Transferweekje: rumoer rond PSV, nieuwe kansen voor Ziyech

10 september 2022, 12:05   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De transfermarkt is gesloten, maar dat is voor clubs geen reden om stil te zitten. Er wordt alweer volop gespeculeerd over de komende transferwindow, terwijl clubs op dit moment ook nog een transfervrije slag kunnen slaan. Een overzicht van de meest aannemelijke, terugkerende geruchten en verhalen van de afgelopen zeven dagen uit binnen- en buitenland.

Deals Galatasaray

Waar in de meeste competities de transfermarkt al ruim een week dicht is, liep de deadline in Turkije pas afgelopen donderdag af. Vooral Galatasaray maakte daar tot op de laatste dag flink gebruik van door een aantal bekende namen binnen te halen. Cim Bom presenteerde in de laatste dagen voor het sluiten van de markt met Juan Mata, Mauro Icardi en Milot Rashica nog drie aanvallende versterkingen. Mata komt transfervrij over van Manchester United, waar zijn rol was uitgespeeld. Icardi en oud Vitesse-speler Rashica worden gehuurd van respectievelijk Paris Saint-Germain en Norwich City.

PSV op zoek naar back-up voor De Jong?

Met Luuk de Jong haalde PSV afgelopen zomer een oude bekende als eerste spits terug naar Eindhoven. Na zijn buitenlandse avonturen die hem via Sevilla en Barcelona weer terug naar de Lichtstad brachten, was het de bedoeling dat De Jong met zijn ervaring de grote speerpunt van het elftal van Ruud van Nistelrooij zou worden. Omdat PSV met Eran Zahavi en Carlos Vinícius twee opties voor de spitspositie kwijtraakte, blijkt de spoeling voorin wel erg dun voor Van Nistelrooij. Helemaal nu De Jong voorlopig vanwege een blessure ontbreekt bij de Eindhovenaren. Waar de trainer het eerder nog met middenvelder Xavi Simons en buitenspeler Ismael Saibari in de punt probeerde, kreeg Yorbe Vertessen afgelopen donderdag tegen Bodø/Glimt de kans. De Belg werkte hard, maar viel vooral op toen hij een rebound van dichtbij naast het doel van de Noren werkte. En dus zal technisch directeur John de Jong in de winterstop op zoek moeten naar een betrouwbaar alternatief voor de 31-jarige aanvalsleider.

Gakpo in winter alsnog naar Leeds?

Cody Gakpo bleef afgelopen zomer bij PSV, terwijl het daar lang niet naar uit zag. Manchester United was lang voor de geboren Eindhovenaar in de markt, maar haakte uiteindelijk af. Ook Leeds United en Southampton probeerden tot het laatste moment om Gakpo tot een overstap naar de Premier League te bewegen. Op Deadline Day maakte Gakpo ondanks de constante geruchten een hattrick tegen FC Volendam, waarna hij het publiek uitgebreid bedankte. Toch besloot hij, mede na overleg met bondscoach Louis van Gaal, de stap naar het buitenland niet te zetten. Vooral in Leeds was men daar zeer teleurgesteld over, en lijkt in de winterstop terug te komen voor de buitenspeler. Met het WK achter de rug kan de afweging voor Gakpo zomaar de andere kant op vallen.

Ontslag Tuchel kan goed nieuws betekenen voor Ziyech

Twee weken geleden was een terugkeer van Hakim Ziyech bij Ajax nog reëel, maar de Amsterdammers besloten niet aan de vraagprijs van Chelsea te voldoen. Onder coach Thomas Tuchel moest de linkspoot het meestal doen met een reserverol, maar daar komt mogelijk verandering in nu de Duitser is ontslagen bij de Londense topclub. Chelsea stelde Graham Potter aan als vervanger van Tuchel. De Engelsman werd deze week voor liefst 25 miljoen euro losgeweekt bij het sterk gestarte Brighton & Hove Albion. Ziyech zal hopen dat hij onder Potter een stuk vaker aan spelen toekomt dan onder zijn voormalige oefenmeester.

Meer aanstellingen

Over nieuwe trainers gesproken: naast Chelsea waren er ook andere clubs die deze week een openstaande vacature invulden. Wat te denken van Fortuna Sittard, dat de Spaanse Julio Velázquez (40) aanstelde als opvolger van de ontslagen Sjors Ultee. Hij heeft de taak om met de Limburgse club de onderste regionen van de Eredivisie te verlaten. RB Leipzig presenteerde Marco Rose als opvolger van Domenico Tedesco, terwijl ook Jerdy Schouten, Joshua Zirkzee en Denso Kasius bij Bologna een nieuwe trainer hebben. Zij krijgen vanaf volgende week te maken met Thiago Motta.

Costa keert terug in de Premier League

Fabrizio Romano meldde het onlangs al, de deal is nu in kannen en kruiken. Diego Costa keert terug in de Premier League, waar hij aan de slag gaat bij het Engelse Wolverhampton Wanderers. De Spaans-Braziliaanse spits, die eerder in Engeland successen vierde bij Chelsea, heeft een eenjarig contract getekend bij de middenmoter. Costa was transfervrij na zijn vertrek bij het Braziliaanse Atlético Mineiro, waardoor hij na de transferdeadline kon tekenen bij de Wolves. Zijn nieuwe club bezet de veertiende plaats in de Premier League.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen