Oosting op zijn plek bij RKC: "Dit gemoedelijke past bij mij"

8 september 2022, 09:51   Bijgewerkt: 8 september 2022, 16:04

RKC Waalwijk staat na vijf speelronden verdienstelijk achtste in de Eredivisie. Na de 5-2 thuisoverwinning op Excelsior van afgelopen weekend heeft de ploeg van trainer Joseph Oosting zes punten verzameld. De Brabanders verloren bovendien alleen nog maar van Feyenoord. In Voetbal International gaat de oefenmeester in op zijn werkwijze.

De omgang met zijn spelers is voor Oosting, die zich kan vinden in de benaming 'gevoelsmens', van groot belang. "Ik wil alles weten van mijn spelers en ben oprecht geïnteresseerd", geeft de vijftigjarige Drent aan. "Je moet spelers laten merken dat ze ertoe doen. Dat is zo belangrijk. Nee, dat is niet het geheim, dat is gewoon normaal doen zoals het overal in de maatschappij zou moeten."

Toch is het zeker niet zo dat Oosting RKC met enkel een zachte hand regeert. Op de vraag of hij 'te aardig' is voor de voetbalwereld antwoordt hij: "Ik kan goed boos zijn. Dan loopt de kop rood aan en word ik nukkig." Dat duurt gelukkig meestal niet lang. "Iemand die mij kent weet dat en die weet ook dat het snel goed komt. Moet je ook niet in blijven hangen, dat is een leerproces voor mezelf. Toen ik jonger was, had ik dat vaker", verhaalt de trainer.

Voordat hij hoofdtrainer in de Eredivisie werd, was Oosting lange tijd werkzaam in het amateurvoetbal. Via Vitesse, waar hij in de jeugdopleiding en later als assistent- en zelfs even als interimtrainer actief was, kwam hij vorig jaar in Waalwijk terecht. In zijn eerste seizoen leidde hij zijn elftal naar een keurige tiende plaats in de rangschikking, en dat terwijl het geld bij RKC niet bepaald tegen de plinten klotst. Ook dit seizoen mikt de club weer op handhaving, en Oosting houdt daarbij vast aan zijn eigen visie. "Ik ben van mening dat als je goed voetbal speelt, als je doet wat je moet doen als elftal, als je volgens je spelprincipes speelt, de punten uiteindelijk toch wel komen."

Nominatie

Zijn prestaties met RKC leverden hem vorig jaar een nominatie op voor de Rinus Michels Award, de prijs voor de beste trainer in de Eredivisie. Deze ging uiteindelijk naar Feyenoordtrainer Arne Slot, en dat vond Oosting prima. "Ik ben er met mijn vrouw naartoe gegaan, maar ik wist toch dat ik niet zou winnen", klinkt het. "Ben ik ook totaal niet mee bezig. Waardering is leuk, maar ik heb liever dat spelers en collega's met wie ik heb gewerkt mooie woorden zeggen."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen