Fenomeen Miedema wil Leeuwinnen ook in Engeland laten brullen

9 juli 2022, 15:31   Bijgewerkt: 9 juli 2022, 16:50

Het EK voetbal voor vrouwen is inmiddels in volle gang. De afgelopen dagen zagen we Engeland, Spanje en Duitsland allemaal al in actie. Zaterdagavond is het de beurt aan de Oranje Leeuwinnen. Zij beginnen om 21.00 uur tegen Zweden aan de verdediging van hun Europese titel uit 2017. Daarbij zijn de ogen vooral gericht op Vivianne Miedema. De topschutter hervat in Engeland de jacht op haar honderdste interlandtreffer.

Het vrouwenvoetbal kreeg in de aanloop naar de start van het Europees Kampioenschap een flinke dreun te verwerken. Waar het Spaanse elftal eerst al topscorer Jennifer Hermoso zag afhaken wegens een blessure, volgde van de week de afmelding van Alexia Putellas. Dat is niet alleen een enorme aderlating voor Spanje, maar ook voor de liefhebbers. Putellas wordt algemeen beschouwd als de beste speelster ter wereld. Zij loodste FC Barcelona Femení in 2021 nog naar de eindzege van de Champions League en eerder dit jaar naar de finale van dat toernooi.

Bij Oranje zijn ze maar wat blij dat Lieke Martens op tijd is hersteld. De aanvaller beleefde weliswaar een moeizaam seizoen bij FC Barcelona Femení, maar verdiende onlangs wel een transfer naar Paris Saint-Germain. Even leek het erop dat Martens niet de enige sterspeler van Oranje zou zijn die deze zomer een transfer ging maken. Ook voor Miedema was er volop belangstelling. Voor haar lagen er lucratieve contracten klaar in Frankrijk, Spanje en bij andere clubs in Engeland. Miedema blijft Arsenal echter trouw. "Ik ben pas 25 en wil het toch gewoon hier doen'', vertelde Miedema in gesprek met Voetbal International.

EK in eigen land

Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat Miedema de overstap maakte naar Arsenal. In 2017 verruilde ze Bayern München voor de club uit Londen. Als speelster van Bayern München scoorde Miedema 35 keer in 61 competitiewedstrijden. In haar laatste seizoen in Duitsland maakte ze er 14 in 22 duels. Dat seizoen kreeg een bijzonder fraai slot in eigen land. De Oranje Leeuwinnen beleefden een zomer om nooit meer te vergeten. In een bomvolle Grolsch Veste in Enschede werd Denemarken in de finale met 4-2 verslagen, mede dankzij twee treffers van Miedema. De spits piekte op het juiste moment. Na een doelpuntloze groepsfase maakte ze er vier in de knock-outfase.

Niet Miedema, maar Martens werd na de gewonnen finale uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. Vijf jaar later is Martens nog altijd een van de smaakmakers bij Oranje. De hoop is echter gevestigd op Miedema. Na een moeizame start bij Arsenal is ze helemaal los. In haar tweede seizoen had Miedema na al na drie wedstrijden haar doelpuntentotaal van haar eerste jaar in Engeland geëvenaard. Sindsdien weet ze van geen ophouden. Miedema eindigde haar tweede seizoen in de FA Women's Super League op 22 treffers. In de drie seizoenen die volgden maakte ze er 16, 18 en 12.

Goals, goals en nog meer goals

Op 18 oktober 2020 produceerde Miedema een hattrick tegen Tottenham Hotspur, waarmee ze de eerste speelster werd die in de FA Women's Super League meer dan 50 doelpunten maakte. Nog geen jaar later bereikte Miedema de grens van 100 doelpunten voor Arsenal in alle competities. Daarvoor had ze 'slechts' 110 wedstrijden nodig. Maar het is inmiddels alweer drie jaar geleden dat Miedema voor het laatst een prijs won met Arsenal. "Als ik bij Arsenal nu wat win, zal het belangrijker voelen dan bij een andere club. Ook omdat we er al zoveel jaar in hebben geïnvesteerd. We hebben samen zoveel opgebouwd. Dat heeft een andere waarde'', zei ze in het interview met VI.

In de tussentijd vestigde Miedema het ene na het andere record als speelster van Arsenal. Zes goals en vier assists in één competitiewedstrijd, de meeste doelpunten in één seizoen in de FA Women's Super League. En dan moeten we het nog over haar prestaties in Oranje hebben. Tijdens het WK 2019 in Frankrijk scoorde Miedema in de tweede groepswedstrijd tegen Kameroen haar 59e en 60e interlandtreffer. Daarmee passeerde Miedema Manon Melis als topscorer aller tijden van Oranje. Drie jaar later staat haar totaal op 94 treffers. Daarvoor heeft ze 111 interlands nodig gehad. En dan is Miedema nog pas 25 jaar. Je zou niet zeggen dat haar debuut tegen Albanië van negen jaar geleden dateert. "Ik voel me soms bijna een oma van 25. Ik ben een van de meest ervaren speelsters geworden, dus moet je de jonkies bij de hand nemen'', vertelt ze in haar interview met VI. 

Geen favoriet

Maar haar ploeggenoten zullen er toch vooral voor moeten zorgen dat zij kan vlammen.En daar is nog wel wat werk voor nodig. Op 24 juni verloren de Oranje Leeuwinnen nog met 5-1 van Engeland. Oranje mag dan wel titelverdediger zijn, favoriet voor de eindzege is het zeker niet, weet ook Miedema. "De concurrentie is veel sterker geworden, maar wij weten dat we zelf moeten zorgen dat we van wedstrijd tot wedstrijd zo goed mogelijk voor de dag moeten komen.'' Aan Miedema zal het in ieder geval niet liggen. De topscorer zorgde er onlangs nog met twee doelpunten hoogst-persoonlijk voor dat de 'uitzwaaiwedstrijd' tegen Finland met 2-0 werd gewonnen. "Ik heb er enorme zin in'', aldus Miedema. En dan kun je als verdediger maar beter op je hoede zijn…

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen