Ten Hag-zoektocht naar 'Ajax 2.0' blijkt lastig bij Man United

11 juli 2022, 20:59

Het beloven drukke weken te gaan worden voor Manchester United. Sinds Erik ten Hag gepresenteerd is gonst het van de geruchten, maar het vuurwerk blijft tot dusver uit. De trainer én de supporters snakken naar versterking om weer aan te haken bij de Engelse top. Vooral veel spelers met een Ajax-verleden worden in de wandelgangen genoemd.

Niemand verwacht dat Ten Hag wonderen kan verrichten. De ploeg werd vorig seizoen teleurstellend zesde. Dat moet beter. Maar de ploeg meteen naar de landstitel leiden? Iedereen weet dat die missie kansloos lijkt voor de Nederlandse trainer. Het realisme heeft voor- en nadelen. De oefenmeester krijgt de tijd - voor zover dat bestaat in Engeland - maar welke speler wil naar een club die geen Champions League speelt en die niet om de prijzen lijkt te mee te doen? Het maakt de zoektocht naar versterkingen er niet makkelijk op.

Tyrell Malacia en Matthijs de Ligt

Dat de selectie een kwaliteitsimpuls nodig heeft, is wel duidelijk. De Engelsen scoorden slechts 57 doelpunten in de competitie, terwijl ze evenveel treffers om de oren kregen. Zeven clubs waren vaker trefzeker, twaalf ploegen kregen minder goals tegen. Topclubonwaardig. Ten Hag wil daarom de defensie nieuw elan geven. Tyrell Malacia werd al gehaald, al zorgde die transfer voor gefronste wenkbrauwen in Engeland. United kon namelijk al beschikken over twee prima linksbacks. Luke Shaw is international van Engeland, terwijl Alex Telles afgelopen seizoen ook tot 25 wedstrijden kwam in alle competities. {image[355012][left-half][]}

Centraal achterin lijkt het echte pijnpunt te liggen. Raphaël Varane is een grote naam, maar hij wist in zijn eerste seizoen niet tot nauwelijks te imponeren. Ten Hag hoopt dat de mandekker het beter gaat doen met Lisandro Martínez naast zich. De trainer werkte de afgelopen drie seizoenen samen met de Argentijn en zou die samenwerking graag voort willen zetten op Old Trafford. De verdediger is opbouwend sterk, maar kan ook stevig de duels ingaan. Een ideale combinatie voor de fysiek zware Premier League. Matthijs de Ligt en Jurriën Timber werden ook genoemd, maar zij lijken niet naar Engeland te gaan deze zomer.

Donny van de Beek en Frenkie de Jong

Donny van de Beek zal zachtjes gejuicht hebben toen hij hoorde dat Ten Hag de nieuwe trainer ging worden bij Manchester United. De middenvelder kon in Engeland nog niet overtuigen, maar wellicht verandert zijn perspectief met een oude bekende voor de groep. In het Champions League-seizoen waarin Ajax de halve finale haalde, was Van de Beek een onomstreden basisspeler. Hij was met zijn diepgang belangrijk, maar het is de vraag of de voetballer zich nu weer weet te ontpoppen tot belangrijk pion. De concurrentie was al moordend en dan wil Ten Hag ook nog een aantal nieuwe namen voor die linie halen.

Paul Pogba, Juan Mata en Nemanja Matic vertrokken deze zomer transfervrij; Christian Eriksen lijkt juist gratis te komen na een aantal goede maanden bij Brentford. De middenvelder moet extra creativiteit brengen in de middelste linie, iets waar Ten Hag sowieso naar op zoek lijkt. Frenkie de Jong zou ook torenhoog op het wensenlijstje staan. Hij moet de motor van de nieuwe United-machine worden, als verbinding tussen aanval en verdediging. "Hij kan met de bal dribbelen, tegenstanders passeren en het spel vervolgens openen met een mooie pass", zei clubicoon Rio Ferdinand onlangs. "Hij is goed in het bedienen van de nummers acht, tien en de aanvallende spelers. Tegelijk maakt hij het de centrale verdedigers makkelijk, omdat hij de bal onder druk kan ontvangen."

Cristiano Ronaldo en Antony

Cristiano Ronaldo was afgelopen seizoen goed voor achttien competitietreffers. Of hij dit seizoen gaat scoren voor United, is onduidelijk. De aanvaller zou azen op een vertrek nu de club er niet in geslaagd is om zich te plaatsen voor de Champions League. Een vertrek heeft voor- en nadelen voor de oefenmeester. Hij verliest niet alleen een doelpuntenmaker, maar ook een speler die als voorbeeld fungeert voor de andere spelers. Aan de andere kant heeft de routinier ook een negatief effect op de speelstijl, zo vertelde Ralf Rangnick, de voorganger van Ten Hag.

"Cristiano heeft goals gemaakt, maar hij is geen pressing monster. Zelfs toen hij jong was niet", stelde de interim-trainer. Mocht de Portugees vertrekken, dan moet er fors geïnvesteerd worden in een extra aanvaller. De keuzemogelijkheden zijn beperkt. Naast de routinier hebben alleen Jadon Sancho en Marcus Rashford zich al laten zien op het hoogste niveau. Paulo Dybala zou op het verlanglijstje staan, maar hij heeft de clubs voor het uitkiezen. Onder andere Internazionale wil in zee met de aanvaller. Daar kan hij Champions League spelen en strijdt hij sowieso mee om de landstitel. Bij de Engelse club is de toekomst onzekerder.

Ook hier heeft Ten Hag weer oude bekenden op het oog. Brian Brobbey werd door de oefenmeester gepolst, maar volgens De Telegraaf geeft de spits de voorkeur aan een nieuwe periode bij Ajax. Antony is een andere speler die genoemd wordt op de burelen van de club. Tot dusver wil de leiding nog niet voldoen aan de torenhoge vraagprijs van de Amsterdammers, die inzetten op tachtig miljoen euro. Het blijft dus wachten op nieuwe namen.{image[354774][left-half][]}

Geen scouting

Malacia, De Ligt, Timber, Martinez, Eriksen, De Jong, Brobbey en Antony. Allemaal spelers waar Ten Hag mee heeft gewerkt of die hij van dichtbij heeft gezien. Het roept de vraag op of Manchester United wel beschikt over een scoutingsapparaat. Ten Hag liet tijdens zijn onderhandelingen met de Engelsen al weten dat hij een stem wilde in het aan- en verkoopbeleid van de club, maar momenteel lijkt hij in zijn eentje de koers uit te zetten.

Met allemaal oude bekenden kan hij zijn spelprincipes makkelijk implementeren, maar het kan ook voor problemen zorgen. Nederlandse spelers kunnen snel het pispaaltje worden als de resultaten aan het begin tegenvallen. Spelen ze slecht, maar blijven ze opgesteld worden, dan zullen ze al snel door het leven gaan als lievelingetje van de trainer. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de voetballers, maar ook voor Ten Hag. Het blijft naar alle waarschijnlijkheid tot de laatste dag van de transferperiode onrustig in het rode deel van Manchester. 

[Instagram,CfuSspZrAeW/]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen