Cambuur-directeur doet oproep: "Ajax moet dat gaan beseffen"

17 augustus 2022, 08:59   Bijgewerkt: 17 augustus 2022, 10:59

Al langere tijd wordt er in Nederland gepleit voor de NL League. Met die nieuwe competitieorganisatie worden de taken van de KNVB overgenomen, ontstaat er meer financiële solidariteit en denkt men het clubvoetbal nog beter te kunnen verkopen. Echter zijn er twee clubs die niet meewerken: Ajax en Feyenoord.

Dat vertelt Ard de Graaf, algemeen directeur van SC Cambuur, in gesprek met Voetbal International. Een jaar geleden ging een groot deel van de 34 clubs in Nederland akkoord met het plan voor een nieuwe organisatie van de competitie, maar het plan komt nu niet van de grond af. Volgens De Graaf liggen Ajax en Feyenoord dwars, waardoor er momenteel niet concreet gesproken wordt over de NL League.

"Iedereen weet dat Ajax een bijzondere positie heeft in het Nederlandse voetbal', begint De Graaf. "Die moet je meewegen in het hele plan en dat kan ook, want de details zijn niet in beton gegoten. Ajax moet op zijn beurt beseffen waar het vandaan komt: de Eredivisie. Op deze manier verliezen we terrein op Europese competities waar het wel goed is georganiseerd en die commerciële sprongen maken, spreekt de beleidsbepaler van de Friese club zijn verwachting uit. "Je moet de hele boel omhoog tillen, anders ben je over tien jaar Luxemburg."

De Graaf vindt het zorgelijk dat dit probleem nu niet wordt opgelost door de topmensen bij de clubs en waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van het niet invoeren van de NL League. "Het lijkt niet urgent omdat de Europese uitslagen nu goed zijn en Ajax momenteel veilig in de Champions League zit, maar deze discussie komt natuurlijk als een boemerang terug als het straks even tegenzit in Europa. Het zou wel treurig zijn als we op dat moment moeten concluderen dat we alleen maar de bankrekeningen van juristen hebben gespekt en niks zijn opgeschoten. Dus kom aan tafel en los het op met elkaar", luidt het advies van de algemeen directeur.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Koningtoto
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Domme reactie van deze 'directeur'. Misschien moet hij eens gaan beseffen dat clubs die hun zaken/beleid op orde hebben en succes VOOR ZICHZELF creëren in Europa daarvoor worden gestraft met dit plan. Het komt van Eenhoorn en Gerbrands, puur om Ajax te verzwakken. Dat zegt al weer genoeg. AZ en PSV, typisch weer.

Chiel
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ja puur om ajax te verzwakken. Voor de NL League willen ze gaan rekenen met 5procent van de Europese inkomsten. Afgelopen jaar verdiende ajax 71.5miljoen aan de CL. Dat komt dus neer op 3.6miljoen wat ze zouden moeten afstaan. Gul als ze in Amsterdam zijn wordt er nu ook 2.5miljoen in het eredivisie potje gestopt. Dus het gaat om 1.1miljoen wat er meer betaald zou moeten worden. Verzwak je Ajax daarmee? En waarom werkt dit principe van competitie heel goed in Engeland, Spanje en Duitsland

Junkyard
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

“We zien liever een goed onderbouwd plan hoe we samen kunnen groeien en echt de zesde competitie van Europa kunnen worden, dan een plan waarin staat hoe de Europese baten van Ajax verdeeld gaan worden.” Aldus Menno Geelen CCO AFC Ajax In andere landen staan clubs die Europees spelen niks af, hier denken (kleine)clubs dat Sinterklaas uit Amsterdam komt en gevestigd is aan de Arena Boulevard.

Gusa
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ja die reactie van Menno Geelen is een hele goede. Ze draaien er een mooi lulverhaal om heen, maar uiteindelijk willen ze gewoon meeprofiteren van iets waar ze niks aan bijdragen.

ajax kampioen 2024
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Hard werken Cambuur,. dan haal je net zo de top als AJAX. AJAX heef ook niet in een paar jaar de top gehaald ,. dus Cambuur over 50 jaar sta je net zo hoog misschien!

Snoopy123
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

En nog niet begrijpen dat heel Nederland een tering hekel aan 020 heeft???

Koningtoto
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Daar gaat het helemaal niet om. Ajax wilt de andere clubs best financieel helpen en dat doen ze al jarenlang veruit het meeste van alle clubs in Nederland. Het gaat er meer om dat je dit niet via de Europese successen moet gaan halen. De NL clubs hebben daar geen enkele contributie aan gegeven dus waarom zouden ze dat gratis geld moeten krijgen? Wat gebeurt er als Ajax (en andere NL clubs) een keer niet goed presteert en daarmee geen inkomsten genereert voor de rest? Beter een vaste verhoging via televisierechten, media -en entertainment content naar streamingplatformen, verhoging van wedstrijd recettes. Dáár doelt Ajax op om als één collectief de eredivisie omhoog te helpen. Niet via Europese successen van vooral 1 club (Ajax). Jij noemt Engeland, Spanje en Duitsland, de grootste competities van Europa met veel ploegen die successen boeken, dat kan je onmogelijk vergelijken met de Eredivise..

ajax kampioen 2024
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

als je het niet kan reden als kleinen club moet je naar de keuken competitie of er blijven! als Cambuur in de cl zou spelen zou Cambuur ook zo gul zijn?

Kramer
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Feyenoord was al jaren niet gezond, als die er wat extra’s aan overhield dan zouden ze akkoord gaan. Als die zelfs niet akkoord gaan dan zit er iets niet goed in dit plan.

JjVA
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ach ja. Ik lees hier de zelfde reacties als wanneer iemand roept dat de rijkste meer belasting moeten betalen, omdat ze het kunnen missen. De mensen die het goed hebben zullen niet snel omkijken naar de ander als ze er zelf niets aan verdienen. In die wereld leven we nu. Wat erg jammer is want we benne op de wereld om elkaar te helpen niet waar? Die 5 procent aan financiële steun gaat trouwens niet alleen over Europees voetbal. Als NEC financieel gezond is en bijvoorbeeld de bekerfinale winnen zullen ze ook 5 procent moeten afstaan. Wat mij vooral opvalt is al deze lange tenen reacties van onze vrienden uit de hoofdstad, maar dat PSV wel akkoord is. Terwijl zij, met de tweede grootste begroting, ook veel zal moeren afstaan. Zelfde geld voor financieel gezonde clubs als AZ. Maar die WILLEN juist steunen terwijl ook zij in dit nieuwe systeem zullen moeten afstaan. Opzich sta je in je recht als je zegt dit geld is van mij en ik deel het niet met mensen die het meer nodig hebben en ik kan het missen. Het maakte je alleen wel een enorme rechtse, kapitalistische klootzak. Maar he, zelfs dan ben je nog in de meerderheid. Het mag allemaal wel wat socialer als je t mij vraagt.

Junkyard
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Gaan de BVO's die de hand ophouden meebetalen in de jaarlijkse kosten die ze in de hoofdstad maken?

Koningtoto
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik hoor heel veel 'als dit als dat'. Feit is dat PSV amper inkomsten heeft gegenereerd in Europees verband. Eigenlijk is er maar 1 club die dat de afgelopen 10 jaar doet en dat is Ajax. Vanuit Ajax' oogpunt snap ik wel dat ze dit systeem niet willen, maar liever een algemene verhoging via bijvoorbeeld televisierechten, entertainment content voor streamingplatformen, en verhoging van wedstrijdrecettes voor ALLE clubs. Dat is veel minder wankelig en geeft garantie voor de toekomst. Europeses successen zijn geen garantie.

JjVA
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het gaat, nogmaals, niet alleen om Europees voetbal. Maar over alle winst die wordt gegenereerd door financieel stabiele clubs. Wat mij dan opvalt is dat die clubs juist voor zijn en de rijkste club niet. Toch apart he?

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen