De Glazen Bol VI: de traditionele topdrie verdeelt de prijzen

5 augustus 2022, 12:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Met de strijd om de Johan Cruijff Schaal is het nieuwe seizoen in Nederland officieel ingeluid. Komend weekend gaan ook de competities van start. Gaat de landstitel weer naar Ajax? Welke club wint dit seizoen de KNVB Beker? En voor wie loopt de strijd tegen degradatie verkeerd af? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel VI is het de beurt aan redacteur Thijs Meijaard.

Landskampioen: Ajax

Drie zomers geleden verloor Ajax Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong aan respectievelijk Juventus en FC Barcelona en een jaar later maakten Hakim Ziyech en Donny van de Beek de overstap naar de Europese top. Ook deze zomer hebben de Amsterdammers afscheid genomen van meerdere sterkhouders. Ajax heeft in het recente verleden echter bewezen dat het dankzij een goede scouting en een sterk transferbeleid het vertrek van kernspelers goed kan opvangen. Omdat niet Ajax, maar PSV in eerste instantie veel daadkracht toonde op de transfermarkt, begon de achterban van de landskampioen toch te vrezen. Dat duurde overigens niet heel lang. Toen de eerste aanwinst eenmaal zijn handtekening had gezet, was de Amsterdamse clubleiding niet meer de stoppen. Of de basiself kwalitatief sterker is dan in het afgelopen seizoen, zal moeten blijken. Maar dat Ajax er in de breedte sterker op is geworden, is duidelijk. En dat gaat uiteindelijk de doorslag geven in een enerverende titelstrijd met PSV.

Verrassing: Fortuna Sittard

PSV roerde zich flink op de transfermarkt, Ajax haalde leuke namen naar Amsterdam. Maar Fortuna Sittard heeft toch de meeste indruk gemaakt. De Limburgers baarden opzien door Burak Yilmaz langdurig vast te leggen. De komst van de Turkse goalgetter tekent de torenhoge ambities in Sittard. Waar vorig seizoen nog op het nippertje degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie werd afgewend, gaat Fortuna dit seizoen voor een plek in het linkerrijtje. Het zag sterkhouder Zian Flemming weliswaar vertrekken, maar met een leger aan nieuwe spelers gaat de ploeg van Sjors Ultee hoge ogen gooien. Misschien al in de eerste competitiewedstrijd tegen Ajax…

Tegenvaller: FC Utrecht

FC Utrecht dat zich flink roert op de transfermarkt en de ene na de andere veelbelovende of gerenommeerde naam naar de Galgenwaard haalt. Het lijkt een zomerse traditie te zijn geworden. Vorig seizoen leek de club daar eindelijk de vruchten van te plukken. Maar een uitstekende start kreeg geen passend vervolg. En daardoor zijn de verwachtingen voor dit seizoen niet heel hoog. De ambities in de Domstad zijn bekend, maar het wordt tijd dat die zich gaan vertalen naar prestaties binnen de lijnen. Dat wordt echter een lastig verhaal. FC Utrecht sloeg weliswaar opnieuw flink toe op de transfermarkt, maar zag ook een aantal ervaren krachten én Quinten Timber vertrekken. Het zal dus nog moeten blijken hoe sterk de Domstedelingen daadwerkelijk zijn. Aansluiting bij Feyenoord, AZ en ook FC Twente lijkt voorlopig te veel gevraagd.

Degradanten: RKC en Excelsior

RKC Waalwijk eindigde in het afgelopen seizoen op de tiende plek. Een geweldige prestatie, maar die moet ook in perspectief worden geplaatst. De voorsprong op nummer 16 Heracles Almelo bedroeg immers slechts vier punten. Het had dus niet heel veel gescheeld of RKC moest zich via de play-offs verzekeren van een langer verblijf in de Eredivisie. De ploeg uit Noord-Brabant mag nog één seizoen genieten van het hoogste niveau, maar daarna is het (voorlopig) mooi geweest. Ahmed Touba, Melle Meulensteen, Alexander Büttner, Jens Odgaard, Richard van der Venne… Allemaal vertrokken uit Waalwijk. Voor hen is nog niet zoveel bijzonders teruggehaald. Er moeten nog wel hele gekke dingen gebeuren, wil RKC niet als degradatiekandidaat nummer één beginnen aan het seizoen. En dat geldt eigenlijk ook voor Excelsior. De Rotterdammers maakten weliswaar indruk door Yassin Ayoub vast te leggen, maar namen afscheid van Thijs Dallinga, Mats Wieffer en Reuven Niemeijer en dus bij elkaar geteld 92 doelpunten en assists. Probeer dat maar eens op te vangen…

Promovendi: ADO Den Haag en Willem II

Nergens was de teleurstelling in het vorige seizoen zó groot als in Den Haag. ADO was hard op weg naar de Eredivisie, maar liet zich uiteindelijk toch te kijk zetten door Excelsior. Tijd voor revanche en dat moet gebeuren met Dirk Kuyt voor de groep. De voormalig international wacht meteen een loodzware klus, maar heeft met Thomas Verheydt een spits in de selectie die er ongetwijfeld weer minstens dertig gaat maken. ADO krijgt in de strijd om de eerste plek serieuze concurrentie van Willem II. De Tilburgers hebben de klap van de degradatie goed verwerkt en lijken klaar om het KKD-avontuur bij één seizoen te houden. Willem II hoort ook 'gewoon' in de Eredivisie.

Bekerwinnaar: Feyenoord

Feyenoord kreeg veel complimenten voor de Europese opmars in het afgelopen seizoen. In de Conference League-finale tegen AS Roma ging het echter mis. Daardoor sloten de Rotterdammers het seizoen toch wéér af zonder prijs. Arne Slot zal aan zijn tweede jaar in De Kuip wel iets tastbaars willen overhouden. Een rol in de titelstrijd lijkt er niet in te zitten: Feyenoord heeft ten opzichte van Ajax en PSV te veel kwaliteit ingeleverd. Nóg zo'n indrukwekkende Europese campagne lijkt onwaarschijnlijk, dus zal de KNVB Beker zeer serieus worden genomen in Rotterdam. Dat er een streep ging door de finale van 2020 doet vast en zeker nog steeds zeer in De Kuip. Dit is het seizoen dat Slot en zijn manschappen de dennenappel wél aan hun prijzenkast mogen toevoegen.

Overig

Topscorer: Luuk de Jong

Meeste clean sheets: Remko Pasveer

Snelst ontslagen trainer: Thomas Letsch

Eerste doelpuntenmaker: Thom Haye

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen