De Glazen Bol I: PSV troeft Ajax af in strijd om landstitel

31 juli 2022, 18:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Met de strijd om de Johan Cruijff Schaal is het nieuwe seizoen in Nederland officieel ingeluid. Volgende week gaan ook de competities van start. Gaat de landstitel weer naar Ajax? Welke club wint dit seizoen de KNVB Beker? En voor wie loopt de strijd tegen degradatie verkeerd af? Met de start van de Eredivisie voor de deur halen de redacteuren van FCUpdate.nl hun glazen bol uit de kast en wagen zij zich aan een voorspelling. In deel I is het de beurt aan hoofdredacteur Vincent Houttuin.

Landskampioen: PSV

Het moge duidelijk zijn dat de strijd om de landstitel dit seizoen gaat tussen Ajax en PSV. Het gat tussen de titelkandidaten is deze zomer een stuk kleiner geworden, misschien wel helemaal gedicht. Ruud van Nistelrooij mag werken met een selectie waarmee hij serieus kans maakt om de hegemonie van Ajax te doorbreken. Waar de keeperspositie afgelopen seizoen het zorgenkindje was, is dat probleem met de komst van Walter Benítez opgelost. En met Luuk de Jong haalde PSV niet alleen een bewezen doelpuntenmaker, maar ook een echte leider naar Eindhoven. Even belangrijk is dat (vooralsnog) Cody Gakpo en Ibrahim Sangaré binnenboord zijn gehouden. In Eindhoven geloven ze in de eerste landstitel sinds 2018. En waarom ook niet?

Verrassing: Fortuna Sittard

De leukste transfer van deze zomer vond plaats in Sittard. Wie had gedacht dat Burak Yilmaz ooit het shirt van Fortuna om de schouders zou dragen? De komst van de Turkse spits tekent de ambities van de Limburgers. Sjors Ultee wil dit seizoen wegblijven van de degradatiezorgen en meedraaien in de middenmoot. Wie weet wat er dan mogelijk is? In Sittard zullen ze ongetwijfeld ook benieuwd zijn naar Iñigo Córdoba. Hij was afgelopen seizoen smaakmaker bij Go Ahead Eagles, werd gelinkt aan onder meer AZ, FC Twente en FC Utrecht, maar is de komende jaren in het geel-groen te bewonderen.

{image[354661][right-half][]}Tegenvaller: Vitesse

Het belooft een bijzonder zwaar jaar te worden voor Vitesse. Waar vorig seizoen nog voor het eerst in de clubhistorie Europees werd overwinterd, moeten de Arnhemmers voor het het komende jaar de verwachtingen flink naar beneden worden bijgesteld. Dat Valeri Oyf afstand heeft gedaan van al zijn aandelen en de schuld van ruim 150 miljoen euro helemaal heeft kwijtgescholden, geeft rust in de tent. Sportief heeft Vitesse wel een jasje uitgedaan. Met onder meer Riechedly Bazoer, Loïs Openda, Jacob Rasmussen, Eli Dasa en Danilo Doekhi vertrokken een hoop belangrijke spelers uit Arnhem. Daar haalde Vitesse wel wat voor terug, maar de ploeg van trainer Thomas Letsch is er kwalitatief op achteruit gegaan. Kwalificatie voor play-offs voor Europees voetbal blijft het doel voor Vitesse, maar is komend seizoen misschien wel wat te hoog gegrepen.

Degradanten: RKC Waalwijk en Excelsior

Dat RKC afgelopen seizoen als tiende eindigde in de Eredivisie is een prestatie van formaat. De Waalwijkers werkten immers met een van de laagste begrotingen van de achttien clubs. Dat is dit seizoen niet anders. Als de voorbereiding een voorbode is van wat we mogen verwachten van de ploeg van trainer Joseph Oosting, dan ziet het er niet goed uit. RKC won slechts één keer tegen een serieuze tegenstander, terwijl het oefenduel met het gedegradeerde PEC Zwolle in een beschamende 3-7 nederlaag eindigde. Ook voor Excelsior belooft het een moeilijk seizoen te worden. Zeker het vertrek van sterkhouder Mats Wieffer en topschutter Thijs Dallinga zal gevoeld in Kralingen.

Promovendi: Willem II en ADO Den Haag

Is de Keuken Kampioen Divisie ooit zo sterk geweest? Het aantal titelkandidaten is niet op een hand te tellen. Degradanten Willem II, PEC Zwolle en Heracles Almelo zullen ongetwijfeld meedoen in de strijd om de bovenste plaatsen. ADO Den Haag, De Graafschap en NAC Breda hopen eveneens een rol te spelen in de titelstrijd. En wat te denken van Almere City FC en Helmond Sport, twee clubs die smachten naar Eredivisie-voetbal en goede zaken hebben gedaan op de transfermarkt? Willem II heeft op papier de sterkste selectie. En hoewel er twijfels zijn over de trainer Dirk Kuyt, lijkt ADO zijn zaakjes ook goed voor elkaar te hebben.

Bekerwinnaar: AZ

AZ doet het bijna altijd goed in de KNVB Beker. In de laatste tien edities van het toernooi schopten de Alkmaarders het zeven keer minstens tot halve finale. De laatste overwinning dateert echter weer van 2013. Het winnen van de landstitel lijkt door het kwaliteitsverschil met Ajax en PSV onmogelijk voor AZ. Maar in de beker, waarin de club uit Alkmaar het bijna altijd goed doet, zou een kleine stunt mogelijk kunnen zijn.

Overig

Topscorer: Luuk de Jong (PSV)

Meeste clean sheets: Walter Benítez (PSV)

Snelst ontslagen trainer: Thomas Letsch (Vitesse)

Eerste doelpuntenmaker: Sydney van Hooijdonk (sc Heerenveen)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen