Frenkie imponeert niet als Busquets-vervanger; Fati blinkt wél uit

21 augustus 2022, 23:52

FC Barcelona heeft de eerste overwinning van het seizoen te pakken. Op bezoek bij Real Sociedad had de Catalaanse grootmacht het zondagavond een uur bijzonder lastig, mede door een fout van Frenkie de Jong, maar door de uitstekend invallende Ansu Fati (twee assists en een goal) kwam er alsnog een 1-4 zege. Robert Lewandowski (34) maakte zijn eerste twee goals op zijn 34ste verjaardag.

Toch is het de vraag of de vlak voor tijd gewisselde Frenkie de Jong heel tevreden zal zijn over zijn eigen optreden na de zege, want de oud-Ajacied leed na zes minuten balverlies waaruit uiteindelijk Alexander Isak al snel na de openingstreffer van Lewandowski de gelijkmaker tegen de touwen werkte (1-1, zie onder). In de eerste helft kon de Nederlandse middenvelder op de plek van de geschorste Sergio Busquets bovendien niet echt zijn stempel drukken bij het sowieso slordige FC Barcelona.

Frenkie kon niet zijn versnellingen brengen in het stroperige spel van de bezoekers, bij wie het ontbeerde aan diepgang. Ook in het eerste kwartier na de thee was de thuisploeg sterker en kreeg het via Take Kubo, David Silva en Mikel Merino goede kansen op de voorsprong, maar FC Barcelona ontsnapte aan een tegengoal – mede omdat een Baskische treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Pas na het inbrengen van Fati, die tegelijk met Raphinha het veld betrad, keerde het tij volledig. De jonge voetballer stelde eerst Dembélé in staat om in de verre hoek raak te schieten (zie onder) en daarna gaf hij een eindpass op Lewandowski. De Poolse spits stelde Fati zelf vervolgens met een heel fraai hakje ook nog in staat om een doelpunt te maken. Na de sterke invalbeurt van vorige week klopt het toptalent nadrukkelijk op de deur van een basisplaats.

Frenkie de Jong deed dat in Anoeta ondanks de royale te weinig: normaliter keert Busquets komend weekend dus gewoon weer terug in de basiself. Memphis Depay - die op weg lijkt naar Juventus - bleef negentig minuten op de bank, terwijl Sergino Dest niet eens bij de wedstrijdselectie zat.