Pegel van Odgaard niet genoeg: AZ verspeelt punten tegen NEC

1 september 2022, 22:09   Bijgewerkt: 29 december 2022, 12:02

AZ heeft donderdagavond onnodig gelijk gespeeld met 1-1 tegen NEC door een goed keepende Jasper Cillessen. Het Nijmeegse doelpunt werd gemaakt door Ivan Marquez en de gelijkmaker kwam van Jens Odgaard. Het is voor de Alkmaarders het eerste puntverlies van het seizoen, na drie overwinningen.

Afgelopen zondag won AZ nipt van Cambuur in Leeuwarden met 0-1. NEC speelde op zijn beurt met 1-1 gelijk tegen FC Groningen. AZ moest aanvoerder Bruno Martins Indi en spits Vangelis Pavlidis missen vanwege blessures. Martins Indi werd vervangen door Maxim Dekker, die zijn debuut maakte in de Eredivisie.

AZ had vanaf het eerste fluitsignaal het overwicht in het redelijk gevulde AFAS Stadion. Een aantal schoten van Jens Odgaard en Myron van Brederode werden in de eerste dertig minuten tegengehouden door de goed keepende NEC-doelman Jasper Cillessen. Aan de andere kant kwam de uitploeg er af en toe gevaarlijk uit door een aantal goede acties van Oussama Tannane. Dit leverde echter geen doelpunten op in de ietwat saaie eerste helft.

De tweede helft was daarentegen een stuk amusanter. In de 54e minuut kwam de uitploeg geheel tegen de verhouding in op voorsprong. Márquez kopte een hoekschop van Tannane prachtig in de kruising: 0-1. De Nijmegenaren konden echter niet lang genieten van de voorsprong. Nog geen drie minuten later lag de bal er namelijk aan de andere kant al in. Odgaard knalde met een kiezelhard schot de gelijkmaker over Cillessen tegen de touwen: 1-1.

Na de gelijkmaker ging de ploeg uit Alkmaar opzoek naar de het doelpunt wat ze de voorsprong zou opleveren. Zo waren er een aantal grote kansen voor Evjen en Kerkez. De Alkmaarse voorhoede kreeg de bal echter niet voorbij Cillessen. In de extra tijd kreeg AZ nog een uitgelezen kans om de drie punten in Alkmaar te houden. Nadat Cillessen de bal losliet, werd de bal door De Wit op een presenteerblaadje gelegd voor de voeten van Barasi. De inzet van de invaller werd echter van de lijn gehaald door een alerte Calvin Verdonk waardoor NEC een puntje meeneemt naar Nijmegen.

Opstellingen en beoordelingen*

AZ: Verhulst 7; Hatzidiakos 8 (79. Sugawara -); Kerkez 6.5 (87. M. de Wit); Reijnders 8; Odgaard 8 (83. Barasi -); Clasie 7.5; D. de Wit 7.5; Evjen 8; Van Brederode 7.5 (79. Lahdo -); Dekker 7; Beukema 7.

NEC: Cillessen 8.5; Márquez 8; Kramer 7; Tavsan 6 (76. Dimata -); Marques 6 (69. Bruijn 6.5); Duelund 6 (84. Verdonk -); Tannane 7.5; El Karouani 6.5; Schöne 6.5; Van Rooij 6.5; Proper 6.5.

Man of the Match: Cillessen

*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling