Transferweekje: Gakpo, Ronaldo, Frenkie en Memphis

3 september 2022, 12:00

In de meeste landen zit de transfermarkt inmiddels enkele dagen op slot. Clubs deden in de laatste dagen van de zomerse transferwindow volop zaken, al kwamen niet alle deals rond. In deze editie van Transferweekje blikken we onder meer terug op de transfers die niet plaatsvonden, maar kijken we tegelijkertijd vooruit naar wat er de komende maanden staat te gebeuren.

Gakpo nog steeds speler van PSV

Alles wees er de afgelopen weken op dat Cody Gakpo een transfer zou maken. Manchester United leek zijn nieuwe club te worden, maar haakte op het laatste moment af. Southampton en Leeds United hoopten daarvan te profiteren en meldden zich met tientallen miljoenen in Eindhoven. Donderdagmorgen zou Gakpo naar Engeland vliegen om een transfer af te ronden, maar het vliegtuig steeg niet op. De Oranje-international had een paar uur eerder besloten om tóch bij PSV te blijven. "Het was allemaal last minute voor mij, omdat ik tot vorige week dacht dat ik naar Manchester zou gaan. Ik moest in één week een andere club kiezen en beslissen of ik daarnaartoe wilde gaan. Dat is niet fijn voor PSV en ook niet voor mij, omdat het gehaast voelde", legde Gakpo uit.

Geen transfer voor Ronaldo

Ook voor Cristiano Ronaldo bleef een transfer uit. Hij wilde in tegenstelling tot Cody Gakpo echter wel dolgraag vertrekken. De vijfvoudig winnaar van de Ballon d'Or probeerde in de voorbereiding een transfer te forceren, maar kreeg nul op het rekest van Manchester United en Erik ten Hag. Op de achtergrond werd Ronaldo de afgelopen maanden door zaakwaarnemer Jorge Mendes bij zo'n beetje iedere Europese grootmacht aangeboden, maar geen enkele hapte toe. In de laatste week van de zomerse transferperiode leek alleen Napoli nog een optie voor de Portugese aanvaller, maar concreet werd de interesse niet. Dus blijft Ronaldo - in elk geval nog een paar maanden - speler van Manchester United. Aan hem om zich op het trainingsveld van zijn goede kant te laten zien, want Ten Hag gebruikt hem voorlopig nog niet als basisspeler.

Barça-Nederlanders laten zich niet wegjagen

De rust rond Frenkie de Jong keert eindelijk terug. Er ging de afgelopen maanden geen dag voorbij of de Nederlandse middenvelder werd in verband gebracht met een vertrek bij FC Barcelona. De Jong wilde niets liever dan blijven, maar Barça wilde om financiële redenen van hem af. Een langer verblijf was voor de Catalanen alleen een optie als de Oranje-international akkoord zou gaan met een salarisverlaging. De Jong gooide zijn kont tegen de krib, wees een transfer naar Manchester United af en bracht eveneens geen loonoffer. Memphis Depay was mede door de komst van Robert Lewandowski en Raphinha overbodig geworden en leek zijn carrière elders voort te zetten, maar ook in zijn geval bleef een transfer uit. Dus voetballen beide Nederlanders in elk geval tot de winter 'gewoon' in Camp Nou. Het is met het oog op het WK te hopen dat zij wat de komende maanden meer aan spelen zullen toekomen dan de laatste tijd.

Muitende Ajax-spelers

Er gebeurde vlak voor het verstrijken van alles bij Ajax. Wat misschien wel het meest opviel was dat Mohammed Kudus en Edson Álvarez in een poging een transfer te forceren wegbleven van de training. Kudus wilde dolgraag naar Everton en was zelfs al persoonlijk rond met de Engelse club, maar Ajax hield zijn vertrek tegen. Ook Álvarez verscheen niet op het trainingsveld omdat voor hem een transfer naar de Premier League lonkte. Chelsea was bereid 50 miljoen euro neer te tellen voor de komst van de Mexicaanse middenvelder, maar ook hij mocht niet vertrekken. Daarvoor was Antony al gaan muiten toen Ajax zijn transfer naar Manchester United tegenhield. Hij kreeg uiteindelijk zijn zin, maar heeft daarmee wel een precedent geschapen waar men in Amsterdam niet blij mee zal zijn.

Drukke transferzomer in Nederland

Het was een drukke zomer voor de Nederlandse clubs. De KNVB zette daags na Deadline Day alle cijfers op een rijtje. Binnen Nederland vonden 227 transfers plaats. Er werden 217 spelers uit het buitenland aangetrokken, terwijl precies hetzelfde aantal spelers juist het avontuur buiten de landsgrenzen opzochten. De laatste dag van de zomerse transferperiode was het drukst. In de laatst 24 uur werden liefst 39 deals gesloten. Eskild Munk Dall gaat de boeken in als laatste speler die als allerlaatste een transfer maakte. De Deense spits verliet Ajax en keerde bij Brøndby IF terug in eigen land. In totaal vonden 661 overschrijvingen plaats. Dat zijn er 52 meer dan een jaar geleden.

Eredivisie-clubs nog niet helemaal klaar

Deadline Day is weliswaar achter de rug en daarmee is de transfermarkt gesloten, toch zijn nog niet alle clubs helemaal klaar na het sluiten van de window. Go Ahead Eagles is nog druk bezig om zich transfervrij te versterken, zo liet technisch manager Paul Bosvelt weten. PSV gaat Derrick Luckassen vermoedelijk nog slijten aan Maccabi Tel Aviv. Vitesse (Mitchell Dijks, inkomend), Ajax (Florian Grillitsch, inkomend), Fortuna Sittard (Oguzhan Özyakup, inkomend) en FC Groningen (Patrick Joosten, uitgaand) waren bovendien al actief na het sluiten van de Nederlandse markt. Wat gebeurt er verder nog?

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen