AZ boekt uitstekende coëfficiëntenzege bij de Portugese rivaal

25 augustus 2022, 22:51   Bijgewerkt: 25 augustus 2022, 23:07

AZ heeft zich donderdagavond probleemloos geplaatst voor de groepsfase van de Conference League. Na de 4-0 in Alkmaar kon dat eigenlijk al niet meer stuk, maar in een prima tweede helft bezorgde de ploeg van Pascal Jansen zichzelf en het Nederlandse voetbal wat betreft de coëfficiënten door goals van Hakon Evjen en Tijjani Reijnders een uitstekende avond: 1-2.

Dat heeft, los van het sportieve en financiële aspect voor AZ, vooral te maken met de strijd om de coëfficiënten. Daarin zijn Nederland en Portugal verwikkeld in een ferme strijd, die ondanks het Champions League-ticket voor Benfica vooralsnog de kant van Nederland lijkt op te vallen. De Alkmaarders gooien met Gil Vicente niet alleen het volgende Portugese team uit de Europese competities, maar sturen ze ook nog eens met lege handen weg én pakken zelf opnieuw punten.

AZ begon in dezelfde opstelling als een week geleden en schoot in Estádio Cidade de Barcelos, dat bij lange na niet uitverkocht was, uit de startblokken. Al in de eerste minuut raakte Dani de Wit met een schot de paal en enkele minuten later kopte de aanvallende middenvelder over het Portugese doel. Hierna namen de bezoekers een wat afwachtende houding aan. Gil Vicente mocht de bal hebben. De thuisclub probeerde wel tot kansen te komen, maar was vooral slordig met de laatste pass.

Ook in de beginfase van de tweede helft direct een grote kans voor de Alkmaarders. Van Brederode kreeg de bal met wat geluk mee en bood de kans aan Hakon Evjen. De Noor mikte maar net naast het doel van Gil Vicente-doelman Brian Araujo. Op het uur kwam AZ dan toch op voorsprong (zie onder). Pavlidis zette met een prachtige steekpass Evjen voor doelman Araujo die via een lob het nakijken had. Gil Vicente kwam al snel bijna op gelijke hoogte via de naast schietende invaller Juan Boselli. Aan de overkant bleef Tijani Reijnders rustig en zorgde koel voor de 0-2.

Zo maakte AZ in een kort tijdsbestek twee doelpunten. Het gaf AZ-trainer Pascal Jansen de mogelijkheid om onder meer de van een blessure terugkerende Jens Odgaard een klein half uur speeltijd te geven. In de slotfase kwam AZ toch nog wat in de problemen. Tot twee keer toe voorkwam keeper Hobie Verhulst de aansluitingstreffer om vervolgens toch kansloos te zijn op een inzet van Boselli. In de slotminuut lag de goalie opnieuw dwars en voorkwam hiermee de gelijkmaker van de moedige thuisclub. AZ zal nu in spanning de loting voor de poulefase afwachten. Deze loting zal vrijdagmiddag plaatsvinden. Dan worden ook de tegenstanders van PSV en Feyenoord bekend in de Europa League.

Opstelling en beoordeling

AZ: Verhulst 7; Hatzidiakos 6 (64. Sugawara 6), Beukema 6,5, Martens Indi 6, Kerkez 6 (73, Mees de Wit); Reijnders 7, Dani de Wit 6, Clasie 5,5; Evjen 6 (64. Odgaard 5,5), Pavlidis 6,5 (73. Barasi), Van Brederode 7 (64. Lahdo 6).