Oranje knokt zich in extremis opnieuw naar overwinning op Wales

14 juni 2022, 22:47

Het Nederlands elftal heeft het eerste deel van de groepsfase van de Nations League uitstekend afgesloten. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal was dinsdagavond met 3-2 te sterk voor Wales. Opnieuw moest Oranje diep gaan en viel de winnende treffer pas diep in de blessuretijd.

Van Gaal gooide zijn opstelling weer op een flink aantal plaatsen om. Zo mocht Jasper Cillessen nu weer starten onder de lat, nadat hij de wedstrijd van zaterdag tegen Polen nog met een lichte blessure aan zich voorbij moest laten gaan. Achterin was er een basisplaats voor Bruno Martins Indi, die daarmee voor het eerst sinds 2017 (5-0 tegen Ivoorkust onder interim-bondscoach Fred Grim) weer eens aan de aftrap mocht verschijnen in het Nederlands Elftal. Martins Indi vormde het centrum met Jordan Teze en Mathijs de Ligt, die tevens de aanvoerdersband droeg. De backposities werden ingevuld door Hans Hateboer op rechts en Tyrell Malacia op links, net als vorige week in de uitwedstrijd tegen ditzelfde Wales.

De Welshmen speelden zaterdag verdienstelijk met 1-1 gelijk tegen België, maar staan desondanks met slechts een enkel punt uit drie wedstrijden onderaan in groep vier van de Nations League. De ploeg van Rob Page plaatste zich eerder deze maand via de play-offs wel voor het WK in Qatar. Ten opzichte van het vorige duel met Oranje viel vooral de terugkeer van eerste doelman Wayne Hennessey op. Ook het middenveld werd, mede ingegeven door een aantal blessures, behoorlijk omgegooid door Page.

Oranje begon goed aan het duel in de goedgevulde Kuip, al kwam het in het eerste kwartier maar mondjesmaat in de buurt van het Welshe doel. Janssen probeerde het wel maar produceerde bij zijn eerste poging een teleurstellend rollertje dat ver naast het doel ging. Maar Janssen kwam daarna wel beter in de wedstrijd en had ook een aandeel in de openingstreffer, door de bij vlagen ongrijpbare Lang in te spelen. De aanvaller van Club Brugge draaide knap weg van de Welshe centrale verdedigers Rodon en Mepham, waarna hij overtuigend de 1-0 achter Hennessey schoot. Amper vijf minuten later moest de doelman van Burnley opnieuw vissen, toen Cody Gakpo opstond.

De PSV'er zag zijn eerste schot na een goede actie nog geblokt worden, maar kreeg de bal met wat geluk weer voor zijn voeten en schoot met rechts de 2-0 binnen. Wales had tot dat moment weinig laten zien in aanvallend opzicht, maar uit de eerste tegenstoot was het wel raak. Teze verloor de bal knullig op het middenveld, waarna Brennan Johnson op De Ligt afging. Die liep achteruit en had de pech dat het schot van Johnson tussen zijn benen door via de tweede paal achter Cillessen binnen viel. Het spel van Oranje verloor daarna wat aan overtuigingskracht, al was het wel veelvuldig in balbezit. Janssen deed nog een stuk betere tweede poging toen Hennessey een doeltrap zomaar in zijn voeten speelde, maar ook deze bal ging naast en dus werd met een verdiende 2-01 voorsprong de kleedkamer opgezocht voor de rust.

Het was de laatste actie van Janssen, die werd afgelost door Memphis Depay, en ook Lang ging naar de kant ten faveure van Steven Bergwijn. Wales bracht met Gareth Bale en Aaron Ramsey de bekende namen, maar leek lang niet in de buurt van Cillessen te kunnen komen. Tot in blessuretijd, toen Malacia de eveneens ingevallen Connor Roberts in de rug liep en tot zijn afgrijzen een strafschop tegen kreeg. Bale maakte geen fout en Oranje leek opnieuw tegen puntverlies aan te lopen. Maar dat was buiten Memphis gerekend. De eerste aanval na de gelijkmaker belandde via Dumfries en Bergwijn voor zijn voeten, en hij maakte van dichtbij geen fout: 3-2.

Reacties

LowieNormaal
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Terechte overwinning. Ik had Janssen er ook 1 gegund hoor. Hij speelde een goeie wedstrijd.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen