De Glazen Bol V: succes lonkt voor Ajax, Feyenoord en FC Twente

4 augustus 2022, 18:00   Bijgewerkt: 3 augustus 2022, 23:42

Met de strijd om de Johan Cruijff Schaal is het nieuwe seizoen in Nederland officieel ingeluid. Komend weekend gaan ook de competities van start. Gaat de landstitel weer naar Ajax? Welke club wint dit seizoen de KNVB Beker? En voor wie loopt de strijd tegen degradatie verkeerd af? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel V is het de beurt aan redacteur Lars van Mil.

Kampioen: Ajax

De strijd om de landstitel belooft dit seizoen weer iets spannender te worden dan afgelopen seizoen. PSV deed er met een indrukwekkende transferzomer alles aan om de kans op het kampioenschap te vergroten, terwijl Feyenoord voortborduurt op het geweldige eerste seizoen onder Arne Slot. De traditionele top drie lijkt dit seizoen nog dichter bij elkaar te gaan liggen. Maar als Alfred Schreuder het in zijn debuutjaar als Ajax-trainer naar behoren doet, wordt de club 'gewoon' weer kampioen. Dat is het ook aan zijn stand verplicht, zeker nadat er tientallen miljoenen werden uitgegeven aan spelers als Brian Brobbey, Calvin Bassey, Owen Wijndal en recordaankoop Steven Bergwijn. De druk ligt in ieder geval opnieuw in Amsterdam.

Verrassing: FC Twente

Is het een verrassing als FC Twente na de vierde plaats van vorig seizoen opnieuw als best of the rest zou eindigen? De club zelf zou zeggen van wel. Toch zijn alle ingrediënten voor een passend vervolg aanwezig. Sterkhouders als Ricky van Wolfswinkel en Lars Unnerstall zijn er nog; Mees Hilgers, Joshua Brenet en Ramiz Zerrouki bleven ondanks veel interesse binnenboord en ex-huurlingen Michel Vlap en Michal Sadilek zijn inmiddels definitief eigendom van de club. Tel daar ook nog eens de komst van de talentvolle Christos Tzolis, Sem Steijn en Anass Salah-Eddine bij op en Twente staat misschien nog wel een beter seizoen te wachten dan vorig jaar. Een vierde plek - misschien zelfs nog hoger - een goed Europees seizoen en wie weet wat nog meer...

Tegenvaller: Fortuna Sittard

De meest logische naam om als 'tegenvaller' aan te wijzen, zou waarschijnlijk Vitesse zijn. De club eindigde de laatste jaren steevast in de subtop, maar zal na de leegloop van deze zomer erg hard aan het werk moeten om hetzelfde te bereiken. De verwachtingen liggen dan ook laag in Arnhem, wat de reden is om een andere, meer verrassende tegenvaller te noemen. In Sittard liggen de verwachtingen namelijk juist erg hoog. En dat is niet vreemd; Fortuna beleefde een ongekende transferzomer, met het aantrekken van Burak Yilmaz als hoogtepunt. Maar of van deze interessante namen ook een team kan worden gebouwd dat de ambities kan waarmaken, zal nog moeten blijken. Mogelijk wordt het een topseizoen voor de club, maar tegelijkertijd dreigt een enorme deceptie…

Degradanten: Excelsior & RKC Waalwijk

De strijd tegen degradatie was afgelopen seizoen al enorm spannend en dat zal dit seizoen niet anders zijn. Clubs die vorig seizoen ternauwernood ontsnapten, deden er deze zomer alles aan om een rustiger jaar tegemoet te gaan. RKC Waalwijk zou zomaar slachtoffer kunnen zijn van dat transfergeweld. Het is maar zeer de vraag of de Brabanders het geweldige afgelopen seizoen kunnen evenaren. Ook Excelsior zal het na het vertrek van meerdere sterkhouders moeilijk gaan krijgen. Vooral de doelpunten van de vertrokken Thijs Dallinga zullen flink gemist gaan worden in Kralingen.

Promovendi: PEC Zwolle & Willem II

Minstens zo spannend als de degradatiestrijd in de Eredivisie, belooft ook de titelrace in de Keuken Kampioen Divisie te worden. ADO Den Haag, NAC Breda en De Graafschap zijn clubs die altijd een rol van betekenis zouden moeten spelen, en ook Almere City en Helmond Sport hebben hun ambities kenbaar gemaakt. En dan zijn daar natuurlijk de drie degradanten, die nog altijd niet zouden misstaan in de Eredivisie. Dick Schreuder hielp PEC Zwolle vorig seizoen vanuit een onmogelijke positie al bijna aan handhaving en kan nu alsnog bereiken wat hij verdient. Daarnaast heeft ook Willem II een ploeg die goed genoeg moet zijn om direct terug te keren naar het hoogste niveau.

Bekerwinnaar: Feyenoord

De twijfels of Arne Slot zijn uitstekende debuutseizoen bij Feyenoord wel een passend vervolg kon geven, waren tijdens de afgelopen voorbereiding groot. De benodigde aankopen bleven erg lang uit en met verschillende forse oefennederlagen nam het vertrouwen steeds verder af. Enkele dagen voor de start van de Eredivisie ziet het er echter een stuk beter uit voor de Rotterdammers. Met de sterkhouders die wel zijn gebleven én veelbelovende versterkingen als Santiago Gimenez, Sebastian Szymanski en Quinten Timber, kan Slot nu echt verder bouwen op de successen van vorig seizoen. Wellicht met zijn eerste prijs als hoofdtrainer tot gevolg.

Overig

Topscorer: Santiago Gimenez (Feyenoord)

Meeste clean sheets: Walter Benítez (PSV)

Snelst ontslagen trainer: Thomas Letsch (Vitesse)

Eerste doelpuntenmaker: Amin Sarr (sc Heerenveen)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen