Australië neemt de strafschoppen beter dan Peru en gaat naar WK

13 juni 2022, 23:08   Bijgewerkt: 13 juni 2022, 23:36

Australië heeft zich maandagavond ten koste van Peru geplaatst voor het WK in Qatar. Na 120 minuten was er nog niet gescoord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. En die werden beter genomen door de Australiërs, waardoor zij zich in november mogen melden voor het eindtoernooi.

Australië en Peru streden maandagavond om het voorlaatste startbewijs voor het WK in Qatar. Een week geleden plaatste Australië zich nog ten koste van de Verenigde Arabische Emiraten voor de finale van de intercontinentale play-offs, waarvoor Peru als nummer vijf van de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks rechtstreeks was geplaatst. Beide landen maakten er een slijtageslag van. Lang gebeurde er weinig bijzonders in het Al Rayyan Stadium in Qatar. Pas in de verlenging werd het écht de moeite waard om te gaan kijken.

Daarin was Peru heel dicht bij de verlossende 0-1. Edison Flores zal de komende tijd nog wel eens wakker schrikken. De aanvaller kopte in de tweede helft van de verlenging tegen de paal. Hij was uiteindelijk het dichtst bij een doelpunt. Gescoord werd er niet binnen de 120 minuten, waardoor strafschoppen dus de beslissing moesten brengen. De strafschoppenreeks begon nog dramatisch voor Australië na de misser van Martin Boyle. Peru benutte de eerste twee pingels, maar de derde vanaf de voet van Luis Advincula trof geen doel. Australië nam vervolgens de leiding en zag Alex Valera de beslissende vijfde strafschop missen, waardoor niet Peru, maar de Socceroos hun ticket voor het WK kunnen gaan boeken.

Een heldenrol was er weggelegd voor de Australische doelman Andrew Redmayne. Hij maakte speciaal voor de strafschoppenreeks zijn entree binnen de lijnen. Redmayne baarde opzien door in aanloop naar elke Peruaanse strafschop een dansje uit te voeren. Dat leverde dus wel het gewenste resultaat op. Door het stoppen van de strafschop van Valera is Redmayne voorlopig de held van Australië, dat het tijdens de groepsfase in Qatar opneemt tegen Frankrijk, Denemarken en Tunesië. Australië hield Denemarken destijds nog op een 1-1 gelijkspel, maar Frankrijk, dat wereldkampioen zou worden, bleek net iets te sterk (2-1).

Bekijk ook: Dansende keeper is voorlopig de held van Australië