Begrotingen Eredivisie: Feyenoord nadert PSV, onzekerheid Vitesse

4 augustus 2022, 09:34   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De clubs in de Eredivisie zijn er over het algemeen financieel op vooruit gegaan. Gezamenlijk hebben zeventien van de achttien clubs - bij Vitesse heerst nog veel onzekerheid - 568 miljoen euro begroot, meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Voetbal International legde de begrotingen naast elkaar en trok een aantal conclusies. 

Het zal geen verrassing zijn dat Ajax er met afstand het best voorstaat. De begroting van 160 miljoen euro is bijna het dubbele van die van [a,https://www.footballtransfers.com/nl/teams/nl/psv,_blank,PSV] (85 miljoen), en exact het dubbele van die van [a,https://www.footballtransfers.com/nl/teams/nl/feyenoord,_blank,Feyenoord] (80 miljoen). Interessant is daarbij dat de Amsterdammers de voorzichtigheid van enkele jaren geleden hebben losgelaten en spelerscontracten en transfers volledig inrichten op de Champions League. De club zal dit seizoen voor de vijfde keer op rij actief zijn op het hoogste Europese podium.

Daaronder worden de verschillen juist kleiner. PSV moet niet alleen volop aan de bak om Ajax enigszins bij te benen, maar inmiddels ook om Feyenoord voor te blijven. De Rotterdammers plukken de vruchten van het succesvolle eerste jaar onder Arne Slot, wat leidde tot een direct ticket voor de groepsfase van de Europa League en (eindelijk) uitgaande transfers voor hoge bedragen. Wel bestaat er nog altijd een salarisachterstand van zo'n twintig procent op PSV. De Rotterdammers kunnen na één geslaagd jaar nog geen structurele Europese deelname en spelersverkopen incalculeren. 

Verder valt op dat FC Groningen na enkele jaren goed beleid financieel de subtop nadert. De begroting van 25 miljoen euro is al even hoog als dat van FC Utrecht en doet niet veel onder voor AZ (32 miljoen) en FC Twente (30 miljoen). De begroting van Fortuna Sittard (11 miljoen) is ook noemenswaardig, omdat dit niet genoeg lijkt om de geweldige transferzomer (met onder meer de komst van Burak Yilmaz) te verklaren. 'Het kan niet anders dan dat de aandeelhouders grote tekorten afdekken en veel geld bijstorten, zoals dat bij Vitesse jarenlang is gebeurd', concludeert VI. Excelsior heeft met 7,5 miljoen euro de laagste begroting van de Eredivisie.

Vitesse

De enige club die vooralsnog ontbreekt in het begrotingenklassement, is Vitesse. De Russische oud-eigenaar Valeri Oyf heeft de schuld van liefst 155 miljoen euro gelukkig kwijtgescholden, maar nog altijd is er na zijn aftreden veel onzekerheid. "We willen in de lijn van vorig seizoen blijven, maar onze begroting is nog niet volledig vastgesteld", lichtte de club zelf toe. Daarbij zal veel afhangen van de nieuwe eigenaar van de club. 

Alle begrotingen*

1. Ajax: 160 miljoen

2. PSV: 85 miljoen

3. Feyenoord: 80 miljoen

4. AZ: 32 miljoen

5. FC Twente: 30 miljoen

6. FC Utrecht & FC Groningen: 25 miljoen

8. sc Heerenveen: 18 miljoen

9. Sparta Rotterdam: 13 miljoen

10. NEC: 12,5 miljoen

11. Fortuna Sittard: 11 miljoen

12. Go Ahead Eagles: 10 miljoen

13. FC Volendam: 9,5 miljoen

14. FC Emmen: 9,3 miljoen

15. SC Cambuur: 9 miljoen

16. RKC Waalwijk: 8,4 miljoen

17. Excelsior: 7,5 miljoen

*De begroting van Vitesse is nog niet bekend. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen