Waarom Van Veenendaal-blessure Oranje goed uit kan komen

11 juli 2022, 15:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Slechts twintig minuten duurde het Europees kampioenschap voor Sari van Veenendaal. De keepster raakte in het openingsduel met Zweden geblesseerd en komt de rest van het toernooi niet meer in actie. Bondscoach Mark Parsons baalde van het nieuws, maar toch hoeft het geen probleem te zijn dat de sluitpost haar koffers heeft gepakt. Daphne van Domselaar liet met haar invalbeurt zien een uitstekende vervanger te zijn.

Van Veenendaal kwam uit en raakte in botsing met haar ploeggenoten Lynn Wilms en Stefanie van der Gragt. Ze kon nog even doorspelen, maar na een paar minuten moest ze de strijd staken. Ze had teveel pijn. Een treurig afscheid. De manier waarop Van Veenendaal geblesseerd raakte is misschien wel tekenend voor de vorm waarin ze de laatste maanden verkeerde. Het oogt te vaak ongeluk. In het oefenduel met Engeland liet ze al zien niet in vorm te zijn. Bij de eerste tegentreffer schatte ze een bal van Lucy Bronze helemaal verkeerd in, waardoor een zacht schot in de goal vloog. Bij de derde goal dook ze over een houdbare bal van Ella Toone heen. 'Sari van Veenendaal leek wel een typetje uit FC De Kampioenen', schreef Sjoerd Mossou in het Algemeen Dagblad.

Wie haar zag stuntelen, kan zich nauwelijks voorstellen dat Van Veenendaal drie jaar geleden werd uitgeroepen tot beste vrouwelijke keeper van de wereld. Het lijkt bij haar alles of niets te zijn. Desondanks is ze een zekerheidje bij de Oranje Leeuwinnen. De bondscoach baalde dan ook van het nieuws dat de keeper niet meer in actie komt dit toernooi. "Sari is veel meer dan een speler van onze selectie. Ze is onze aanvoerder en een hele belangrijke leider. We gaan haar enorm missen."

Van Domselaar

Van Domselaar zat ontspannen op de bank naar de wedstrijd tegen Zweden te kijken. Ze zag na tien minuten twee Nederlandse verdedigsters naar de grond gaan. In eerste instantie had ze niet door dat Van Veenendaal ook pijn had. De keeper kon door, maar twaalf minuten later werd de 22-jarige sluitpost toch geroepen. Ze moest het veld in, zonder serieuze warming-up. In haar tweede interland wordt ze voor de leeuwen gegooid tegen een van de topfavorieten van het EK. Ze maakte indruk met een aantal goede reddingen. "Ik had alleen helemaal geen tijd om zenuwachtig te zijn. Het knopje ging om en ik zat in het spel. Ik liet het ook op me afkomen", vertelde ze na de wedstrijd. "Ik heb mezelf wel kunnen laten zien en kon belangrijk zijn voor het team."

Het zal de trainer Parsons hoop geven. Maar tegelijkertijd weet de keuzeheer ook dat één goede wedstrijd geen garanties geeft voor de res van het toernooi. Van Domselaar is nog jong, maakte nooit eerder een eindtoernooi mee. Ervaring die Van Veenendaal wel had. De voormalig nummer één keepster van de wereld was niet snel zenuwachtig en kon tegelijkertijd haar ervaringen delen met de jongere voetbalsters. De Oranje-selectie kende maar liefst acht debutanten. Nu Van Veenendaal naar huis is gegaan, is daar met haar vervanger Jacintha Weimar nummer negen bijgekomen.

Gebrek aan ervaring

Qua vorm gaat Nederland er misschien wel op vooruit nu Van Veenendaal ontbreekt, maar qua ervaring doet de ploeg een jasje uit. Dat onderdeel mag niet onderschat worden op een eindtoernooi. Niet voor niets noemde Liverpool-trainer Jürgen Klopp in aanloop naar de Champions League-finale tegenstander Real Madrid de favoriet. "Want zij hebben veel meer ervaring met zulke grote wedstrijden. Dat is een groot voordeel", aldus de coach.

Maar kwaliteit gaat nog altijd boven ervaring. Van Domselaar, die drie keer kampioen werd met FC Twente, lijkt momenteel beter in vorm te zijn en zal de komende weken willen bewijzen dat ze ook goed genoeg is voor de nationale ploeg. In de Eredivisie Vrouwen kreeg ze minder doelpunten om de oren dan de eerste keuze van Oranje, die haar wedstrijden voor PSV keept. Misschien wordt het stokje wel definitief overgegeven aan de jonge sluitpost en is het tijdperk van Van Veenendaal voorbij. Dat zal de komende wedstrijden moeten blijken. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen