Opstelling: dit zijn elf uitstekende nieuwkomers in de Eredivisie

2 september 2022, 10:08   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De transferperiode is voorbij. Nederlandse clubs waren behoorlijk actief op de transfermarkt, waarbij maar liefst 217 spelers vanuit buitenlandse competities gehaald werden. FCUpdate.nl zet elf namen op een rijtje die alles in zich hebben om uit te groeien tot steunpilaar bij hun nieuwe Eredivisieploeg.

Jasper Cillessen (NEC)

Staat de eerste doelman van het Nederlands elftal onder de lat bij een middenmoter uit de Eredivisie? NEC stuntte deze zomer door Jasper Cillessen terug naar Nederland te halen. Na avonturen bij FC Barcelona en Valencia, waarin hij meerdere keren aan de kant stond met een blessure, wilde hij dolgraag terugkeren naar zijn oude club. De Nijmegenaren hadden met Mattijs Branderhorst al een goede keeper onder contract staan, maar deze kans kon en wilde de clubleiding niet laten liggen. Donderdagavond toonde de sluitpost zijn klasse tegen AZ. Maar liefst elf reddingen maakte hij, waardoor de ploeg een punt pakte tegen de Alkmaarders.

Verdedigers

Xavier Mbuyamba (FC Volendam)

FC Volendam haalde op de laatste dag van de transferperiode een groeibriljant op bij Chelsea. De promovendus slaagde erin om Xavier Mbuyamba voor drie jaar vast te leggen. Hij debuteerde op zijn zestiende in het betaald voetbal bij MVV, maar lang konden ze in Maastricht niet van hem genieten. FC Barcelona zag de potentie bij de verdediger en pikte hem op. Na een jaar verruilde hij de Spaanse zon voor een avontuur bij Chelsea. In Londen werd hij onderdeel van de hoofdmacht, maar minuten maakte hij nog niet. Daar heeft de club uit het vissersdorp van geprofiteerd door hem terug naar Nederland te halen. De verwachtingen zijn hoog bij de 20-jarige mandekker, die in Engeland al 'de nieuwe Virgil van Dijk' werd genoemd.

David Hancko (Feyenoord)

Feyenoord beleefde een van de drukste transferperiodes uit de geschiedenis. Onder andere Marcos Senesi vertrok uit Rotterdam, waardoor er een vervanger gehaald moest worden. In de Kuip waren de bestuurders het al snel unaniem eens: David Hancko moest de nieuwe centrale verdediger worden. De onderhandelingen met Sparta Praag duurden lang, maar uiteindelijk werd er een akkoord gesloten voor een miljoenenbedrag. Arne Slot lijkt zijn handen dicht te mogen knijpen met de verdediger, die ook op de vleugel uit de voeten kan. Hij kan niet alleen een mannetje uitschakelen, maar was bij de Tsjechische club ook aanvallend een groot wapen. Afgelopen seizoen was hij goed voor zeven assists, terwijl hij ook de vaste strafschoppennemer was.

Calvin Bassey (Ajax)

De grappen zijn snel gemaakt met zijn achternaam. Zijn debuut in de Johan Cruijff Schaal was er één om snel te vergeten, maar de verdediger heeft al laten zien dat hij allesbehalve een clown is. Vorig seizoen was hij een van de sterkhouders bij Rangers FC, dat Borussia Dortmund en RB Leipzig uitschakelde in de Europa League. De mandekker is ijzersterk en gaat de fysieke duels dan ook niet uit de weg. Volgens trainer Alfred Schreuder ligt daar meteen een uitdaging: Bassey is de Schotse scheidsrechters gewend, die veel minder snel kaarten geven dan de Nederlandse arbiters. Maar dat hij van toegevoegde waarde is voor Ajax, lijkt wel duidelijk.

Middenvelders

Oussama Tannane (NEC)

NEC haalde deze zomer niet alleen Cillessen terug naar Nederland, maar ook Oussama Tannane. De aanvallende middenvelder heeft inmiddels een naam opgebouwd als 'enfant terrible', maar het staat buiten kijf dat de voetballer in goeden doen voor bijna alle Eredivisieclubs een toegevoegde waarde is. Hij voetbalt met z'n hart, doet wat in hem opkomt. Het is een garantie voor mooie acties, verrassende dribbels en heel veel doelpogingen. "Het is een vervelende jongen, maar hij is overal de beste. Als hij bij Feyenoord gaat spelen, is hij ook de beste", zei Rafael van der Vaart onlangs bij Studio Voetbal. Elke wedstrijd laat hij wel iets van zijn klasse zien, waardoor liefhebbers de televisie aanzetten voor een wedstrijd van de Nijmegenaren.

Joshua Kitolano (Sparta Rotterdam)

Feyenoord had een jaar geleden interesse in Joshua Kitolano, maar de voetballer speelt inmiddels bij Sparta Rotterdam. In de Kuip was afgelopen seizoen niet genoeg geld om te investeren in talentvolle jeugdspelers, maar aan de andere kant van de stad was deze zomer wel een potje voor de voetballer van Odds BK. "Hij is een talentvolle middenvelder uit Noorwegen met veel potentie", vertelde Frank Arnesen eerder al eens. Dat laat hij inmiddels zien op het Kasteel. De 21-jarige middenvelder is fysiek sterk en is behoorlijk comfortabel aan de bal. Met Jonathan De Guzman heeft hij een perfecte leermeester naast zich op het veld, waardoor hij alleen maar beter kan worden. Sparta lijkt een pareltje in handen te hebben.

Simon Olsson (sc Heerenveen)

Zes Zweedse spelers staan bij sc Heerenveen onder contract. Deze zomer kwamen met Ali Hussein, Alex Timossi en Simon Olsson drie voetballers naar het Abe Lenstra Stadion met wortels in het Scandinavische land. Vooral van laatstgenoemde wordt binnen de club veel verwacht. De 24-jarige middenvelder was bij Elfsborg de Zweedse competitie ontgroeid en moet bij de Friezen voor de nodige creativiteit zorgen. Hij kwam voor meer dan één miljoen euro over en tekende een vierjarig contract. Olsson krijgt de tijd om zich rustig aan te passen, maar liet afgelopen weekend zijn klasse al zien tijdens een invalbeurt tegen Fortuna Sittard.

Xavi Simons (PSV)

Paris Saint-Germain wilde dolgraag met hem verder, maar Xavi Simons besloot dat het mooi was geweest bij het sterrenensemble. Lionel Messi, Neymar en Kylian Mbappé speel je niet zomaar uit de basis. PSV wist ervan te profiteren door de Nederlander transfervrij over te nemen. De scepsis was vooraf groot: al jarenlang stond Simons te boek als wonderkind, maar nooit kreeg hij een langere periode de kans om zichzelf op het hoogste niveau te laten zien. Inmiddels zijn alle twijfels weg. De voetballer is geweldig begonnen. Hoewel hij nog maar negentien jaar is, neemt hij de ploeg op sleeptouw. Zijn energieke spel weet hij tot dusver ook te combineren met een hoog rendement: na vier Eredivisieduels staat de teller op vier goals en twee assists.

Aanvallers

Javairô Dilrosun (Feyenoord)

Door de drukke transferperiode moeten bij Feyenoord heel veel doelpunten vervangen worden. Een van de spelers die daarvoor moet zorgen, is Javairo Dilrosun, die definitief de overstap maakte van Berlijn naar Rotterdam. De afgelopen jaren stond hij te boek als toptalent, maar mede door blessures kwam het er niet helemaal uit. In zijn eerste wedstrijden bij de Nederlandse topclub liet hij bij vlagen zien dat Arne Slot de beschikking heeft gekregen over een extra wapen. Dilrosun is vliegensvlug en tegelijkertijd behoorlijk technisch.

Ricardo Pepi (FC Groningen)

Bijna twintig miljoen euro betaalde FC Augsburg afgelopen winter voor Ricardo Pepi, een van de grootst talenten van de Verenigde Staten. Die transfersom is hij vooralsnog niet waard en daar heeft FC Groningen nu handig gebruik van gemaakt. Toen de club op de laatste dag van de transferperiode toch besloot om Jörgen Strand Larsen te verkopen, moest er een serieuze vervanger komen. Een speler met dezelfde kwaliteiten kopen was geen optie, waardoor Mark-Jan Fledderus hoog inzette met een huurdeal. In Duitsland lukte het Pepi nog niet om te scoren, maar de Eredivisie is al vaker een speeltuin gebleken voor spitsen. Mogelijk kan hij in de Euroborg laten zien waarom zoveel clubs, waaronder Ajax, de afgelopen jaren met veel interesse naar hem keken.

Steven Bergwijn (Ajax)

Meer dan dertig miljoen euro werd voor de international van het Nederlands elftal afgetikt. Bij Tottenham Hotspur kreeg hij geen eerlijke kans van Antonio Conte, maar bij Oranje toonde hij wel zijn klasse. Het nam de laatste twijfels bij Ajax was, waardoor een nieuwe recordtransfer was geboren. Het blijkt een gouden zet van de Amsterdammers. Bergwijn lijkt zelfs té goed voor de Eredivisie. De aanvaller is fysiek sterk, enorm snel en technisch uitstekend. Na vier competitiewedstrijden heeft hij al vier keer mogen juichen na een doelpunt.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen