Deze potentiële WK-gangers maken het Van Gaal heel erg lastig

5 september 2022, 12:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Virgil van Dijk, Frenkie de Jong, Memphis Depay, Matthijs de Ligt. Zomaar wat namen die, behoudens blessures en verrassingen, zeker zijn van hun plek in de WK-selectie van Oranje. Maar er zijn ook nog heel wat vraagtekens. Welke spelers hebben het Louis van Gaal de afgelopen tijd nóg lastiger gemaakt? FCUpdate.nl denkt mee met de bondscoach.

Brian Brobbey

Van Gaal maakte afgelopen vrijdag zijn voorlopige selectie voor de Nations League-duels met Polen en België bekend. Daarin heeft hij een plekje ingeruimd voor Brian Brobbey. De jonge spits keerde van de zomer definitief terug bij Ajax na een teleurstellend avontuur in Duitsland. In Amsterdam is Brobbey gelukkig en dat bewijst hij met zijn prestaties op het veld. Van Gaal zal er blij mee zijn, want hij is al sinds zijn rentree bij Oranje op zoek naar een balvaste spits. Brobbey is beresterk, snel en heeft een neusje voor het doel. Kortom, een serieuze kandidaat voor het WK.

Lees ook: Noppert en vier andere nieuwelingen in voorlopige selectie Oranje

Vincent Janssen

De bondscoach houdt wel van een verassing. Zo baarde hij een paar maanden geleden opzien door Vincent Janssen te selecteren voor de Nations League-duels in juni. De centrumspits was op dat moment speler van het Mexicaanse Monterrey. Op bezoek in Mexico zag de technische staf van Oranje Janssen prompt tweemaal scoren. De oud-speler van onder meer Almere City en AZ deed het naar behoren in de thuiswedstrijd tegen Wales en maakte niet lang daarna de overstap naar Antwerp FC. Na een moeizame start heeft hij de smaak te pakken gekregen. Janssen scoorde viermaal in de laatste drie competitiewedstrijden. Hij behoort tot de voorselectie van Oranje en lijkt de strijd aan te moeten gaan met Brobbey.

Joey Veerman

Hoewel PSV de eerste vier competitiewedstrijden overtuigend wist te winnen, heeft de nummer twee van het afgelopen seizoen in Nederland een teleurstellende start achter de rug. Dat geldt echter niet voor Joey Veerman. De middenvelder viel de afgelopen weken niet alleen op door zijn uitspraken over het speelschema en zijn positie, maar ook door zijn prestaties binnen de lijnen. Dat Veerman een uitstekende trap in de benen heeft, was al bekend. Maar de Volendammer bewees ook een neus voor het doel te hebben. Hij scoorde dit seizoen al vier keer. Voor Van Gaal, die in de persoon van Georginio Wijnaldum juist een scorende middenvelder zag uitvallen, is dat natuurlijk goed nieuws.

Jeremie Frimpong

De vleugelverdediger had zijn debuut voor Oranje naar alle waarschijnlijkheid al gemaakt als hij begin dit jaar geen zware enkelblessure had opgelopen. Frimpong liet zich in het afgelopen seizoen al van zijn beste kant zien. Hij verzorgde zeven assists in de Bundesliga en bereidde in de Europa League driemaal een doelpunt voor. Denzel Dumfries is de onbetwiste rechtervleugelverdediger van Oranje, maar de strijd om een plekje áchter de sterkhouder van Inter ligt nog volledig open. Hans Hateboer kon in juni geen potten breken. Frimpong ruikt dus zijn kans.

Xavi Simons

Voor velen kwam het als een verrassing dat Van Gaal in zijn voorlopige selectie voor de duels met Polen en België geen plek heeft voor Xavi Simons. De aanvallende middenvelder, die in juni de overstap maakte van Paris Saint-Germain naar PSV, heeft al veel druk indruk gemaakt in Eindhoven. Waar veel van zijn teamgenoten een avond vrij namen tegen Rangers FC, bewees Simons dat het hem niet zoveel uitmaakt wie de tegenstander is. Dat hij er niet in slaagde om PSV naar de Champions League te schieten, kunnen we hem niet kwalijk nemen. In de Eredivisie scoorde Simons al zes keer. Nog niet voldoende voor een plekje in de voorselectie van het Nederlands elftal, maar Van Gaal zal de dribbelaar ongetwijfeld nadrukkelijk in de gaten houden.

Kenneth Taylor

Links, rechts. Voor Kenneth Taylor lijkt het niets uit te maken. De middenvelder van Ajax vertelde ooit dat hij vanaf kleins af aan al met zijn linker- en rechtervoet dribbelt, passt en schiet. Zijn tweebenigheid maakt hem lastig te bespelen voor tegenstanders. Dat blijkt in de eerste weken van dit seizoen, want Taylor is een van de uitblinkers bij Ajax. Afgelopen zaterdag begon hij tegen SC Cambuur nog op de bank, maar na zijn rentree direct na de pauze ging het beter lopen bij de Amsterdammers. Dat zal Van Gaal veel deugd doen: een dag eerder had de bondscoach Taylor opgenomen in zijn voorselectie. De concurrentie op het middenveld is niet gering, maar als de Ajacied zich zo blijft ontwikkelen, zal Van Gaal een oproep voor het WK zeker overwegen.

Tyrell Malacia

De linksachter van Manchester United is natuurlijk geen verrassende naam in de voorselectie van Oranje. Maar dat betekent niet dat Malacia de opdracht voor Van Gaal er niet moeilijker op heeft gemaakt. De bondscoach is groot fan van Daley Blind als linksback, maar kan hij nog wel om Malacia heen? Ons antwoord is momenteel nee. De oud-speler van Feyenoord heeft zich geruisloos in de basis van Manchester United gespeeld. Onlangs maakte de internationale voetbalwereld voor het eerst écht kennis met Malacia, toen hij in de thuiswedstrijd tegen Liverpool een ware plaag was voor superster Mohamed Salah. Aan de Rotterdammer nu de taak om óók in het Nederlands elftal een basisplek af te dwingen.

Lees ook: Malacia maakt indruk op Engelse media: 'Enorme verbetering'

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen