AZ nog niet klaar met stug Tuzla City na nipte zege in Alkmaar

21 juli 2022, 22:21   Bijgewerkt: 21 juli 2022, 22:35

AZ heeft donderdagavond een kleine eerste stap gezet richting de derde voorronde van de Conference League. De thuiswedstrijd tegen het Bosnische Tuzla City werd met minimale cijfers gewonnen. Uit een door debutant Jens Odgaard versierde penalty maakte Dani de Wit de enige treffer van de wedstrijd. Volgende week moeten de Alkmaarders de 1-0 voorsprong in Bosnië en Herzegovina over de streep trekken.

In aanloop naar de eerste Europese wedstrijd van het seizoen was AZ de grote favoriet in het eigen AFAS Stadion. Tegenstander Tuzla City eindigde vorig jaar als tweede in de nationale competitie van Bosnië en Herzegovina. De ploeg wist in de eerste voorronde van de Conference League overtuigend af te rekenen met Tre Penne uit San Marino door over twee wedstrijden met 8-0 te winnen, maar had het vanavond beduidend lastiger tegen het aanvallend spelende AZ.

De ploeg van trainer Pascal Jansen bleef vervolgens de dominante partij en had het overgrote deel van het balbezit. Tuzla wist hier tegenover op een kopbal van Celikovic na niks te creëren, maar toonde zich wel een stugge tegenstander, waardoor de Alkmaarders probeerden tussen de linies door te voetballen. Behalve een goed afstandsschot van Kerkez dat op de lat belandde, lukte het AZ echter niet om tot grote kansen te komen, waardoor de ploeg met een 1-0 voorsprong de rust in ging.

Beide teams begonnen vervolgens ongewijzigd aan de tweede helft en ook het spelbeeld veranderde niet. AZ bleef het balbezit houden en probeerde tussen de linies door te spelen, of met afstandsschoten de stugge verdediging van de Bosniërs te kraken. In de 57e minuut kreeg Odgaard de eerste grote kans van de tweede helft, maar de Deense uitblinker kopte de bal over op aangeven van De Wit. Verder kregen Pavlidis en Reijnders kleine kansen in deze fase, maar de score bleef onveranderd. Ook een mogelijke handsbal binnen de zestien meter door Sukilovic bracht hier geen verandering in, want de scheidsrechter zag er geen penalty in en er was vandaag geen VAR aanwezig om hier verandering in te brengen.