Handelshuis Ajax: miljoenen vliegen de laatste jaren in het rond

8 juli 2022, 16:00

Steven Bergwijn mag zich vanaf vandaag officieel speler van Ajax noemen. De aanvaller komt voor ruim dertig miljoen euro over van Tottenham Hotspur en is daarmee meteen de duurste aanwinst uit de historie van de Amsterdammers. De afgelopen jaren vlogen de miljoenen sowieso in het rond in de Johan Cruijff ArenA.

Tadic en Blind

Het lijkt er opnieuw op dat Ajax dit seizoen op het gebied van transfers meer gaat verdienen dan uitgeven. De laatste keer dat de Amsterdammers 'verlies' leden was in de zomer van 2018. Destijds maakte de club alleen een klapper met Justin Kluivert, die voor ruim zeventien miljoen euro naar AS Roma vertrok. De entree van Lisandro Magallán (Boca Juniors), Hassane Bandé (KV Mechelen) en Zakaria Labyad (FC Utrecht) voor in totaal een slordige dertig miljoen euro doet soms nog even pijn. Zij konden allemaal geen goede indruk maken in de Johan Cruijff ArenA.

Toch kan de transferzomer van 2018 gezien worden als de basis voor de huidige successen. Daley Blind keerde namelijk, na vier seizoenen in het shirt van Manchester United te hebben gespeeld, terug in Amsterdam. Daarnaast werd ook Dusan Tadic weggeplukt uit de Premier League. Hij kwam vier jaar geleden over van Southampton. Dat Blind (16 miljoen euro) en Tadic (13,7 miljoen euro) samen ook bijna dertig miljoen kostten, zal men in de ArenA inmiddels zien als een schijntje. Er werden namelijk met de twee ervaren spelers grote successen geboekt.

Champions League

Met Blind en Tadic in de gelederen werd Ajax drie keer landskampioen, pakte de club twee keer de KNVB Beker en wonnen de Amsterdammers eenmaal de Johan Cruijff Schaal. Vooral de uitstekende prestaties in de Champions League hadden echter grote gevolgen voor de drukke tijden voor toenmalig technisch directeur Marc Overmars. Ajax bereikte zelfs bijna de finale van de Champions League. Zoals bekend werd er in de halve finale in extremis verloren van Tottenham Hotspur. Toch stond de club uit de hoofdstad er weer meer dan uitstekend op bij de top va Europa.

Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg profiteerden optimaal en maakten alledrie een toptransfer. In totaal wist Overmars tijdens de transferperiode voorafgaand aan seizoen 2019/20 ruim 218 miljoen euro binnen te halen. Daarvan gebruikte hij bijna zestig miljoen voor nieuwe spelers. De komst van Razvan Marin en Quincy Promes bleek minder succesvol. Toch is ook deze transferperiode goud waard gebleken voor Ajax. Zo werden Edson Álvarez en Lisandro Martínez allebei weggelukt uit Zuid-Amerika. Voor deze twee gaat Ajax binnenkort ook flink cashen.

Timing

Ook in de zomer van 2020 werd meer dan honderd miljoen verdiend. Dat kwam vooral door Hakim Ziych (40 miljoen naar Chelsea), Donny van de Beek (39 miljoen naar Manchester United) en Sergiño Dest (21 miljoen naar FC Barcelona). Zij zullen echter nog niet tevreden zijn met die stap, aangezien ze tot op heden geen van allen een vaste waarde konden worden bij hun nieuwe werkgever. Daar lag men in Amsterdam niet meer bepaald wakker van. De miljoenen waren immers opnieuw binnen. Ook dit jaar werden er niet zomaar mee gesmeten, maar werden doordachte aankopen gedaan.

Davy Klaassen voegde zich na twee buitenlandse avonturen als ervaren rot bij Blind en Tadic. Antony werd voor een schijntje (15,75 miljoen) opgepikt bij het Braziliaanse São Paulo en maakt zich inmiddels alweer op voor een nieuwe stap. De grootste klapper werd gemaakt met Sébastien Haller, die met zijn doelpunten erg belangrijk is gebleken voor toenmalig trainer Erik ten Hag. Hij mag zich momenteel speler van Borussia Dortmund noemen. In Amsterdam zoekt men naar een geschikte vervanger, maar ook op Haller werd een dikke tien miljoen winst gepakt door Ajax.

Geruchtenmolen

Bergwijn is op dit moment de eerste echte aanwinst, terwijl Haller zeker niet de eerste vertrekker is. Ryan Gravenberch werd al verkocht aan Bayern München. Ajax had in theorie ook veel geld kunnen verdienen aan Noussair Mazraoui en André Onana, maar zij maakten gebruik van hun transfervrije status. Mazraoui is bij Bayern nog steeds ploeggenoot van Gravenberch, Onana beproeft zijn geluk bij de Italiaanse grootmacht Internazionale. De kans is heel erg klein dat het bij deze vertrekkers gaat blijven. De geruchtenmolen draait namelijk op volle toeren.

Antony en Martínez zijn op weg naar de uitgang. De international van Brazilië en de international van Argentinië kunnen samen naar Manchester United, de club hun voormalig trainer Ten Hag. Martínez wordt daarnaast begeerd door Arsenal, dat al met Ajax in gesprek zou zijn over een transfer. Álvarez staat op zijn beurt op het verlanglijstje van RB Leipzig en mag naar verluidt vertrekken. Natuurlijk kijkt men in Amsterdam ook naar nieuwelingen. De komst van Owen Wijndal (AZ) is zo goed als rond. Ook Brian Brobbey en Ilaix Moriba (beiden Leipzig) moeten komen.

De transfer-balans van de afgelopen jaren

2022/23: 31,25 miljoen uitgegeven

2022/23: 50,50 miljoen verdiend

2021/22: 18,50 miljoen uitgegeven

2021/22: 45,00 miljoen verdiend

2020/21: 63,20 miljoen uitgegeven

2020/21: 109,50 miljoen verdiend

2019/20: 59,25 miljoen uitgegeven

2019/20: 218,20 miljoen verdiend

2018/19: 59,50 miljoen uitgegeven

2018/19: 17,55 miljoen verdiend

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen