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen