'FC Utrecht-klootzakken' aangepakt na racisme: 'Sneu hoopje ellende'

31 augustus 2022, 11:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Sjoerd Mossou heeft in zijn column voor het Algemeen Dagblad uitgehaald naar de FC Utrecht-supporters die oerwoudgeluiden maakten richting Brian Brobbey. Het gebeurde toen de aanvaller van Ajax zondagmiddag een doelpunt had gemaakt in de Galgenwaard. 'Klootzakken', noemt de journalist ze.

'Van alle geluiden die je in een voetbalstadion kunt maken, is dat van een aap vermoedelijk het meest denigrerend en het meest weerzinwekkend, omdat het bedoeld is te ontmenselijken. Een treffender vorm van racisme bestaat haast niet', schrijft de journalist, die keihard is: 'Wie apengeluiden uitbraakt richting een mens van kleur is zo zonder moraal, dat hij onherroepelijk deel uitmaakt van de onderkant van de samenleving, van het uitschot, van het laagste van het laagste.'

Brobbey liet zondagmiddag weten dat de apengeluiden hem niets deden. Het zorgde voor verbazing, schrijft Mossou, omdat zulke incidenten vaak tot woede leiden bij spelers. 'Nonchalance is wel het laatste wat we kunnen gebruiken als het om racisme gaat, maar wat Brobbey deed, had goedbeschouwd niets te maken met onverschilligheid. Hij tilde zich zo hoog boven het uitschot, dat het tuig vanzelf kromp tot een sneu hoopje ellende', aldus de schrijver.

'Brobbey deed wat meer mensen zouden moeten doen, op gezette tijden: rustig en immuun blijven. Achteloos neerkijken op het gepeupel. Vooral niét proberen te duiden, of verklaringen te zoeken. Niet terugschoppen, niet het gevecht zoeken, zelfs niet veroordelen, maar onaantastbaar doorgaan met waar je gebleven was', vervolgt Mossou, die een duidelijke opdracht heeft voor de club uit de Domstad: 'Aan FC Utrecht de plicht om de klootzakken eindelijk uit zijn stadion te bannen, geholpen door de KNVB en hopelijk de politie.'

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Peer64
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dood zwijgen en geen podium bieden helpt! Vroeger riepen de supporters van de bunnikzijde zulke idioten zelf tot de orde en dat was niet zachtzinnig met medeweten van bestuur, burgemeester en politie van Utrecht. Zelf reinigend vermogen noemen ze dat

Mike
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

En dat zouden ze weer mogen doen. Per ongeluk camerabeelden wissen van deze corrigerende lessen. Of deze idioten met naam en toenaam in de media plaatsen. En vervolgen. Kijken hoe lang een baas ze nog wil hebben en uitkeringen afpakken.

Ernesto
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Troep en tokkies moet je weren uit stadions, uit sociale omgang, uit het maatschappelijk leven; ze voegen niets toe en horen uiteraard thuis op de vuilnisbelt, immers daar breng je afval naar toe.

Allback
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Als je het echt wil aanpakken dan zijn daar manieren voor. Dat was wellicht niet makkelijk in de vorige eeuw, maar tegenwoordig met alle technologie is dat echt niet moeilijk. Als de wil er echt is om het aan te pakken.

Ronnie
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Absoluut waar. Maar zoals bij veel @metoo achtige zaken: toestaan is goedkeuren. De scheids moet de wedstrijd gelijk staken en de spelers moeten daar gelijk in mee gaan en/of de scheids hierop attenderen, zodat hij de wedstrijd kan staken. Daarna gelijk de raddraaiers oppakken en een levenslang stadionverbod geven.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen