Vijf conclusies na de Europese avond van PSV, Feyenoord en AZ

9 september 2022, 07:44

Het was een wisselende voetbalavond voor het Nederlandse voetbal. Feyenoord en PSV stelden allebei behoorlijk teleur tegen respectievelijk Lazio (4-2) en Bodø/Glimt (1-1). AZ hield de Nederlandse eer in de Conference League hoog, al was de 0-1 zege meer zakelijk dan goed. FCUpdate.nl maakt de balans op na de drie duels van de Nederlandse clubs. 

1. PSV kan niet zonder Luuk de Jong

De terugkeer van Luuk de Jong bij PSV maakte een einde aan alle speculaties wie de eerste spits is van de Eindhovenaren. Maar misschien is er mede daardoor wel te weinig gezocht naar een stand-in voor de sterke aanvaller. Donderdagavond werd pijnlijk duidelijk dat na Ismael Saibari, Guus Til ook Yorbe Vertessen de leegte van De Jong niet echt kan vullen. Voor trainer Ruud van Nistelrooij is het te hopen dat De Jong snel terugkeert van zijn blessure, anders moet hij zelf de schoenen maar weer uit het vet halen.. 

2. Conference League is geen Europa of Champions League

De finale van de Conference League ging vorig seizoen tussen AS Roma en Feyenoord. Beide ploegen komen deze editie uit in de Europa League, maar moesten duidelijk nog even wennen aan het niveau. AS Roma ging met 2-1 onderuit bij het Ludogorets van Sergio Padt, terwijl de ploeg van Arne Slot geen voet aan de grond kreeg in Rome – ditmaal tegen Lazio. Ook de de halve finalist van vorig seizoen, Olympique Marseille, ging twee niveautjes hoger onderuit: 2-0 tegen Tottenham Hotspur in de Champions League. De Conference League is geen Europa League en laat staan van Champions League-niveau. 

{image[356214][right-half][]}3. Feyenoord mist 'slot op de deur' Aursnes

Arne Slot zag deze zomer veel spelers vertrekken uit De Kuip, maar een van de belangrijkste is waarschijnlijk Fredrik Aursnes. De middenvelder werd een jaar geleden voor een paar ton gekocht en maakte zich in recordtijd onsterfelijk voor de trainer. Na het vertrek van de Noor wilde de club Ramiz Zerrouki hebben als vervanger, maar hij bleek te duur. Het gevolg is dat de Rotterdammers op dit moment een 'slot op de deur' missen. Quinten Timber, Orkun Kökcü en Sebastian Szymanski kunnen geweldig voetballen, maar zijn zonder bal kwetsbaar. Tegen Lazio werd dat pijnlijk duidelijk en dat dwong Slot tot ingrijpen en met vier man op het middenveld te gaan spelen. 

4. AZ blijkt coëfficiëntenreus

Waar Feyenoord en PSV een vervelende avond kenden, schreef AZ in een moeilijke uitwedstrijd een keurige driepunter bij. Natuurlijk was de tegenstand ook minder, maar de laatste jaren pakte AZ al heel wat coëfficiëntenpunten voor Nederland. Vorig seizoen kwam het tot vijf Europese overwinningen à 0,400 punt per zege en ook nog eens drie remises, die de helft waard zijn. Een jaar eerder waren er drie zeges en twee gelijke spelen en dit seizoen staat de teller met de voorrondes ook al op 2,400 punt na de overwinning op Slowakije donderdagavond.

Lees ookCoëfficiënten: Nederland houdt virtueel twee plekken in de CL

5. FIFA toont zich opeens wel soepel

Het overlijden van koningin Elizabeth zorgde voor een bijzondere avond op de Europese voetbalvelden. Bij Arsenal werd er tegen FC Zürich aan het begin van de tweede helft zelfs een minuut stilte gehouden, iets waar de UEFA in het verleden nog weleens heel stug in was, zoals in 2018 bij Miki Roqué. Ditmaal werd er wél snel geschakeld door de voetbalbond en waren er op de verschillende velden in Europa indrukwekkende stiltes voor de overleden koningin. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen