Feyenoord dankt vier nieuwe doelpuntenmakers tegen FC Emmen

27 augustus 2022, 22:02

Feyenoord heeft zaterdagavond tegen FC Emmen de eerste driepunter in eigen huis veiliggesteld. De wedstrijd kende louter nieuwe Rotterdamse doelpuntenmakers. Pas in de slotfase nam Feyenoord echt afstand van de moegestreden bezoekers (4-0).

Voor de wedstrijd kreeg Jens Toornstra zijn verdiende afscheid. Na acht jaar trouwe dienst met in totaal 313 wedstrijden op zijn naam, waarin hij 65 doelpunten scoorde en er 62 voorbereidde, wordt hij gezien als een echte clubicoon. In de 28ste minuut werd het spandoek dat voor hem was gemaakt nogmaals getoond en volgde er een oorverdovend applaus. Het was de hoogtepunt van de eerste helft, waar geen uitgespeelde scoringskansen werden gecreëerd door de ploeg van Arne Slot.

De trainer begon met een paar verrassingen in zijn basiselftal. Lutsharel Geertruida kreeg een plekje op het middenveld en miljoenenaankoop Dávid Hancko begon als linksback. Feyenoord had de afgelopen wedstrijden veel moeite met de vijfmansverdedigingen van de tegenstanders, maar trof vandaag met Emmen een op papier wat opportunistischere ploeg. Door de 4-3-3 opstelling van Dick Lukkien kreeg Feyenoord in eigen huis iets meer ruimte, maar toch liepen de spelers zich telkens stuk en moest het oppassen voor de omschakeling.

De ruimte lag op de zijkanten, maar toch werd er veel door het midden aangevallen. Javairo Dilrosun liet een paar keer goed zien waar de mogelijkheden lagen op de flanken, maar wist zijn ploeggenoten vervolgens niet te bereiken. Het enige schot op doel kwam van nieuwkomer Hancko, die een prima indruk achterliet tijdens zijn eerste minuten als Feyenoorder.

Het moest dus anders in de tweede helft voor Feyenoord. Slot voerde geen wissels door en zijn ploeg zette Emmen onder constante druk. Het leverde onder andere een doelpoging van Marcus Pedersen op, maar Eric Oelschlägel zette er een vuistje tegenaan. Ook de vermeende pogingen om een strafschop te versieren, lukte niet met Bas Nijhuis als scheidsrechter, wat tot frustratie leidde bij Slot.

Een paar minuten later kon hij toch juichen. Na een uur spelen gaf Hancko de bal met een hakje mee aan Quinten Timber, die plots oog in oog stond met de doelman en de bal vervolgens rustig in de hoek plaatste. Zijn eerste doelpunt voor Feyenoord kwam dus op een zeer gewenst moment.

De verdediging van Feyenoord stond goed en na een kleine oprisping van Emmen, was daar het slotoffensief van de Rotterdammers, waarin maar liefst drie keer werd gescoord. De Mexicaan Santiago Giménez verdubbelde de voorsprong door de bal simpel langs Oelschlägel te schuiven, waarna Jacob Rasmussen – na het corrigeren van de VAR - en Sebastian Szymanski de eindstand op 4-0 bepaalden.