Van Basten opvallend kritisch op Antony: "Hij heeft geen goed schot"

Van Basten opvallend kritisch op Antony: "Hij heeft geen goed schot"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

16 augustus 2022 – Antony was afgelopen zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen een van de uitblinkers bij Ajax. De Braziliaan toverde met de bal, liet zijn directe tegenstander alle hoeken van het veld zien en scoorde een geweldige goal. Maar de buitenspeler heeft nog lang niet iedereen overtuigd van zijn kwaliteiten. Zo is Marco van Basten nog altijd erg kritisch op hem.

Ajax opende in het thuisduel met FC Groningen al vroeg de score, maar kreeg een paar minuten later alweer de derde tegentreffer in competitieverband om de oren. Daarna was het tijd voor de grote Antony-show. De Braziliaan was na een indrukwekkende actie al dicht bij een nieuwe voorsprong, maar stuitte eerst nog op de FC Groningen-doelman. Niet lang daarna was het alsnog raak. Met een fraai afstandsschot bracht hij zijn ploeg voor de tweede keer op voorsprong. Verrassend was dan ook de opmerking van Van Basten in het programma Rondo van Ziggo Sport. "Ik vind hem niet zo'n goed schot hebben."

Daar bleef het niet bij wat kritiek betreft. "Hij heeft heel veel balverlies of misverstanden. Een buitenspeler mag balverlies hebben, maar er moet verhouding in zitten. Als jij er elke keer langs wilt en het gaat zeven van de tien keer verkeerd… Je moet eens opletten hoe vaak hij balverlies heeft", aldus Van Basten. Volgens de voormalig Oranje-international is dat 'onhandig voor het team'. "Als jij middenvelder bent en je hebt zo'n buitenspeler voor je, dan ga je constant de diepte in en hij heeft balverlies. Het is handig als je iemand voor je hebt die hem voorgeeft, de bal daar niet verliest en betrouwbaarheid brengt. Hij speelt zo kinderlijk dat hij te veel balverlies heeft voor een grote speler."

Premier League
Antony wordt al de hele zomer in verband gebracht met een transfer naar Manchester United. Erik ten Hag hoopt hem nog voor het verstrijken van de transfermarkt te kunnen verwelkomen op Old Trafford, maar Ajax wil de buitenspeler niet laten gaan. Ruud Gullit vraagt zich sowieso af of Antony al klaar is voor de stap naar de Premier League. "Als jij in de competitie in Engeland komt, dat is zo zwaar. Je moet gewoon veel meer ervaring hebben, veel meer doen. Je komt er niet zomaar in. Het is fysiek veel sneller." Gullit benoemt Lisandro Martínez als voorbeeld. De Argentijn heeft het lastig bij Manchester United. "Hij is een geweldige verdediger, maar in Engeland… Omdat hij te klein is."

Van Basten en Gullit krijgen bijval van Henk ten Cate. De oud-trainer van Ajax gaat bij De Telegraaf in op de toekomst van Antony. Ten Cate hoopt dat Ajax de komende tijd voor een vertrek van de Braziliaan blijft liggen. "Ik vraag me af of hij nu al geschikt is voor de Europese top. En dan heb ik het puur over rendement." Ten Cate denkt desondanks dat Antony uiteindelijk die stap wel gaat maken, of dat nou komende winter of volgende zomer is. "Want geen Braziliaan komt naar Europa om bij Ajax te beginnen en te eindigen. Dit wordt gezien als ideale tussenstap, dat moet je zo houden en er gebruik van maken."

Lees ook: Ten Cate begrijpt Ajax: "Club heeft morele verplichting naar Schreuder toe"

Reacties

gerelateerd