De krankzinnige keuzes van FC Barcelona: dit is het resultaat

14 juli 2022, 19:03   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

FC Barcelona zit in grote financiële moeilijkheden, maar is toch uiterst actief op de transfermarkt. Het zorgt voor vraagtekens in de voetballerij, waar sterk wordt getwijfeld aan de gemaakte keuzes. FCUpdate.nl werpt een blik op de selectie: wie kunnen er nog weg en wat is het potentiële opstelling van Xavi? 

Toekomstige uitgaven vanuit shirtverkoop, sponsorcontracten, tv-rechten en andere inkomsten zijn verkocht door voorzitter Joan Laporta voor een paar honderd miljoen euro. Het is geld dat de preses nu daardoor kan uitgeven, maar over pakweg tien jaar gaat de deal in het nadeel werken van de club. Dan is het bedrag wat nu ontvangen is ingehaald door de inkomsten van de toekomst. Het is omgekeerde, maar peperdure rente, waarmee sportieve resultaten keihard nodig zijn om het ook maar een beetje rendabel te maken.

Met al dat geld is bovendien een selectie opgezet die allesbehalve in balans lijkt. De aanvallers struikelen over elkaar als Xavi ze allemaal zou opstellen en met een aantal oudere spelers moet er de komende jaren juist achterin en op het middenveld worden doorgeselecteerd. Een blik op de selectie van Xavi en hoe de oefenmeester mogelijk gaat spelen. Ook kijken we naar de spelers die concreet worden genoemd, hoe financieel onwaarschijnlijk inkomende transfers gezien de financiële situatie ook zouden moeten zijn.

Keepers{image[343913][right-half][]}

Marc-André ter Stegen is ook de komende jaren de vaste doelverdediger van FC Barcelona. De Duitser kan met zijn dertig jaar nog enkele jaren mee en zijn stand-in Neto heeft een aflopend contract in 2023, die hij vermoedelijk niet gaat verlengen. In de talentvolle Inaki Pena ziet men wel toekomst, daarom werd hij het afgelopen half jaar verhuurd aan Galatasaray. Arnau Tenas maakt het kwartet compleet, al zou Neto mogen verkassen om het salarishuis op te schonen. Voordat er spelers ingeschreven kunnen worden, moet de club namelijk 144 (!) miljoen euro bezuinigen en daarna nog de ruimte die de nieuwe spelers innemen. Anders kan geen enkele aanwinst ingeschreven worden volgens de La Liga-regels.

Basis: Ter Stegen

Deze zomer weg: Neto

Komende zomer weg: Neto 

Verdedigers

Met Eric Garcia (21) en Ronald Araújo (23) heeft Xavi twee talentvolle verdedigers voor de toekomst (beiden liggen tot 2026 vast) van Barcelona, die samen met zomeraanwinst Andreas Christensen en Gerard Piqué om de twee centrale plekken moeten strijden. Laatstgenoemde gaat minder speeltijd krijgen, ook omdat de club deze of komende zomer van zijn torenhoge loon af te komen. Jules Koundé wordt veel aan de Catalaanse grootmacht gelinkt, maar lijkt onbetaalbaar en dan moet Piqué zeker vervroegd met pensioen worden gestuurd.

Lees ookBarcelona-hart Dani Alves bloedt: "De club heeft gezondigd" 

Op de linkerflank is het minder spannend: Jordi Alba (33) wordt weliswaar een dagje ouder, maar is onbetwist de eerste keuze. Stand-in Alejando Balde (18) krijgt opmerkelijk weinig kansen van Xavi, die daar afgelopen seizoen liever Clement Lenglet (verhuurd aan Tottenham Hotspur) posteerde. Aangezien er over een linksback niet gesproken wordt, zal hij op Balde komend jaar vaker een beroep moeten doen. 

Basis: Dest/Araújo – Christensen/Araújo – Garcia – Alba

Vertrokken: Clement Lenglet (verhuurd), Dani Alves

Deze zomer weg: Oscar Mingueza, Samuel Umtiti

Komende zomer weg: Gerard Piqué

Middenvelders{image[355052][right-half][]}

Met Pedri en Gavi (die overigens officieel nog steeds moet bijtekenen...) heeft Barcelona weer de Andres Iniesta en Xavi van de toekomst. Het duo gaat het komende decennia scepter zwaaien op het Catalaanse middenveld, dit seizoen nog geflankeerd door Sergio Busquets. Het kan zijn dat Gavi zijn plek moet gaan afwisselen met Bernardo Silva (Manchester City), die in de concrete belangstelling staat van de Blaugranas. Frenkie de Jong lijkt daarvan, en de grote financiële problemen, het slachtoffer te worden en wordt als hij zelf ook wil verkocht aan Manchester United.

Ook Miralem Pjanic hoopt de club wederom te slijten, bij voorkeur ditmaal niet op huurbasis, terwijl ook Riqui Puig (oogappeltje bij de fans) verkocht wordt deze zomer. Ronald Koeman kreeg nog veel kritiek dat de spelmaker te weinig kansen kreeg, Xavi stuurt hem weg. Nico Gonzalez wil zelf worden verhuurd, maar lijkt bij een vertrek van De Jong en Pjanic te moeten blijven voor de breedte, iets waarvoor Kessié het eerste seizoen ook zal dienen. Mogelijk ziet de club in hem de potentiële opvolger van Busquets, die een aflopend contract heeft en normaliter bezig is aan zijn laatste seizoen. Omdat Sergio Roberto multi-inzetbaar is en veel loon wilde inleveren, mocht hij nog een jaartje blijven in Camp Nou.

Basis: Busquets – Pedri – Gavi

Aangetrokken: Franck Kessié

Vertrokken: Philippe Coutinho

Deze zomer weg: Riqui Puig, Frenkie de Jong, Miralem Pjanic

Komende zomer weg: Sergio Busquets

Aanvallers

Ousmane Dembélé, Raphinha, Memphis Depay, Pierre-Emerick Aubameyang, Ansu Fati, Ferran Torres: Xavi heeft zoals het nu staat zes aanvallers tot zijn beschikking die allemaal in de basis horen. Fati (19) is de toekomst van FC Barcelona en lijkt daarmee zeker van een plek in de basis, maar de kans is reëel dat hij in de spits, in plaats van de linkerflank start.

Raphinha is namelijk een peperdure zomeraankoop, die samen met Dembélé de flanken zal invullen, eventueel afwisselend van kant. Ferran Torres, voor wie in de winterstop nog meer dan vijftig miljoen euro werd betaald, kan ook op beide kanten uit de voeten, maar lijkt zijn basisplaats alweer kwijt. Aubameyang kende een prima half jaar, maar zal in eerste instantie ook niet aan de aftrap verschijnen, als iedereen fit is, al komt hij vermoedelijk nog wel tot de nodige minuten.

Niet alleen om de sportieve balans op peil te brengen, maar vooral vanwege de financiële situatie zal de club spelers moeten verkopen. Anders kan Laporta zomeraanwinst Raphinha niet eens inschrijven. De preses gokt op de miljoenenverkoop van Frenkie de Jong en het loon dat de club gaat kwijtraken van een vijf tot negen overbodige spelers. Binnen de huidige regelgeving kan slechts eenvierde van het ontvangen geld opnieuw geïnvesteerd worden, waardoor er flink wat moet gebeuren. Het zijn grote financiële risico, net als het verkopen van de toekomstige zeker inkomsten, en daarmee is een selectie neergezet waar het zwaartepunt veel te zwaar voorin ligt.

Lees ookFC Barcelona heeft vertrek Frenkie de Jong financieel broodnodig

Want het klinkt bijna als een mop, maar aan deze groep aanvallers wenst Laporta ook Robert Lewandowski nog toe te voegen op korte termijn. Financieel is hij nu nog onhaalbaar, maar als de voorzitter een kans krijgt, slaat hij toe. Dwaasheid viert hoogtij in Camp Nou, waar deze transferwindow gezien de huidige selectie én financiële situatie vermoedelijk nog genoeg te gebeuren staat.

Basis: Dembélé – Ansu Fati – Raphinha

Aangetrokken: Raphinha

Vertrokken: Philippe Coutinho

Deze zomer weg: Ez Abde, Memphis Depay, Alex Collado, Martin Braithwaite

Komende zomer weg: ?

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

bonaire
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Eigenlijk te belachelijk voor woorden , Barca is een club zonder fatsoenlijke leiding . Beetje een club , probeert eerst weer gezond te worden . Dit is uitstel van executie , snap spelers ook niet op dit moment.. Waarom nu spelen voor een club als Barca , gaat nooit en te nimmer hoog komen in La Liga of CL.

HenkVoetbalbier
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

De hele naam Barcelona is voor mij echt niks meer waard. Wat een afbraak politiek daar.

MarcoDieBasta
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

kansloze club geworden en maar volhouden dat ze nog steeds tot de wereldtop behoren. En de schulden gaan hun funest worden en daardoor gaat Barca een prooi worden voor een clubje ruikeluizenietsnutten

PeterChess
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Enorme schulden ja, maar dat zijn ze in Zuid Europa wel gewend. Het hoort bij hun cultuur. De zorgen van vandaag zijn belangrijk, wat morgen brengt zien we dan wel weer. Daarom hadden we ook nooit met Zuid Europa in de euro moeten stappen. De gevolgen zijn duidelijk zichtbaar.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen