"Kan Wiegman in de Eredivisie aan de slag? Ja, natuurlijk kan dat"

2 augustus 2022, 09:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Sarina Wiegman schreef deze week geschiedenis door voor de tweede keer op rij het EK Vrouwen te winnen. Met haar uitzonderlijke prestaties bij de Oranje Leeuwinnen en nu ook Engeland heeft ze zichzelf als absolute wereldcoach neergezet. Daarmee rijst de vraag of zij ook als eerste vrouw ooit in de Eredivisie mannen aan de slag zou kunnen.

Dit werd bijvoorbeeld geopperd door Hugo Borst in het online voetbalpraatprogramma Panenka. "Ik vind het een hele leuke discussie. Kan zij in de Eredivisie aan de slag? Ja, natuurlijk kan dat. Als je twee titels wint, dan kun je ook moeiteloos de mannen in de Eredivisie coachen. Dan heb ik het even niet over de topclubs, dat is een ander verhaal. Maar als andere clubs dat niet zouden aandurven, vind ik dat je dat wel tegen het licht mag houden. Dan spreek je van discriminatie. Ik zie er geen enkel probleem in om Sarina Wiegman bij een Eredivisieclub los te laten."

Leonne Stentler

In het Algemeen Dagblad ging ook ex-international en analist Leonne Stentler in op de vraag. Zij deelde de mening van Borst, maar snapt ook dat het ingewikkeld ligt. "Dat ligt vooral aan de bestuurders van de clubs en aan de voetbalfans. Die zijn zeer terughoudend. Soms hoor ik mensen dan zeggen dat de tijd er nog niet rijp voor is. Of dat vrouwen niet in een mannenwereld zouden kunnen werken. Maar dat vind ik echt achterhaald denken."

Juist Wiegman zou absoluut klaar moeten zijn om als eerste vrouwelijke trainer de stap naar het mannenvoetbal te zetten, oordeelde Stentler. "Ze weet hoe je een groep beter maakt en het team op de best mogelijke manier in balans brengt. Ze weet spelers te motiveren om voor dat hoogste doel te gaan en weet te voorkomen dat ze bezwijken onder die enorme toernooidruk."

Denk jij dat Sarina Wiegman een Eredivisieclub zou kunnen coachen? Praat mee in de reacties onder het artikel!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dit is nu waan van de dag . Wiegman heeft het prima gedaan ,maar is ook niet foutloos. Hoe ze niet heeft doorgeselecteerdbij oranje byv. Die vrouwenvoetbalfans beginnen nu wel door te slaan . Om denk ik het dramatiscbe ek te verbloemen . Eerst beginnen over vd gragt en domselaar wat allemaal best wel mee valt. En nu wiegman (met de favoriet) wint daar weer over. Gisteren bij op1 weer zo'n vrouw op tv dat wiegman een verrijking zou zijn bij de mannen . Je mag niet vergelijken maar bij deze moet het fff. Vrouwen voetbal komt niet in de buurt bij de mannen .

Moederkoek
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Is een totaal ander niveau, elk vrouwenelftal verliest genadeloos van 15-jarige amateur mannenelftallen. Maargoed, proberen mag altijd natuurlijk. Wellicht dat ze wel het tactisch vermogen heeft en dan is bovengenoemde minder relevant. Maar in mijn ogen is het niveau dermate laag, zo kan elke amateurcoach wel aan de slag in de Eredivisie. Borst probeert gewoon wat punten te scoren, goed wetende dat het toch niet gaat gebeuren.

Bigideas
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik ben helemaal geen fan van woke gedrag of aanverwante termen, maar in dit geval zou ik toch echt zeggen: waarom zou dat niet kunnen? Sterker nog, ik vraag me eerder af of een eredivisieclub uit de onderste regionen niet gewoon te veel een stap terug is voor Wiegman als je ziet wat ze allemaal bereikt heeft.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen