Til bezorgt PSV eerste prijs in enorm spectaculair duel met Ajax

30 juli 2022, 22:12

In een spectaculaire wedstrijd heeft PSV zaterdagavond met een 3-5 overwinning Ajax opnieuw de Johan Cruijff-schaal veroverd. Debutant Guus Til was met een hattrick de gevierde man bij de Eindhovenaren, en ook Xavi Simons luisterde zijn debuut op met een treffer. Aan de andere was het debuut van de ingevallen Calvin Bassey een stuk minder gelukkig. Binnen twintig minuten pakte hij een rode kaart, waarmee hij lot van de Amsterdammers bezegelde.

In het officiële debuut van trainers Alfred Schreuder en Ruud van Nistelrooij, stonden ook zes nieuwe aanwinsten aan de aftrap. Bij PSV kregen Walter Benítez, Ki-Jana Hoever, Guus Til en de teruggekeerde Luuk de Jong een basisplaats, terwijl bij Ajax Owen Wijndal en Steven Bergwijn mochten starten. De nieuwe aanwinsten van de Amsterdammers kon zich in de beginfase uitleven tegen de onervaren rechterflank van PSV. Zowel Hoever als Johan Bakayoko, de vervanger van de langdurig geblesseerde Noni Madueke, oogde verdedigend zeer naïef. Hierdoor ontstonden er vaak de nodige ruimtes en viel na een kwartier het openingsdoelpunt voor Ajax. Na een goede actie van Dusan Tadic trok Bergwijn naar binnen, waarna de Ajax-debutant de bal vervolgens geweldig in het doel krulde.

Zijn oude ploeg was er ondertussen nog niet aan te pas gekomen. De Eindhovenaren konden geen gebruik maken van de grote ruimtes achter de Amsterdamse verdediging, omdat de ploeg van Alfred Schreuder er vaak erg kort op zat. Daarnaast werden er in de passing veel fouten gemaakt, wat de aanvallende intenties van PSV niet hielp. De 1-0 leek echter een wake-upcall voor de ploeg van Ruud van Nistelrooy, die zich daarna meer ontworstelde aan de druk van Ajax. De bezoekers hielden de bal langer vast en speelden iets meer naar voren, maar het strafschopgebied werd nog niet bereikt. Ajax was ondertussen nog steeds sterker, maar miste de precisie in de eindpass.

Na een halfuur kwam de ploeg uit Eindhoven enigszins verrassend langszij. Opnieuw was de doelpuntenmaker een debutant: Til kopte een afgemeten voorzet van Cody Gakpo bekeken achter Jay Gorter, die bij Ajax de voorkeur kreeg boven Remko Pasveer. Dit was het werkelijke kantelpunt in de eerste helft: PSV toonde zich in voetballend opzicht nu gelijkwaardig aan de tegenstander. Aan beide kanten volgden enkele mogelijkheden. Kenneth Taylor was een paar keer dichtbij voor Ajax, terwijl Til voor het andere doel dichtbij zijn tweede van de avond was.

Uiteindelijk scoorde hij kort voor rust een 'brace', toen hij opnieuw een voorzet van Gakpo binnenkopte. Even later was hij het lijdend voorwerp bij een harde elleboog van Edson Álvarez, waarna er een klein opstootje tussen spelers van beide ploegen ontstond. Het was niet de eerste ruzie van de avond, en zou ook niet de laatste zijn. Een discutabel VAR-moment vormde kort na rust een volgende controverse, waar Ajax het best op reageerde. Na een snelle counter gaf Wijndal de bal achter de PSV-verdediging, waar Antony de bal rustig de 2-2 binnen kon schuiven.

Beide ploegen gingen vervolgens naarstig op zoek naar een derde treffer. Het spel van zowel Ajax en PSV was erg enthousiast, wat de kwaliteit van de wedstrijd niet ten goede kwam. Het zorgde echter wel voor een zeer attractieve fase, waarin het spel over en weer ging. Uiteindelijk leek het kwartje de kant van PSV op te vallen, toen de ploeg van Van Nistelrooy binnen enkele minuten tweemaal tot scoren kwamen. De 2-3 kwam op naam van Gakpo, die na een slechte redding van Gorter op een afstandsschot van Armando Obispo als eerst bij de bal was. Kort daarna was Til wederom de gelukkige, toen hij zijn schot via Álvarez over Gorter heen zag vliegen.

Waar de ene speler een geweldig debuut kende, was dat voor de ander een stuk minder. Calvin Bassey stond nog geen twintig minuten op het veld toen hij alweer moest inrukken. Een harde overtreding op Ismael Sabari werd in eerste instantie beoordeeld met geel, maar na tussenkomst van de VAR toonde Higler een rode kaart. Inmiddels stond het al 3-4 door een geweldige dropkick van Mohammed Kudus, en ook met tien man bleef Ajax naarstig zoeken naar een vierde doelpunt. Daarbij gaf het echter de nodige ruimte weg, waardoor invaller Xavi Simons na een goede combinatie de 3-5 kon binnentikken. Zo mag PSV de Johan Cruijff-schaal na een spectaculaire wedstrijd opnieuw meenemen naar Eindhoven.

Opstellingen en beoordelingen*

Ajax: Jay Gorter 4,5; Owen Wijndal 7 (62. Calvin Bassey -), Daley Blind 5,5, Jurriën Timber 6 (73. Davy Klaassen 5,5), Devyne Rensch 5; Kenneth Taylor 6,5 (85. Perr Schuurs -), Edson Álvarez 6,5, Steven Berghuis 6 (63. Mohammed Kudus 6,5); Dusan Tadic 6, Steven Bergwijn 7, Antony 6,5 (73. Brian Brobbey 5,5).

PSV: Walter Benítez 5,5; Philipp Max 6, Armando Obispo 5,5, Jordan Teze 6, Ki-Jana Hoever 4,5 (62. André Ramalho 6); Joey Veerman 6, Guus Til 7,5 (73. Érick Gutiérrez 6), Ibrahim Sangaré 6; Cody Gakpo 7 (73. Xavi Simons 6,5), Luuk de Jong 5,5 (88. Richard Ledezma -), Johan Bakayoko 5,5 (62. Ismael Saibari 6).

Man of the match: Guus Til

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

MKQX
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Goede uitslag. De uitslag van vorig jaar was blijkbaar omdat Ajax nog niet zover was in de voorbereiding. Ik ben benieuwd wat nu weer het excuus is. PSV verdiend gewonnen. Ajax had nog een extra rode kaart moeten krijgen

Folcwijn
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Gorter en Blind waren inderdaad de zwakke plekken bij Ajax. Hoever en Teze (als centrale verdediger) waren dat bij PSV. Hoever wordt daarna gewisseld en Teze gaat naar rb. Ajax deed in principe hetzelfde met Blind en Bassy, maar die kreeg wat ongelukkig rood. Daarna was PSV de betere ploeg. En ja, er zat iets te veel frustratie bij de heertjes uit Amsterdam en daar maakten ze in Eindhoven gebruik van. Dat kun je ook in de Champions League verwachten en dat is toch het niveau waarop Ajax zich zo graag wil laten zien?

Stinky
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Deze reactie is verwijderd.

HenkVoetbalbier
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Nou ook zonder Higler was de Ajax verdediging te slap. Blind is op. En totaal geen klik met Timber achterin. Keepertje is nog veel te licht voor Ajax1. Maar ook ben ik het met je eens. PSV was wel een beetje duikelaars clubje. Vast geleerd van Nistelrooytje, die heeft duidelijk in spanje gespeeld

peterdejong1983
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dan hebben ze dat goed afgekeken van Anthony en tadic, of mag dat niet gezegd worden 🫢

HenkVoetbalbier
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dat mag jij zeggen. Irriteer ik me ook aan.

Paulito
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Bij het eerste opstootje was Anthony niet geraakt maar ging in eens 20 meter verder plots liggen. Als ik Ajax was zou ik hem zsm verkopen voor een leuke prijs anders word het Neres 2.1

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Jij spoort niet dat hjong alvarez had nooit met geel weg mogen komen (k)neus!.En die keeper van ajax is net als blind compleet ongeschikt op dit niveau.

Capitano2019
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Sneu figuur. Neem je verlies gewoon en op naar de volgende grote wedstrijd 😉

Gusa
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Leuke wedstrijd met Groter als grote schlemiel helaas. Benitez aan de andere kant was erg goed en pakt in de eerste helft een aantal hele belangrijke ballen. Rensch tegen Gakpo was open huis en Blind liep weer lekker op zijn elfendertigst te verdedigen.

Wilelm
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Een mooie wedstrijd wat ontsierd werd door Ajax spelers .En een slappe scheidsrechter ,iemand die met moed wil ze eigen breed maakt en ook nog een elle boog stoot geeft bestraft deze scheidsrechter met geel ,was gewoon rood voor Alvares Ik hoop dat de KNVB alle elle boog stoten met rood laat bestraffen dan worden de wedstrijden leuker om naar te kijken.

Gusa
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Alle elleboogstoten bestraffen met rood zal altijd een moeilijk verhaal blijven. Er zullen altijd grensgevallen blijven en zelfs duidelijke gevallen van een botsing. Elk weekend zitten er veel mensen voor de tv die denken dat ze het beter zouden doen dan het actieve arbitrale team, maar het is gewoon heel lastig.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Klopt maar zelfs met een var,gaat het vaak nog mis .

MKQX
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het is niet lastig in dit geval. Een dode kaart uit het boekje

Kramer
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Alvarez had daar misschien rood voor moeten krijgen maar de elleboog op Bergwijn dan misschien ook wel?

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het gaat natuurlijk tussen deze 2 teams om de titel . Met ik verwacht ajax als kampioen . Maar ik vond dat beiden ploegen toch best wat zwakke punten hebben . Niet erg in de eredivisie maar europees !. . Maar goed de transferwindow is nog open dus we gaan het zien

Kramer
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ajax was gewoon niet goed genoeg, 3 goals door pure Ajax fouten(2x de keeper en 1x wijndal) de 5-3 had ook meer mee gedaan kunnen worden. Genoeg om te evalueren, Bassey een ongelukkig debuut. Te gretig om direct een goede indruk achter te laten. Wijndal fout bij de 1-1, Alvarez had rood kunnen krijgen, Taylor was leuk om te zien spelen en daar zit het wel in, Gorter diep ongelukkig maar dat was Onana ook in zijn eerste jaar. Op naar het weekend, dan begint het eindelijk echt. 8 goals was tenminste vermakelijk.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen