Gakpo in nieuwe rol in de basis bij het Nederlands elftal in Qatar?

Gakpo in nieuwe rol in de basis bij het Nederlands elftal in Qatar?

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

16 juni 2022 – Cody Gakpo viel als linksbuiten door de mand bij het Nederlands elftal tegen Wales-uit, maar maakte in de return heel veel indruk in een andere rol: namelijk als nummer tien. In die hoedanigheid zou zelfs een basisplaats lonken in Qatar volgens sommige analyses. Al hangt het er nog wel vanaf welke rol Louis van Gaal wil achter de spitsen. 

Als linksbuiten kwam de PSV'er tot het minst aantal balcontacten (42) en kwam hij ook amper zijn man voorbij. Mede daardoor schakelde Van Gaal in dat duel over naar het bekende 3-4-3-systeem, wat hij dinsdagavond in De Kuip ook speelde in de return. In dat duel stond Gakpo opgesteld als nummer tien en daarin blonk hij uit, zag de Volkskrant.

'In 115 minuten in deze nieuwe rol (25 minuten tegen Polen, 90 tegen Wales) speelt Gakpo ronduit dominant. De Eindhovenaar geeft acht keer een pass waaruit een ploeggenoten tot schieten komt, ruim het meest van alle Oranje-spelers. Tegen Polen is Gakpo in zijn eentje (4 schoten, 6 gecreëerde kansen) bij 10 doelpogingen betrokken', schrijft de ochtendkrant in een analyse. 'Met Gakpo als schaduwspits komt Oranje gemiddeld per 90 minuten tot 23 doelpogingen.'

Lees ook: Lang en Gakpo maken indruk: "Nederland verder helpen op het WK"

De Telegraaf denkt in elk geval dat het sein op groen staat voor Gakpo om mee te gaan naar Qatar. 'Winnaar van de Gouden Schoen, de beste speler van de Eredivisie, die tegen Wales liet zien waarom. Net als Lang gaf Gakpo het ondubbelzinnige signaal af er heel graag bij te zijn in Qatar. Omdat hij veel meer van onbesproken gedrag is, staat het sein voor Gakpo – in tegenstelling tot Lang – op groen', stelt het medium.

Nummer tien Oranje
Voetbal International kijkt er echter anders tegenaan, omdat Louis van Gaal een 'passer' op nummer tien zocht. 'In dat profiel is nauwelijks concurrentie. Tot de omzetting van systeem gebruikte Van Gaal nog vooral lopers als Davy Klaassen, Georginio Wijnaldum en Guus Til aanvallend op het middenveld. Zodat zij in de ruimtes konden duiken die Memphis als uitzakkende spits liet vallen. Teun Koopmeiners is in de huidige selectie de enige die qua profiel een beetje bij Berghuis in de buurt komt. Voorlopig lijkt de Ajax-middenvelder dus wel zeker van zijn plek', schrijft het weekblad.

Reacties

gerelateerd