De Glazen Bol II: Ajax houdt hegemonie in stand

1 augustus 2022, 18:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Met de strijd om de Johan Cruijff Schaal is het nieuwe seizoen in Nederland officieel ingeluid. Komend weekend gaan ook de competities van start. Gaat de landstitel weer naar Ajax? Welke club wint dit seizoen de KNVB Beker? En voor wie loopt de strijd tegen degradatie verkeerd af? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel II is het de beurt aan redacteur Jeffrey van der Maten.

Kampioen: Ajax

Zelden was de discussie over de landskampioen de laatste jaren zo fel als dit seizoen. Afgelopen jaargang hielden de Amsterdammers de hegemonie uiteindelijk betrekkelijk eenvoudig in stand, komend seizoen wijst alles op een felle strijd om het eremetaal. Ajax verloor de helft van de vaste kern, terwijl PSV juist geweldige zaken deed op de transfermarkt. Toch gaat Alfred Schreuder een nieuwe succesformatie smeden bij Ajax. Miljoenenaankoop Steven Bergwijn gaat daarin een cruciale rol spelen en zijn oude club na een spannende strijd van de titel beroven. Ook Feyenoord knokt lang mee om de hoofdprijs, maar daar gaat het gebrek aan breedte in de selectie uiteindelijk opbreken.

Verrassing: FC Emmen

De promovendus hoopt uit te groeien tot stabiele Eredivisionist. Onder Dick Lukkien kroonde de Drentse formatie zich afgelopen seizoen tot kampioen van de Eerste Divisie, resulterend in een waar volksfeest in Emmen en omstreken. Ja, de promovendus leeft. Dankzij gerichte investeringen gaat Emmen zich dit seizoen al snel veiligspelen in de Eredivisie en gloort aan het einde van het seizoen zelfs deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Daar gaat sc Heerenveen zich na magere jaren ook voor plaatsen. De Friezen deden geweldige zaken door het duo Amin Sarr-Sydney van Hooijdonk te herenigen en gaan menig topclub pijn doen.

{image[355198][right-half][]}Tegenvaller: Fortuna Sittard

Met het aantrekken van Burak Yilmaz toonde Fortuna deze zomer spierballen. De Limburgers willen naar de middenmoot van de Eredivisie en zijn bereid daarvoor flink te investeren. Succes is echter niet te koop, zo bleek de afgelopen jaren in alle Europese competities. Mede dankzij de exceptionele klasse van Yilmaz blijft Fortuna komend seizoen in de Eredivisie, maar de middenmoot zal ook komend seizoen nog mijlenver weg voelen.

Degradanten: FC Volendam en RKC Waalwijk

Drie seizoenen lang ontliep het kleine RKC wonderwel degradatie, waar in het eerste seizoen na de promotie de coronapandemie een terugkeer naar de Eerste Divisie nog voorkwam. Komend seizoen zijn de clubs onderin te sterk voor RKC om te voorkomen dat het als hekkensluiter eindigt. FC Volendam bewijst haar status als 'Heen en Weer' komend seizoen eveneens, door er direct na de promotie weer uit te vliegen. De strijd met mede-promovendus Excelsior zal tot de laatste dag duren, maar de serene rust in Rotterdam gaat de doorslag geven.

Bekerwinnaar: Feyenoord

De eerste prijs voor Arne Slot gloort. De Rotterdammers staan bekend als cupfighters en gaan dat dit seizoen onderstrepen. Daarmee neemt Slot op de gepaste wijze revanche na de verloren Conference League-finale van afgelopen seizoen. In de finale wacht voor Feyenoord, mits de loting het toestaat, een affiche met aartsrivaal Ajax, dat in de Kuip verslagen wordt.

Promovendi: Willem II en Roda JC

De sterkste Eerste Divisie ooit, zo wordt het komende seizoen van de Keuken Kampioen Divisie alom beschouwd. Vrijwel iedere week staat er een volwaardig Eredivisie-affiche in de agenda. Willem II kroont zich in de loodzware competitie tot kampioen. Daaronder zal het gaan tussen Roda JC, De Graafschap en PEC Zwolle. Uiteindelijk trekt Roda aan het langste eind, als beloning voor de goede lijn die afgelopen seizoen al is ingezet door de Kerkraders. In de play-offs wacht een herhaling van het affiche tussen ADO Den Haag en Excelsior. Daarin neemt de ploeg van Dirk Kuyt revanche na de verloren play-offsfinale van afgelopen mei en keren de Hagenaars terug in de Eredivisie.

Overig

Topscorer: Luuk de Jong (PSV)

Meeste clean sheets: Justin Bijlow (Feyenoord)

Snelst ontslagen trainer: Thomas Letsch (Vitesse)

Eerste doelpuntenmaker: Amin Sarr (sc Heerenveen)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen