Waarom Ajax-fans smullen van mogelijke hereniging met Ziyech

22 augustus 2022, 16:00   Bijgewerkt: 22 augustus 2022, 16:07

Hakim Ziyech moet bij Ajax de vervanger worden van Antony. Als het aan het merendeel van de supporters ligt, wordt de terugkeer van de Marokkaanse creatieveling vandaag nog afgerond. En dat is niet zomaar natuurlijk. FCUpdate.nl benoemt vier redenen.

Rendement

Nationale en internationale media pakten vorige week uit met het grote nieuws dat Ajax een bod van 80 miljoen euro op Antony vanuit Manchester had afgeslagen. Sommigen moesten het goed lezen om het tot hen door te laten dringen: 80 miljoen. En dat voor een speler die vorig seizoen slechts acht keer trefzeker was in de Eredivisie. Statistieken vertellen in het voetbal zeker niet het hele verhaal, maar als je als Ajax-aanvaller bij slechts twaalf doelpunten direct betrokken bent geweest, is de kritiek (vaak) terecht.

Het verschil met Ziyech is wat dat betreft groot. De Marokkaan is een garantie voor doelpunten en assists. Zelfs in het voor Ajax dramatische seizoen 2017/2018 noteerde Ziyech negen doelpunten en zeventien (!) assists in de Eredivisie. In het daaropvolgende seizoen deed hij er nog een schepje bovenop en was hij bij 33 doelpunten direct betrokken. En dat was enkel in competitieverband. Bij zijn 'afscheid' in 2020 kon Ziyech uiteindelijk 49 doelpunten en 81 assists in alle competities noteren. 

Multifunctioneel

In de persoon van Steven Berghuis dacht Ajax vorig jaar een speler te kopen die op meerdere posities in de voorhoede uit de voeten kan. Berghuis maakte in dienst van Feyenoord veel indruk als rechtsbuiten, waar hij in Amsterdam verrassend op '10' uitgroeide tot uitblinker. Toen Antony in de slotfase van het seizoen aan de kant stond met een blessure, kwam Berghuis op zijn 'vertrouwde' positie terecht. Maar de Oranje-international was in die wedstrijden geen schim van de rechtsbuiten die hij ooit was. Ook tijdens het uitduel met Sparta van afgelopen zondag liet hij het afweten.

Lees ook: Tops en flops: Idrissi en Berghuis stellen teleur

Met Ziyech haalt Ajax – naar alle waarschijnlijkheid – een vervanger van Antony die evengoed als rechtsbuiten als '10' uit de voeten kan. De Marokkaan speelde tijdens zijn eerste twee seizoenen in Amsterdam voornamelijk op het middenveld, maar eindigde als 'hangende rechtsbuiten'. In die rol bevestigde hij dat hij klaar was voor een volgende stap. Voor een trainer is het fijn als hij spelers heeft die op meerdere posities uit de voeten kunnen. Dat niet alleen: Ziyech beschikt over verschillende kwaliteiten waarmee hij een wedstrijd kan openbreken. Een steekpass, een dribbel. "Berghuis is meer een combinatiespeler, terwijl Antony natuurlijk heel goed is in de één tegen één", zei Schreuder zondag. Ziyech heeft het allebei.

Lees ook: Broer Ziyech voedt Ajax-geruchten met foto uit oude doos

Schreuder

Over Schreuder gesproken. Het zou ons niets verbazen als de nieuwe hoofdtrainer van Ajax met de naam Ziyech op de proppen kwam als mogelijke vervanger van Antony. Schreuder kent de creatieveling niet alleen van zijn tijd als assistent-trainer in Amsterdam, maar ook van hun gezamenlijke periode bij FC Twente. "De klik tussen mij en Alfred was perfect. Bij sommige mensen heb je een bepaald gevoel waardoor ze het beste in je naar boven brengen. Daar hoefde hij weinig woorden aan vuil te maken; dat is een gevoel wat je met iemand hebt. De vrijheid die hij mij gaf, heb ik enorm goed gebruikt; ik heb het uiterste eruit gehaald", sprak Ziyech in 2021 bij Tiki Taka Touzani nog lovende woorden over Schreuder. 

Clubliefde

"Ik doe elke dag, elke minuut, elke seconde alles voor deze club. En als ik niet speel, dan geniet ik van de stad en het strand. Ik ben gaan houden van Amsterdam en de club." Het waren Antony zijn woorden na zijn glansoptreden in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. De Braziliaan werd gevraagd naar zijn toekomst en de interesse van Manchester United en met zijn antwoord gaf hij de Ajacieden hoop. Nog geen week later kon Antony het echter niet opbrengen om te trainen en in actie te komen tegen Sparta. Waren zijn mooie woorden over Ajax en Amsterdam dan voor de bühne? Het lijkt er sterk op.

Ziyech heeft er nooit een geheim van gemaakt graag terug te willen keren bij Ajax. De aanvaller lijkt zijn woorden nu te gaan waarmaken. Nee, de relatie tussen het Ajax-publiek en Ziyech is zeker niet altijd goed geweest. Hij werd uitgefloten en na een kansloze nederlaag tegen PSV in 2018 zelfs aangevallen door supporters. Maar de achterban is uiteindelijk gaan houden van Ziyech. En andersom ook. "Ik heb daar een fantastische tijd gehad en het is een plek waar ik me thuis heb gevoeld. De toekomst zal uitwijzen of het gaat gebeuren, maar als het aan mij ligt wel", zei hij vorig jaar tegen Ziggo Sport. Een hereniging, twee jaar na zijn vertrek, zal de wederzijdse liefde alleen nog maar sterker maken.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen