AZ spoelt Europese kater van zich af met twee doelpunten

7 augustus 2022, 19:03

AZ heeft de eerste drie punten van het seizoen veiliggesteld. In een moeizame wedstrijd werd Go Ahead Eagles verslagen met 2-0 dankzij een doelpunten van Griekse spits Vangelis Pavlidis en basisdebutant Myron van Brederode.

Het openingsweekend van de Eredivisie werd op de zonovergoten zondagmiddag afgesloten met een vermakelijke wedstrijd in het Alkmaarse AFAS Stadion. Nadat de Alkmaarders erin geslaagd waren om de volgende ronde van de Conference League te bereiken door het tweeluik tegen Tulza City overtuigend te winnen, lieten ze zich afgelopen donderdag verrassen door met 1-0 te verliezen van het Schotse Dundee United. Ze willen zich revancheren in de eerste competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De ploeg uit Deventer zal dit jaar opnieuw proberen om degradatie te voorkomen.

Beide ploegen begonnen matig aan de wedstrijd in Alkmaar. Hoewel ze allebei fel waren in de openingsfase, leverde dit geen grote kansen op. Beide ploegen wisten in de eerste 35 minuten van de wedstrijd niet eens een schot op doel te lossen. De thuisploeg had echter wel het meeste balbezit en nam het overwicht in de wedstrijd.

Net voor rust draaide de thuisploeg de duimschroeven aan en werden ze steeds gevaarlijker met een aantal kansen voor De Wit en Reijnders. Go Ahead-keeper De Lange stond echter op te letten en keepte goed. Ook aan de andere kant waren er kansen in de slotfase van de eerste helft. Verhulst tikte ternauwernood een kopbal van Kuipers uit de kruising. De ruststand bleef echter 0-0.

AZ kwam vervolgens sterk uit de kleedkamer met een aantal gigantische kansen voor Pavlidis. De Griekse spits kon De Lange echter niet verschalken en bleef dus ook in het eerste gedeelte van de tweede helft de openingstreffer uit. De uitploeg kon geen vuist meer maken en stond grotendeels te verdedigen in de tweede helft.

In de zeventigste minuut kwam het verlossende openingsdoelpunt van AZ. Pavlidis tikte de bal langs de goed keepende De Lange na een strakke voorzet van invaller Witry: 1.0. Deze voorsprong gaven de Alkmaarders vervolgens niet meer weg. Hoewel de uitploeg in de slotfase nog een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Verhulst kwam, bleef de gelijkmaker uit. De wedstrijd werd uiteindelijk in het slot gegooid door basisdebutant Myron van Brederode die op aangeven van invaller Barasi de 2-0 binnenschoot. Hierdoor pakt de thuisploeg de eerste drie punten van het seizoen en gaan ze met een goed gevoel richting de return tegen Dundee United aanstaande donderdag.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ Alkmaar: Verhulst 7; Hatzidiakos 7 (63. Witry 7.5); Martins Indi 7; Kerkez 7 (62. Mees de Wit 6.5); Reijnders 7.5; Clasie 7; Pavlidis 8 (85. Barasi -); De Wit 7 (90. Koopmeiners -); Evjen 7.5 (85. Lahdo -); Beukema 7.5; Van Brederode 7.5.

Go Ahead Eagles: De Lange 7.5; Deijl 7.5; Fontán 6.5; Kuipers 7.5; Linthorst 7; Lidberg 6; Willumsson 6.5 (76. Saathof -); Llansana 6.5; Edvardsen 6.5 (66. Adekanye 6.5); Amofa 6.5; Stokkers 7.

Man of the Match: Vangelis Pavlidis

*Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling