Tops en flops: goud Ajax-duo en Friese muur, ondergrens Fortuna

15 augustus 2022, 10:06   Bijgewerkt: 15 augustus 2022, 11:16

De tweede speelronde van het Eredivisie-seizoen zit erop. Ajax en PSV scoorden er lustig op los, Feyenoord wist dat niet te doen tegen sc Heerenveen. FCUpdate.nl zet de tops en flops van de speelronde op een rijtje.

Tops

1. De Friese muur

Andries Noppert heeft er al behoorlijk wat jaartjes opzitten in het profvoetbal, maar vorig seizoen werd hij pas bekend bij de meeste voetballiefhebbers. Uit het niets kwam hij onder de lat bij Go Ahead Eagles. Kees van Wonderen besloot hem deze zomer transfervrij mee te nemen naar sc Heerenveen, waar de doelman eerder al in de jeugdopleiding speelde. Zijn Friese achtergrond maakte hem bij de achterban van de club al geliefd, maar inmiddels zal heel Nederland een kleine zwak hebben voor de nuchtere doelman. Hij hield tegen Feyenoord maar liefst elf ballen tegen, maar wilde na de wedstrijd niet te veel focussen op zijn puike wedstrijd. "Ik ben ook maar een mens", vertelde hij bij ESPN. "Ik ga ook wel weer fouten maken."

2. Gouden Ajax-duo

Antony kan het bloed onder de nagels van de voetbalfans vandaan halen met zijn maniertjes, maar krijgt de liefhebbers tegelijkertijd op de banken. Tegen FC Groningen liet hij zijn klasse zien. De Braziliaan was de smaakmaker bij de Amsterdammers. Fraaie acties, een goal en een assist op Steven Bergwijn, die drie keer wist te scoren in de Johan Cruijff ArenA. Alfred Schreuder heeft veel keuzemogelijkheden voorin, maar lijkt de puzzel al opgelost te hebben. Als de buitenspelers het op hun heupen hebben, lijkt de ploeg niet te stoppen.

Lees ook:Β Schreuder over hoofdrol buitenspelers: "Goed in stelling gebracht"

3. Simons toont zijn klasse

Xavi Simons kon deze zomer bij Paris Saint-Germain blijven, maar koos voor een transfervrije overstap naar PSV. De middenvelder genoot van de trainingen met wereldsterren als Lionel Messi en Kylian MbappΓ©, maar was wel klaar met zijn reserverol. Hij wilde wekelijks minuten maken. Zijn komst lijkt een win-winsituatie. De jeugdinternational krijgt de kans om zich te laten zien en is vanaf de eerste wedstrijd belangrijk voor de ploeg. De tiener is goed met de bal aan de voet, dynamisch en kan een doelpunt maken. Guus Til heeft een serieuze concurrent, Ruud van Nistelrooy keuzestress.

4. Excelsior blijft dromen

Nummer achttien: Excelsior. Dat zullen de meeste mensen voorspeld hebben aan het begin van het seizoen. De ploeg promoveerde via de play-offs en raakte daarna smaakmakers Thijs Dallinga, Reuven Niemeijer en Mats Wieffer kwijt. Tot dusver verrast de ploeg van Marinus Dijkhuizen vriend en vijand met zes punten uit twee duels. Reda Kharchouch was dit weekend de grote man met twee treffers en een assist bij de Kralingers. In Stadion Woudestein is de roze wolk na de promotie nog altijd niet weg.

Flops

1. Oranje-internationals moeten vrezen

Het wereldkampioenschap staat in november op het programma. Het betekent dat spelers vanaf het begin van het seizoen in vorm moeten zijn om in aanmerking te komen voor een plek in de selectie. Davy Klaassen en Steven Berghuis zullen nu al voelen dat de tijd begint te dringen. Alfred Schreuder gaf tegen FC Groningen de voorkeur aan Dusan Tadic als aanvallende middenvelder, waardoor de middenvelders allebei genoegen moesten nemen met een plek op de bank. Waar ze elkaar afgelopen seizoen vaak afwisselden, hebben ze nu een extra concurrent. Het zal voor spanningen zorgen als Schreuder geen roulatiesysteem gaat hanteren. Ook Louis van Gaal zal de situatie in de Johan Cruijff ArenA in de gaten houden.

2. Limburgse ondergrens

Fortuna Sittard verraste deze zomer vriend en vijand op de transfermarkt. Onder andere Burak Yilmaz werd gehaald en er werd serieus gehoopt op de play-offs voor Europees voetbal. Afgelopen weekend liet de ploeg van Sjors Ultee zien dat daarvoor nog de nodige stappen gezet moeten worden. FC Twente was heer en meester tegen de Limburgers en won met 3-0. "Je hebt wedstrijden dat je op je ondergrens uitkomt, maar dat-ie zo laag lag, had ik niet verwacht", vertelt de trainer voor de camera van ESPN. Er is nog heel veel werk aan de winkel voor de Limburgers, al is een start tegen Ajax en FC Twente ook niet ideaal.

Lees ook:Β Seuntjens haalt keihard uit: "Ik loop met schaamte van het veld af"

3. Onvrede bij FC Groningen

Het is een onrustige zomer bij FC Groningen, waarin Frank Wormuth zijn ploeg nog niet aan de praat heeft gekregen. Vorige week gaf de Trots van het Noorden een 2-0 voorsprong weg tegen FC Volendam, nu was Ajax oppermachtig. Dat de Amsterdammers in eigen huis winnen, is geen schande. Toch was de oefenmeester hard voor zijn ploeg. Hij vond dat de spelers niet deden wat hij wilde en alleen 'stond te kijken hoe Antony trucjes deed'. Ook Jorgen Strand Larssen was niet blij, al had dat niets met de wedstrijd te maken. De spits staat bij meerdere clubs op de radar, maar mag niet vertrekken. "Ik ben echt teleurgesteld over de handelswijze van de club", [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/405863/strand-larsen-hekelt-houding-fc-groningen-ze-zijn-onbeleefd/,_blank,aldus de goalgetter]. Het rommelt in de Euroborg.

4. FC Utrecht kan ambities (weer) niet waarmaken

Twee wedstrijden, twee punten. De start van Henk Fraser bij FC Utrecht valt tegen. In de eerste speelronde wist de ploeg ternauwernood gelijk te spelen door twee goals van invaller Bas Dost, dit weekend kwam de ploeg niet tot scoren. Dat doelman Vasilis Barkas de uitblinker was tegen SC Cambuur zegt veel over de moeizame wedstrijd die de thuisploeg op de mat legde. Het lijkt inmiddels een terugkerend patroon in de Domstad: voor aanvang van de competitie zijn de verwachtingen torenhoog, maar telkens eindigt het in een teleurstelling.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen