Twee aanwinsten binnen, maar Barça is nog lang niet klaar

5 juli 2022, 19:05

FC Barcelona-supporters hebben er lang op moeten wachten, maar maandagmiddag maakte hun club eindelijk de komst van Franck Kessié en Andreas Christensen bekend. Als het aan de Spaanse topclub ligt, blijft het zeker niet bij de komst van de Ivoriaan en Deen. We lijken de komende weken, zo niet maanden nog flink wat spektakel te kunnen verwachten.

De geldproblemen van FC Barcelona zijn bekend, maar op de achtergrond doet president Joan Laporta er alles aan om zijn club financieel sterker te maken. Dat zal nodig zijn. Het moge duidelijk zijn dat Xavi aan de komst van Kessié en Christensen niet genoeg heeft om de aanval op Real Madrid in te zetten. De eeuwige rivaal kroonde zich met flink wat overmacht tot kampioen van Spanje en ging er ook nog eens met de eindzege van de Champions League vandoor. Dat deed natuurlijk pijn in Barcelona. Aan Laporta en Xavi deze zomer de taak om een zo'n sterk mogelijke selectie op de been te krijgen. Daarvoor moet er in vrijwel elke linie het nodige gaan gebeuren.

Manke rechterkant

Onder de lat zal er weinig veranderen. Hoewel Marc-André Ter Stegen steeds vaker op een foutje valt te betrappen, blijft hij de onomstreden eerste doelman van FC Barcelona. Voor zijn neus zullen er wel de nodige wijzingen gaan plaatsvinden. Barça nam deze zomer al afscheid van Dani Alves. De Braziliaan kreeg geen nieuw contract aangeboden. Ook de dagen van zijn generatiegenoot Gerard Piqué lijken te zijn geteld. Xavi zou hem zelfs al hebben verteld dat hij niet hoeft te rekenen op een basisplaats.

Met de komst van Christensen speelt FC Barcelona al deels in op de vervanging van Piqué. Maar de Deen lijkt enkel te kunnen rekenen op een basisplaats als Xavi van plan is om met drie verdedigers te gaan spelen. Dat is niet des Barça, maar door de manke rechterkant heeft de oefenmeester mogelijk geen andere keus. Alves is dus vertrokken, Sergiño Dest staat op de nominatie om een transfer te maken en Sergi Roberto is vaker wel dan niet geblesseerd. Niet voor niets hoopt FC Barcelona César Azpilicueta deze zomer op te pikken bij Chelsea. 

Azpilicueta moet de nieuwe rechtsback worden. Maar nog meer droomt Xavi van de komst van Jules Koundé. De Fransman staat momenteel nog onder contract bij Sevilla, dat serieus rekening houdt met een vertrek en de opbrengst daarvan ook goed kan gebruiken. Koundé moet in Camp Nou het centrale duo gaan vormen met Ronald Araújo. De linksbackpositie zal ook komend seizoen worden ingevuld door Jordi Alba, al aast Barça ook nadrukkelijk op de handtekening van Marcos Alonso. Hij moet, evenals Christensen en Azpilicueta, de overstap maken van Chelsea.

Lees ook: Transfermarkt in vuur en vlam: welke toptransfers wachten ons nog?

Dringen op het middenveld

Met Kessié heeft Xavi de beschikking over een middenvelder die de afgelopen jaren ontbrak in de selectie. De oefenmeester wordt over het algemeen beschouwd als één van de beste middenvelders aller tijden. Hij vormde met Sergio Busquets en Andrés Iniesta jarenlang het beste middenveld op de aardbol. Maar de tijden zijn veranderd. Zo dominant als Barça in de hoogtijdagen van Xavi, Busquets en Iniesta was, is het al een paar jaar niet meer. De ploeg moet, vooral in de grote wedstrijden, steeds vaker het balbezit aan de tegenstander laten. En dan kun je een type als Kessié goed gebruiken.

De Ivoriaan mogen we echter niet zien als opvolger van Busquets. De Spanjaard bewees ook vorig seizoen nog van grote waarde te zijn. Aan de bal is Busquets nog altijd van wereldklasse. En dat zorgt ervoor dat Frenkie de Jong mogelijk naar de uitgang wordt gedreven. De Jong fungeert het beste als eerste schakel in balbezit, maar die rol wordt nog altijd ingevuld door Busquets. De Nederlander moet zich richten op de aanvallende posities. Daar is de concurrentie echter niet gering. Pedri is onomstreden, terwijl Gavi een groot talent is. En dan is Xavi ook nog heel gecharmeerd van Bernardo Silva, die Manchester City wel zou willen verruilen voor FC Barcelona.

Lees ook: Dit is het salaris van Frenkie bij FC Barcelona

Een doelpuntenmaker

Silva zou eventueel ook als hangende rechtsbuiten kunnen fungeren. De invulling van die positie is momenteel nog een groot vraagteken. Ousmane Dembélé is clubloos nadat hij zijn contract niet verlengde, al hoopt FC Barcelona hem alsnog binnenboord te houden. Lukt dat, is hij normaliter de eerste optie op de rechterflank. Maar Barça kijkt ondertussen verder. Daarbij is het oog gevallen op Raphinha van Leeds United. Chelsea zou al overeenstemming hebben bereikt met Leeds over de komst van Raphinha, maar hij schijnt enkel naar Barcelona te willen verkassen.

En dat geldt ook voor Robert Lewandowski. Hoewel Xavi momenteel de beschikking heeft over Ferran Torres, Pierre-Emerick Aubameyang en Memphis Depay, wil hij de Pool dolgraag aan zijn selectie toevoegen. En dat is niet zo gek. De huidige selectie ontbeert een échte doelpuntenmaker. Een spits die er per seizoen minstens dertig maakt. Lewandowski kan daar verandering in brengen. Hij heeft er geen geheim van gemaakt te willen vertrekken bij Bayern München en geeft de voorkeur aan een overstap naar FC Barcelona. De Duitsers geven echter nog geen duimbreed toe, al is de verwachting dat er uiteindelijk wel een akkoord wordt bereikt. Met Lewa lijkt Barça écht weer om de knikkers te kunnen gaan spelen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen