Arbiter Van der Graaf legt uit waarom Alvarez geen rode kaart kreeg

11 september 2022, 10:24   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Scheidsrechter Edwin van der Graaf (39) heeft tekst en uitleg gegeven over zijn beslissing om Edson Alvarez geen tweede gele en dus rode kaart te geven. De Mexicaan haalde vlak voor rust eerst een counter van sc Heerenveen eruit en pakte daarvoor geel, maar schoot direct na zijn overtreding ook de bal nog weg. Toch hield de arbiter een tweede gele prent op zak.

"Ik bestraf de overtreding voor het vasthouden en daar geef ik een gele kaart voor, dat is duidelijk. Dan heb ik in de gaten dat hij de bal achter mij nog een slinger geeft. Daar zou je ook geel voor kunnen geven, klopt. Technisch gezien mag je de bal niet wegspelen", erkent Van der Graaf tegenover ESPN over het desbetreffende moment.

Toch was er voor hem geen reden om een tweede kaart te geven. "Als je de bal wegschiet, dan wil je het spel ophouden. Maar de snelheid is nu toch niet in het spel, want ik kies ervoor om de administratie op orde te maken en de VAR kijkt nog naar de overtreding. Dus ligt het spel sowieso een tijdje stil." Dat hij de eerste gele kaart nog moest geven, maakte de situatie overigens niet anders. 

Lees ookNoppert: "Ajax heeft altijd een streepje voor bij de scheidsrechters"

"Ik was niet van plan om hiervoor een tweede gele kaart te geven", vervolgt Van der Graaf. "Geen seconde. Het zijn twee afzonderlijke situaties, dus hij speelt wel met vuur. Het is een groot risico, want als je volledig volgens het boekje fluit, is het tweemaal geel. Maar hopelijk heb je de ruimte als scheidsrechter om ook een wedstrijd onder controle te houden op een iets andere manier."

Kritiek van Noppert

Die uitleg gaf hij in de pauze ook aan sc Heerenveen. "Zij zouden hiervoor ook geen tweede gele kaart willen krijgen." Bij sc Heerenveen vroeger onder anderen Andries Noppert om uitleg. "Ik heb hem uitgenodigd bij ons in de kleedkamer. Als ik dat in de mixed zone doe, staan er camera's, dus ik doe het liever in de kleedkamer. Dan kun je alles vragen en krijgt hij de uitleg die ik nu ook geef. Maar het is voor mij ophef om niks", aldus Van der Graaf.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

MrHamstring
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Wat een lulverhaal weer 😅 #kavb

TheMaster1981
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Een scheidsrechter moet zich gewoon aan de regels houden. Als ze dat nu gewoon allemaal doen dan zijn we meteen van dit soort discussies af. In de geest van de wedstrijd fluiten blah blah.........wat een onzin. De ene wedstrijd is iets geel, de andere niet. De ene scheids laat meer toe dan een ander. Dat kan dus niet.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen