AZ met vertrouwen Europa in na gemakkelijke middag in Emmen

4 september 2022, 16:29

AZ heeft een gemakkelijke middag achter de rug op bezoek bij Emmen. In tien minuten tijd namen de Alkmaarders met drie doelpunten afstand van de thuisploeg, die daar geen antwoord meer op had. Na het rustsignaal konden de AZ-spelers al langzaam hun aandacht gaan richten op de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Conference League, waarin ze het opnemen tegen Dnipro-1. Want de drie punten tegen Emmen kwamen geen moment meer in gevaar.

'Een strijdvaardige ploeg', zo omschreef Pascal Jansen de opponent van AZ, FC Emmen. En in de eerste tien minuten maakte de ploeg van Dick Lukkien die beschrijving waar. Ze kwamen goed uit de startblokken en drukten AZ naar achteren. Alleen wat volgde was geen doelpunt van de thuisploeg, maar drie treffers van AZ.

Het duurde even voor AZ op gang kwam, maar een splijtende pass van aanvoerder Jordy Clasie was het begin van een makkelijke middag. Hij gaf de bal mee aan Jens Odgaard. De gelegenheidsspits twijfelde niet en schoot de bal in de verre hoek binnen voor de 0-1. In tien minuten tijd werd deze voorsprong tot tweemaal toe uitgebreid, via Dani de Wit en Tijanni Reijnders. Merkwaardig was de ruimte en tijd die de aanvallers van AZ kregen in en rondom het strafschopgebied van Emmen. Bij de 0-3 kreeg Hakon Evjen alle tijd om een vervolgstap te bedenken. Het was dus niet gek dat hij het overzicht behield en de bal teruglegde op Reijnders, die klaarstond op de rand van het zestienmetergebied. Met een geplaatst schot verschalkte hij Eric Oelschlägel.

Zo was er van de strijdvaardige ploeg Emmen niets meer over bij rust en leek het, na een vrije trap van Odgaard die eindigde op de lat, wachten op nog meer doelpunten van Alkmaarse zijde. Met het oog op aanstaande donderdag, de eerste groepswedstrijd in de Conference League, nam AZ echter wat gas terug. Uitblinkers van de eerste helft werden bijtijds naar de kant gehaald en het was zaak om de wedstrijd rustig uit te spelen.

FC Emmen kreeg daardoor weer wat meer balbezit, maar op een paar afstandsschoten na kwamen de Drenten niet in de buurt van Hobie Verhulst. Zodoende kabbelde de wedstrijd voort en was het wachten op het eindsignaal van Martin Pérez.

AZ had meer kunnen werken aan zijn doelsaldo, maar spaart wel krachten voor de ontmoeting tegen het Oekraïense SK Dnipro-1. De wedstrijd zal worden gespeeld in Slowakije. Bij FC Emmen gaat de focus op Excelsior-uit. Een tegenstander waar wellicht wel meer te behalen valt.

Opstellingen en beoordelingen:*

FC Emmen: Eric Oelschlägel 4.5, Keziah Veendorp 4.5, Miguel Araujo 5, Jeroen Veldmate 4.5 (46' Julius Dirksen 6), Lorenzo Burnet 5 (61' Jeff Hardeveld 5.5), Jari Vlak 5 (61' Ahmed El Messaoudi 6), Mark Diemers 5 (79' Fernando Pacheco -), Lucas Bernadou 5, Rui Mendes 5, Richairo Zivkovic 4, Ole Romeny 5.5 (77' Jasin Assehnoun -)

AZ: Hobie Verhulst 7, Pantelis Hatzidiakos 6 (63' Yukinari Sugawara 6), Sam Beukema 7, Maxim Dekker 7, Milos Kerkez 7.5, Tijanni Reijnders 7.5, Dani de Wit 7 (81' Mees de Wit -), Jordy Clasie 7.5 (71' Peer Koopmeiners -), Hakon Evjen 6.5, Jens Odgaard 7 (71' Yusuf Barasi -), Myron van Brederode 6.5 (63' Mayckel Lahdo 6)

Man of the match: Tijanni Reijnders

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.